Rozwiązanie problemu śmierdzących filtrów powietrza

KrzysztofFly

Moderator
A co ile wymieniacie kabinówki - Tesla pisze, że co 2 lata, ale we wszystkich poprzednich autach, gdy tak pisano ten drugi rok to było już dużo gorzej niż 1-wszy - no i wymieniałem co 1 rok na wiosnę. A tutaj jak jest?
Ja mam 64kkm i jeszcze nie wymieniałem, a mam je u siebie w garażu oczekujące na wymianę już dobry rok ;). Za miesiąc auto skończy 2 lata, więc w do tego czasu na pewno się za wymianę zabiorę. Myślę jednak, że szczególnie w przypadku Y, gdzie dużą robotę robi HEPA, będą one jeszcze w dobrym stanie. Może jak już je wymienię, to wrzucę fotkę starych.
Czy ten licznik żywotności filtra HEPA jest rzeczywisty czy % sobie a realia to co innego? Po niecałych 20 tys. km i 1 roku pokazuje mi 97% żywotności...?
Ja się nad HEPA jeszcze nie zastanawiałem, gdzieś tam kiedyś wyczytałem/usłyszałem, że należy go wymienić po 100kkm i tak jakoś sobie w głowie zakodowałem. Być może jak już się zabiorę za wymianę kabinowych, to rozbiorę też przód i obejrzę w jakim jest stanie.

Pabloss

Posiadacz elektryka
Aktualizacja: zamówiłem te z Bosch'a a nie z Mann'a - jak przyjdą to wstawię zdjęcia. Są tańsze ale czy gorsze ? Zobaczymy. Najwyżej wymienię częściej.

Hermes

Posiadacz elektryka
Ja Boscha sobie bardzo chwaliłem a Manna przestałem kupować, gdy filtr powietrza do silnika był tak skonstruowany wadliwie (bez dodatkowej uszczelki gumowej), że w niektórych Toyotach benzynowych silnik furczał, lekko pukał. Oczywiście to nie silnik bezpośrednio, tylko po prostu filtr powietrza latał w pojemniku i wydawał takie dźwięki.
Z Boscha IMHO te filtry kabinowe w najbogatszej wersji (czyli wyłapujące także cząsteczki PM2.5) były IMHO najlepsze z testowanych. I przepływ powietrza jednocześnie był OK.

inter

Pionier e-mobilności
czemu na wiosnę?
zwykle wymienia się po jesieni/przed zimą, żeby lepszy przepływ był i pozbyć sie pyłu jesiennych liści?
Na wiosnę wszystko kwitnie i sieje, więc największe zapylenie pyłkami.

ELuk

Pionier e-mobilności
czemu na wiosnę?
zwykle wymienia się po jesieni/przed zimą, żeby lepszy przepływ był i pozbyć sie pyłu jesiennych liści?
Może źle się wyraziłem, powinno być, koniec wiosny, a dlaczego to jw @inter napisał,
poza tym po zimie filtr często jest wilgotny i jak nałapie tego syfu z pylenia to tylko gorzej.
Przez lato jest raczej suchy i dopiero jesienią wilgoć zacznie łapać, ale osadu mikrobiologicznego mniej, bo liście łatwiej opanować.
Oczywiście można tez późną jesienią wymienić jak jest taka potrzeba i okoliczność. To nie jest zaporowa cena za te filtry, a komfort podróży jest dla mnie priorytetem.
Pewnie w TMY będzie inaczej, bo hepa bierze na siebie dużą część problemów.

Paweł M.

Posiadacz elektryka
trochę się dziwię że tesla podaje częstotliwości wymiany filtrów w latach a nie w tyś. km. Nic, muszę to dopasować do swoich przebiegów, poerwsza weryfikacja na wiosnę.
Ten tryb zamyka dopływ powietrza?
w TM3 tak, jest to pokazane w filmiku tu zamieszczonym.

A w TMY? ktoś odpowie?
w instrukcji i w aucie jest opisanych kilka rzeczy w trybie mycia ale nic o wlocie powietrza.

No i jeszcze to
W poprzednim filmie ten sam gość wyjaśniał, że w autach z HEPA inaczej jest rozwiązany wlot powietrza i nie ma tego problemu chlapania do filtra na myjni.
Czyli wychodzi na to że w TMY z HEPA nie trzeba pamiętać o włączeniu trybu mycia.

Pabloss

Posiadacz elektryka
trochę się dziwię że tesla podaje częstotliwości wymiany filtrów w latach a nie w tyś. km. Nic, muszę to dopasować do swoich przebiegów, poerwsza weryfikacja na wiosnę.

w TM3 tak, jest to pokazane w filmiku tu zamieszczonym.

A w TMY? ktoś odpowie?
w instrukcji i w aucie jest opisanych kilka rzeczy w trybie mycia ale nic o wlocie powietrza.

No i jeszcze to

Czyli wychodzi na to że w TMY z HEPA nie trzeba pamiętać o włączeniu trybu mycia.
Ja zawsze jak myję to włączam.

inter

Pionier e-mobilności
Od ostatnich aktualizacji, mozna sprawdzić stan filtrów, w menu serwisowym.