inter

Pionier e-mobilności
Wersja w chmurze Teslamate.
Tesla daje 10$ na prywatne API.
Nie bardzo kumam, ten co mam teraz przestanie być aktywny, a trzeba wygenerować nowe API?

Last edited:

kswad12

No to z prądem
Jaki to może mieć wpływ na już działające Teslamate?
Trzeba wykonać jakieś działania żeby od lutego działało dalej? Brak Tessie przezyję, ale Teslamate chciałbym kontynuować monitoring.
Wydaje mi się Panowie ze nie macie racji. Tesla Matę używa owners API (pull data only), które nie jest za paywallem (wydaje mi się, ze nawet nie ma już dokumentacji do owners API).
Natomiast, to Owners API nie jest już wspierane, wiec może po prostu z dnia na dzień wygasnąć.
Natomiast jak będzie trzeba się przesiąść na Fleet API (to płatne) to już nie jest takie proste, bo to lokalne TeslaMate będzie musiało wystawić końcówkę (CloudFlare + własna Domena) do odświezania tokenów.

to_masz

Posiadacz elektryka
Trochę nie ogarniam, ale czy do „zwykłego” jeżdżenia jest sens wykupienia Tessie, czy lepiej zainwestować w Premium Connectivity (dot. TM3)
Premium Connectivity = Twoja Tesla poza zasięgiem WiFi może komunikować się ze światem (np. raportować dane) i Premium Connectivity jest niejako umożliwiaczem / wymaganiem wstępnym do korzystania z rozwiązań jak Tessie/TeslaFi/Teslamate
🔝 jak się okazało głupoty 😅

Tessie/TeslaFi/Teslamate zapisują stan pojazdu w każdej minucie/sekundzie i pozwalają wrócić Tobie do dowolnej podróży/ładowania/postoju z przeszłości. Z jednej strony uważam to za zbędne, z drugiej strony pozwala trochę lepiej zrozumieć auto 🙃 nigdy nie zapisywałem spalania w Excelu, ale tutaj lubię sobie czasem sprawdzić jakieś dane (np. https://forum.elektrowoz.pl/threads...iem-statystyki-tesli.5836/page-48#post-168572)

*) chyba, że chcesz chodzić z udostępnionym wifi z telefonu, co na dłuższą metę wydaje mi się kłopotliwe

Last edited:

daniel

Señor Meme Officer
Premium Connectivity = Twoja Tesla poza zasięgiem WiFi może komunikować się ze światem (np. raportować dane) i Premium Connectivity jest niejako umożliwiaczem / wymaganiem wstępnym do korzystania z rozwiązań jak Tessie/TeslaFi/Teslamate *

Tessie/TeslaFi/Teslamate zapisują stan pojazdu w każdej minucie/sekundzie i pozwalają wrócić Tobie do dowolnej podróży/ładowania/postoju z przeszłości. Z jednej strony uważam to za zbędne, z drugiej strony pozwala trochę lepiej zrozumieć auto 🙃 nigdy nie zapisywałem spalania w Excelu, ale tutaj lubię sobie czasem sprawdzić jakieś dane (np. https://forum.elektrowoz.pl/threads...iem-statystyki-tesli.5836/page-48#post-168572)

*) chyba, że chcesz chodzić z udostępnionym wifi z telefonu, co na dłuższą metę wydaje mi się kłopotliwe
🧐
Albo źle rozumiem, albo tu jest napisane, że aby Teslamate działało wymagane jest Premium Connectivity.
Wcale tak nie jest. Działa bez. Teslamate się łączy z serwerem Tesli, a nie z samochodem. Nawet na standard connectivity auto wysyła info do serwera. Dzięki temu możesz zobaczyć w apce Tesli wszystko.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Premium Connectivity
Nie jest potrzebne do Tessie/TeslaFi/Teslamate. Poprostu Premium Connectivity daje wiecej funkcji w tym internet mobilny bez limitu do wszystkich usług które sa w samochodzie. Ale bez tego i tak telemetry może być wysyłane i inne podstawowe funckje będa działać, te które nie zużywają bardzo dużo tranferu.

PioTab

H&G
Jaki to może mieć wpływ na już działające Teslamate?
Trzeba wykonać jakieś działania żeby od lutego działało dalej? Brak Tessie przezyję, ale Teslamate chciałbym kontynuować monitoring.
Nie wiem jaki konkretnie wpływ, w świetle tego co czytam na tym i innych forach po prostu bez jakiegoś abo przestanie działać. Zastanawiam się nad inną interpretacją zmian (jak znajdę stosowny link to wyedytuję post i wkleję), prawdopodobnie chodzi o to, żeby dostawcy usług typu tessie, teslamate (bez wersji "W domu") itp. po prostu płacili za możliwość zarabiania na API Tesli. Pojęcia nie mam, ale skoro i tak nasze auta "odpytują" i są "odpytywane" z danych, to dlaczego nie udostępnić ich uzytkownikom prywatnym (nie firmom świadczącym usługi). To tylko moje przypuszczenia a jak będzie to się dopiero okaże. Tak jak napisałeś Cooler, ja również po prostu lubię spoglądać na statystyki obu moich aut :) tym bardziej, że znajdują się na moim serwerze, zakupionym za moją kasę i przeze mnie utrzymywanym ;-)

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Last edited:

to_masz

Posiadacz elektryka
@boolean1981 zobacz proszę sprostowanie moich nieprawdziwych informacji przez innych 😉