Kampania przeciwko EV nabiera na sile

elektryk

Pionier e-mobilności
Zauważyłem ostatnio ciekawy zbieg okoliczności - zaczęły się pojawiać artykuły dot. "powrotów do samochodów spalinowych".

Np. taki jak ten (smaczku dodaje reklama spalinowego BMW nad artykułem):

Te artykuły zbiegły się w czasie z informacjami od producentów o zwolnieniach w fabrykach elektryków, porzuceniu lub przesunięciu już ogłoszonych planów dot oferty elektryków.

To nie tylko artykuły, Pan "GreenTheOnly", który jest "hakerem" Tesli który często dzielił się rzeczami znalezionymi w oprogramowaniu Tesli stwierdził wczoraj na Twitterze, że zmienia samochód z elektrycznego na spalinowy i toczy w komentarzach ostry bój dlaczego przyszłością motoryzacji są samochody spalinowe przytaczając m.in. argumenty typu że elektryki są cięższe więc są gorsze dla środowiska (pewne poszlaki wskazują, że jest Rosjaninem mieszkającym w Kanadzie, ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie).

Mam wrażenie że producenci doszli do wniosku, że skoro muszą ciąć wydatki to najprościej będzie wyciąć elektryki do czasu "lepszych czasów", w ślad za tym pojawiają się takie artykuły. Przy okazji zbieg okoliczności, skorzysta na tym branża paliw kopalnych.

PS. Wczoraj podjechałem na ładowarkę Orlenu, a tam stoi spanikowany gość w BMW i mówi, że nie wie jak odłączyć kabel ładowania i że się spóźni na samolot. Próbował rozłączyć ładowanie w apce Orlenu, ale tam takiej opcji nie widziałem, pokazałem mu że najlepiej przerwać z poziomu apki do samochodu, rozłączył, podziękował i pojechał, ale to pokazuje jak ważny jest zintegrowany (czyli też prosty w obsłudze) z samochodem system ładowania (niezależnie od operatora ładowarki np. roaming producenta).

Attachments

• Screenshot_20231021-074825.png
    Screenshot_20231021-074825.png
    493,2 KB · Liczba wyświetleń: 169

Bronek

Pionier e-mobilności
Spokojnie wymrozi :)
Moja teściowa kiedyś ukręciła ładny kwiat róży w grudniu , a na pytanie dlaczego to zrobiła odpowiedziała : "To nie jego pora ". Po czym sama się zdziwiła, jak to głupio wyszlo. Ale przyzwyczjenie drugą naturą człowieka.

Porządek musi być. Tu jest Polska a u mnie na niegorzewanym tarasie pomarańcze dojrzewają.
Ja tu żyć?
Co to za komin z którego nie leci czarny dym...

nabrU

Moderator
No ale będziecie mieć większe zasięgi przez to że cieplej ;)

nabrU

Moderator
Chyba ww. zapomnieli, że UK też jeszcze w Europie się znajduje :p Benzyna i Diesle spadki, a BEV największe wzrosty sprzedaży

Fenrise

Pionier e-mobilności
Chyba ww. zapomnieli, że UK też jeszcze w Europie się znajduje :p Benzyna i Diesle spadki, a BEV największe wzrosty sprzedaży
A bo to tacy Europejczycy - outsiderzy ;)
Siedzą odseparowani, jeżdżą po złej stronie, trzymają króla i królową jak w średniowieczu, a i jeszcze EV im się podobają :D

nabrU

Moderator
A bo to tacy Europejczycy - outsiderzy ;)
Siedzą odseparowani, jeżdżą po złej stronie, trzymają króla i królową jak w średniowieczu, a i jeszcze EV im się podobają :D

Kiedyś nawet myślałem aby zrobić zestawienie, ile rzeczy w UK jest 'innych' niż w reszcie krajów Europy ;)

Norwegia i Szwecja też mają króla. Może to jakiś trop?🕵️

To jest dobry trop: wszędzie tam gdzie są królestwa, EV i infra mają się dobrze (UK, Holandia, Szwecja, Dania, Norwegia). Może jakaś petycja o powrót królestwa w PL? :ROFLMAO:

Fenrise

Pionier e-mobilności
Może jakaś petycja o powrót królestwa w PL? :ROFLMAO:
Za późno, przecież już mamy Jezusa królem Polski, nawet najjaśniejszy prezydent A.D poświadczył ;)

eSUBA94

Posiadacz elektryka
trochę off-topic - ale wczoraj czytałem komentarz dotyczący problemów na kolei w związku z opadami śniegu/deszczu - "porobili te pociągi na prąd i same problemy. powinno być jak w Stanach diesle"
czyli to ogólnie staje się stanem umysłu
kolejne potwierdzenie mojej teorii, dieslarzy należy unikać bo są szkodliwi dla zdrowia psychicznego