Rozwiązanie problemu śmierdzących filtrów powietrza

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Od ostatnich aktualizacji, mozna sprawdzić stan filtrów, w menu serwisowym.
a jak?
widzę tylko zalecaną datę wymiany i pewnie pokaże się data wymiany po wciśnięciu reset.

20250111_112931.jpg

inter

Pionier e-mobilności

Pabloss

Posiadacz elektryka
No więc wymieniłem filtry kabinowe na Bosch
IMG_0573.jpg
IMG_0574.jpg
IMG_0575.jpg

IMG_0581.jpg

Zauważyłem, że oryginalne filtry mają grubszą powierzchnię (na dłuższym boku) od tych z Boscha jak na zdjęciu poniżej

IMG_0586.jpg

Sama wymiana prosta, ale w moim modelu trochę inna od tej z filmów instruktażowych ze strony Tesli.
Odkręcasz tylko 1 śrubę i wyciągasz spinkę, a nie jak na filmie jest pokazane, że odkręcasz 4 śruby. Sa one po prawej i lewej stronie osłony pod schowkiem.
IMG_0587.jpg
IMG_0588.jpg
IMG_0589.jpg
Reszta czynności tak jak na filmie instruktażowym Tesli.
Cała zabawa na spokojnie 15 min.
U mnie bardzo ciężko było wyciągnąć tą boczna osłonę. Jet ona tylko na zaczepach ale mocno trzymała. Może dlatego że jest zimno i że była ściągana pierwszy raz.
Same oryginalne filtry na moje oko nie wyglądają źle i wydaje mi się że mogły by jeszcze popracować. Jednak i tak już blisko terminu dwóch lat, więc wymieniłem. Teraz zobaczę czy zjawisko parowania zniknie.

Stare filtry (oryginalne)
IMG_0591.jpg
IMG_0596.jpg

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Trzeba wejśc w Menu serwisowe, i tam pokazuje procent zanieczyszczenia filtru.
dziękuję za informację, wcześniej tego nie znalazłem. Będę to sprawdzał, fizycznie też bo filtracja dla mnie jest bardzo ważna i trzeba podkreślić że w TMY jest ona na wysokim poziomie.

teraz jedynie nasuwa się pytanie, na podstawie czego te % są liczone? Jak na podstawie przepływu to super.

mi pokazuje 100% kabinowy i HEPA, auto z sierpnia, przebieg 26tys.

Hermes

Posiadacz elektryka
Raczej odwrotnie - nie procent zanieczyszczenia filtra, tylko procent żywotności.
Bo mi pokazuje 97% po 18 tys. km i 11 m-cach, więc musiałbym już dawno wymienić ;) :D

Hermes

Posiadacz elektryka
Dlatego zaraz po zakupie zamontowałem od chińczyka takie kratki, żeby duże kawałki nie mogły wpaść do środka filtra.

Edit:
To w sumie jak wygląda ten przepływ/kolejność powietrza, bo tak teoretycznie najbardziej narażone na zabrudzenie powinna być pierwsza linia filtrów, które są na zewnątrz pojazdu - ale wymieniać częściej trzeba jednak filtry w kabinie?
Czyli - dobrze rozumując? - powietrze wpierw przechodzi przez HEPA i takie mocno dosyć oczyszczone wchodzi do kabiny i przechodzi przez filtry kabinowe, tak? I te drugie częściej zmieniamy, bo... - bo co? Bo są "nie HEPA" czy z innego powodu?

Last edited:

Jogur

Fachowiec
Może przypadek ale po ostatniej aktualizacji przestało parować bez wymiany filtrów.
jadę 22.01 do KAT, żeby posprawdzali mi Y, bo zaczął parować jak kiedyś 3; tą ostatnią 3 razy "naprawiali", wymieniali cały HVAC, samą pompę, filtry, cuda-wianki i w końcu sie udalo ... do ostatniego tygodnia - znowu 3-ka zaczęła parować na AC i obiegu wewnętrznym.

Najnowsze dyskusje