Model Y LR trzaski w bagażniku

Pabloss

Posiadacz elektryka
Kiedyś przez 2 miesiące w Maździe CX-5 próbowałem znaleźć przyczynę odgłosów z okolic bagażnika. Nawet wsadziłem syna na tył aby to próbował odszukać. Wszystko (na słuch) wskazywało że to coś w bagażniku. Okazało się że czarny plastik na spoilerze (oryginalny element na w górnej części tylnej szyby) wpadał w rezonans. Odkryłem to właśnie chodząc setny raz dookoła auta i wszystko dotykając i we wszystko pukając. Tak więc bardzo możliwe że to element który wskazujesz.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Chłopaki u mnie już spokój. Tak jak wcześniej pisałem, klapa nie dociagała się.
Należy lekko wykręcić odbojnik(i) (na zdjęciu).
Uwaga żeby nie za mocno - linia lamp.

Attachments

• IMG_5403.jpeg
    IMG_5403.jpeg
    1,6 MB · Liczba wyświetleń: 16

MarcinEV

Posiadacz elektryka

AC/DC

Nowy na Forum
U mnie jednak przyczyną były te elementy lamp o których pisałem wcześniej.
Na razie w drodze eksperymentu podłożyłem pod nie kawałki folii bąbelkowej i nastała cisza.
Muszę wymyślić coś co nie będzie zatrzymywało wody.

Attachments

• IMG_3682.jpg
    IMG_3682.jpg
    569,9 KB · Liczba wyświetleń: 46

AC/DC

Nowy na Forum
Wczoraj serwisant mobilny wyregulował mi klapę bagażnika . Ponadto zdjął blendę która okala tylną szybę i podkleił ją filcową taśmą.
Testy trwają, ale wygląda na to, że problem został całkowicie rozwiązany.

Kamash

Zadomawiam się
Drodzy,

Wiem, że to już było opisywane. Ja również czytałem o tym nie raz, ale dopiero dzisiaj cos mnie tknęło i przeszedłem do egzekucji:

a) podłozyłem podkladki (zwykłe gumowe kuchenne podkladki pod gorący kubek) pod osłony tylnych swiateł.
b) Nakleiłem podkładki (które podkleja się pod nóżki krzeszeł) na dystanse na klapie bagaznika.

i voila! O Eureko! Ponad miesiac, meczyłem się z trzaskami, stukotami, dzwiekiem pracującej klapy bagaznika, zachodząc co? skąd? a może to zagłówki? a moze oparcia? a może coś innego? Serwis Tesli zlecił nawet wymianę prawego tylnego opracia.

A tu proszę. Jeden wieczór, 2 minuty pracy i Inne auto. Po prostu. Żadnych ale to żadnych niepożądanych dzwieków, stukniec, skrzyppnięć. Nic. Absolutna Cisza. Jakbym wsiadł do innego auta. Usmiecham sie od ucha do ucha. Nawet kostka brukowa która do tej pory była irytująca w tej chwili jest pomijalna.

Jeśli ktoś z Was tego jeszcze nie poczynił. Bardzo zachęcam. Must have!

Attachments

• IMG_1946.jpg
    IMG_1946.jpg
    674,4 KB · Liczba wyświetleń: 29
  • IMG_1947.jpg
    IMG_1947.jpg
    633,8 KB · Liczba wyświetleń: 29
  • IMG_1948.MOV
    19,4 MB · Liczba wyświetleń: 1

eimi

Pionier e-mobilności
Ten sam efekt osiągniesz je odpowiednio regulując na wysokość. Ja wkładałem podłużna kartkę papieru i wykrecalem je tylko tyle żeby kartki latwo nie dało się wysunąć. Za mocno też nie może być bo klapa wtedy będzie naprężona

Kamash

Zadomawiam się
Ten sam efekt osiągniesz je odpowiednio regulując na wysokość. Ja wkładałem podłużna kartkę papieru i wykrecalem je tylko tyle żeby kartki latwo nie dało się wysunąć. Za mocno też nie może być bo klapa wtedy będzie naprężona
Robiłem test z kartką, regulowałem do momentu oporu przy wysunięciu i niestety nie było tego efektu.

jgal

Posiadacz elektryka
O których dystansach dokładnie mówimy? O tych bocznych, które opierają się o plastiki lamp, czy tylnych, które opierają się o próg bagażnika?