Koszt ładowania w domu, bloku itd, na własnej ładowarce.

luk49696

Posiadacz elektryka
U mnie na działce, gdzie potencjalnie ładował bym samochód, mam g12w od Energi i w taryfie nocnej ( ale też w weekendy i w dni robocze w godz. 13-15) wychodzi ok 0.75 PLN brutto po doliczeniu wszelkich tych śmiesznych opłat licznikowych.
to w Tauronie w G12W podobnie ok. 0.74PLN

nabrU

Moderator
Myślę, że dzięki temu każdy zainteresowany, będzie sobie w stanie sam porównać w/w koszty z własnym operatorem/dystrybutorem, a także taryfą.

To trzeba dać do kumatej księgowej, aby to rozkminić ;)

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Teraz ceny są zamrożone do 30 września więc wszędzie w G11, G12 i G12w i G13 cena stała przez całą dobę 0,5050 netto czyli 0,6212 zł/kWh brutto.
Nie do końca wszędzie.
Odszukałem w papierach.
U mnie faktycznie tak było w 2024 r., kiedy PGE zrównało mi ceny w nocnej i dziennej taryfie:
1739102605429.png

Na szczęście coś ich tknęło (wybory ???) i od 1 stycznia 2025 w taryfie nocnej znów jest trochę taniej:
1739102749964.png

Nad tabelą było objaśnienie na 8 wierszy, które można tak podsumować:
Zestaw 1 = od 01.01.2025 do 30.09.2025
Zestaw 2 = od 01.10.2025 do 31.12.2025
=> czyli w październiku podwyżka, na szczęście tylko w taryfie dziennej, z której mało korzystam :)

Do tego doliczamy ceny dystrybucji, które już wyraźnie się różnią (Opłata sieciowa zmienna):
- dzień: 0,405 zł Netto / kWh
- noc: 0,078 zł Netto / kWh

Na rachunkach mam: Opłata OZE=0, Opłata mocowa=0.
Opłątę jakościową i kogeneracyjną pomijam, bo to są grosze.

baynet

Nowy na Forum
Dzień dobry,
nie znalazłem podobnego tematu więc mam pytanie.
Jak tam u Was wygląda koszt kilowatogodziny z własnego wallboxa, gniazda siłowego itp., w każdym razie chodzi o ładowanie w domu lub bloku, poza siecią ładowarek publicznych.
Ja mam własnego wallboxa na parkingu podziemnym w bloku o standardowej mocy 11 kw AC i ładowanie kosztuje mnie dokładnie 1.01 złotego za kilowatogodzinę. Myślę, że to całkiem dobra cena, nie mamy do wallboxów własnych przyłączy prądu z licznikami i umowami, tylko prąd idzie z licznika wspólnoty bloku a zarządca wystawia nam rachunki za zużycie zarejestrowane przez wallboxy. Po prostu płacę 1.01 pln, bez dodatkowych kosztów w postaci licznika itp.
Bardzo dobra cena. Mam na parkingu podziemnym G12 z PGE i jak podzielę rachunek przez kwh to np w styczniu wychodzi mi 0,91 pln/kwh. To taryfą gdzie jest taniej w nocy i 13-15. Przy G11 standardowej miałbym tak jak Ty. Ale jak rozumiem Ty nie poniosłeś kosztów u dostawcy energii bo bierzesz ze wspólnoty czyli jedziesz na ich umówie. Od razu mówię, że to 1200 pln w kieszeni. Przyłącze do miejsca fizycznie to zawsze trzeba zrobić.

OldSeb

Posiadacz elektryka
Do tego doliczamy ceny dystrybucji, które już wyraźnie się różnią (Opłata sieciowa zmienna):
- dzień: 0,405 zł Netto / kWh
- noc: 0,078 zł Netto / kWh
W Enerdze jest podobnie, energia czynna w obu taryfach taka sama od jakiegoś czasu a różnica tkwi w opłatach dodatkowych. Nie wiem po co tak mieszają.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Bardzo dobra cena. Mam na parkingu podziemnym G12 z PGE i jak podzielę rachunek przez kwh to np w styczniu wychodzi mi 0,91 pln/kwh. To taryfą gdzie jest taniej w nocy i 13-15. Przy G11 standardowej miałbym tak jak Ty. Ale jak rozumiem Ty nie poniosłeś kosztów u dostawcy energii bo bierzesz ze wspólnoty czyli jedziesz na ich umówie. Od razu mówię, że to 1200 pln w kieszeni. Przyłącze do miejsca fizycznie to zawsze trzeba zrobić.
Jeśli chodzi o całą procedurę instalacji Wallboxa pod nowym licznikiem, zgodnie z Ustawą i wymaganiami Wspólnot mieszkaniowych, to kwotę którą podałeś (a @parapsychopatolog zostawił w kieszeni ;) ) trzeba skorygować x10, niestety (a niektóre wspólnoty nawet chcą narzucić x20, żeby wszystkim się odechciało Wallboxów w garażu).
Koszty tych ekspertyz, projektów i pracy inżyniera-projektanta z "nieograniczonymi uprawnieniami budowlanymi" są przytłaczające, jeśli robi się wszystko zupełnie "od zera".

Dlatego zazdroszczę, że @parapsychopatolog ma taki rozsądny i postępowy Zarząd Wspólnoty Mieszkaniowej :)

Kyniolus

Zadomawiam się
A dystrybutor?
Bo ja jestem związany cyrografem z PGE, ale takim, który jest bardzo korzystny dla mnie, a nie dla nich i po przeliczeniu z G11 na G12 różnice wychodziły naprawdę w granicach 20 groszy za kWh.
ja płace średnio 82 groszy w taryfie G13... nie mam jeszcze EV ale cały dom wyłacznie na prad wiec zuzycie rocznie mam około 6000 kwh. Wiec dla mnie jest korzystniejsza G13 od G11 oczywiscie staram sie w najdrozym czasie ograniczac zuzycie