Tesla Model 3 RWD Higland realny zasięg

OldSeb

Posiadacz elektryka
Ale cena tego Forda mega! No i gwarancja 8lat/160tys km, w Tesli gwarancja to syf.
Explorera ? Ja tam po doposażeniu widzę cenę "promocyjną" ponad 240 tysięcy, czy to mega to mam wątpliwości. Do tego tony plastiku niczym we Fieście żony.
No i ta gwarancja nie jest normalną gwarancją a ubezpieczeniem od napraw z ograniczonym katalogiem elementów nią objętych. Na plus, że jak coś jest na tej liście to robią bez szemrania i kombinacji jak tu się wykręcić.

Pedr

Posiadacz elektryka
No i ta gwarancja nie jest normalną gwarancją a ubezpieczeniem od napraw z ograniczonym katalogiem elementów nią objętych. Na plus, że jak coś jest na tej liście to robią bez szemrania i kombinacji jak tu się wykręcić.
No i jeszcze jak na przeglądzie czegoś się doszukają z rzeczy nieobjętych gwarancją, to musisz to zrobić bo nie podbiją Ci na kolejny rok. Jedziesz na przegląd za 2k, a okazuje się, że musisz zapłacić 5k. (moje doświadczenie)

Last edited:

umcus

Pionier e-mobilności
Explorera ? Ja tam po doposażeniu widzę cenę "promocyjną" ponad 240 tysięcy, czy to mega to mam wątpliwości. Do tego tony plastiku niczym we Fieście żony.
Ta promocja, że ponad standardową gwarancję dwuletnią dają w cenie 3-8 lat te ubezpieczenie jest całkiem fajna. No dobra, siedzenia nie naprawią jak w Tesli, ale nie można mieć wszystkiego.
No i fajne jest to, że jest również pakiet serwisowy.

OldSeb

Posiadacz elektryka
Ta promocja, że ponad standardową gwarancję dwuletnią dają w cenie 3-8 lat te ubezpieczenie jest całkiem fajna. No dobra, siedzenia nie naprawią jak w Tesli, ale nie można mieć wszystkiego.
No i fajne jest to, że jest również pakiet serwisowy.
Oczywiście, to na pewno jest więcej niż daje Tesla ale trzeba mieć świadomość ograniczeń tej gwarancji. Gdyby ten samochód kosztował 20% mniej to możnaby go rozważyć a tak jest zwyczajnie zbyt drogi w stosunku do tego co oferuje.

umcus

Pionier e-mobilności
Oczywiście, to na pewno jest więcej niż daje Tesla ale trzeba mieć świadomość ograniczeń tej gwarancji. Gdyby ten samochód kosztował 20% mniej to możnaby go rozważyć a tak jest zwyczajnie zbyt drogi w stosunku do tego co oferuje.
Cóż, gusta, guściki. Dla mnie też zbyt mało oferuje, ale nie wątpię, że się znajdą chętni, bo samochód fajny i ma fajną gwarancję. Z podstawową, to byłaby porażka, ale jak dają w gratisie 8 lat, to naprawdę coś.

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Fiesta rodziców dostała na tej przedłużonej gwarancji na 2 tygodnie przed końcem nową głowicę i alternator, a pół roku temu nową skrzynię biegów (7 lat), więc jest super.
Fiesta żony nie miała takich awarii, ale mam zaufanie do marki Ford w tym aspekcie.
Niemniej wnętrze explorera mnie nie uwiodło, choć cena lr rwd była naprawdę spoko.

OldSeb

Posiadacz elektryka
Fiesta rodziców dostała na tej przedłużonej gwarancji na 2 tygodnie przed końcem nową głowicę i alternator, a pół roku temu nową skrzynię biegów (7 lat), więc jest super.
Fiesta żony nie miała takich awarii, ale mam zaufanie do marki Ford w tym aspekcie.
Niemniej wnętrze explorera mnie nie uwiodło, choć cena lr rwd była naprawdę spoko.
To ci się zwróciło kilka razy. W żony Fieście nie musieliśmy korzystać natomiast mi w Mondeo wymienili na tej rozszerzonej gwarancji łożysko w tylnym kole, więcej nic nie chciało się zepsuć przez 5 lat nie licząc przedwcześnie zużytych tarcz hamulcowych ale za to już musiałem sam zapłacić. Na pewno lepiej ją mieć niż nie mieć zwłaszcza że w Explorer i Mustangu jest w cenie, jakby chciał wykupić to zapewne co najmniej 5k PLN trzeba liczyć. Tesla chyba chciała kilkanaście tysi za taki luksus.

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Dokładnie jak piszesz, u żony jakiś drobiazg tylko robili. Gdyby nie anulowanie produkcji fiesty, nie trafiłbym do tesli. Genialny samochód z topowym wyposażeniem i wyciszeniem (po lekkim poprawieniu nadkoli).
Jeśli nie wozisz z tyłu nastolatków, to pewnie będziesz zadowolony ze zmiany opcji ze sfasticara model 3 na explorera. Mi Ford podpadł strategią biznesową - robią teraz mniej samochodów za to z większą marżą. O ile elon nie potrafi zrobić małego samochodu (póki co), to Ford był w tym genialny. I z tego zrezygnowali, zostawili ludzi o średnich dochodach Dacii itp.
A fiestę nazwali pumą i zwiększyli cenę o kilkadziesiąt tysięcy złotych.

kamilthusz

Posiadacz elektryka
Dziękuję za merytoryczną wypowiedź👍Moje pytanie bierze się stąd , że ostatnie 2 lata jeździłem teslą 3 SR+ z 2021 z pompą ciepła ale nie baterią LFP. Tesla została sprzedana ostatnio i mam dylemat czy kupić bazową czy LR RWD. Kupuję jako osoba prywatna licząc na dopłatę i nie ukrywam , że ekstra 20 k do większej baterii robi pewną różnicę.
Najdłuższe trasy jakie pokonuję to ok 300km z Warszawy na Mazury (gdzie mam gniazdko 220 żeby się naładować ) ale infrastruktura ładowarek jest dramatycznie słaba po drodze. Jak wygląda zasięg w przypadku HL LR AWD realnie nie optymistycznie w tym przypadku?
Trasa spod Gdańska do Białegostoku, 389km, samochód ciepły z garażu 100%. Temperatura startowa do -9, na miejscu -5, śnieg. Koła 18 Pirelli zimowe od tesli. Temperatura wnętrza 20. Samochód przy wyjeździe pokazywał że to może się udać, ja tyle wiary nie miałem. Jazda raczej wolna, 105-110 na s7, wyjeżdżone były tylko koleiny, lewy pas cały biały, więc było to w zasadzie wymuszone. Podładowałem się 11kwh czyli jakieś 15% na IONITY (cena wywala z butów) w Nidzicy dla pewności, jednak trochę bałem się jechać z predykcja na 0% przez czarna dziurę w ładowarkach. W Nidzicy też zjechałem z s7 na Łomżę. Przed Łomża śnieg się skończył. Do superchargera w Białymstoku dojechałem z 7%, tyle że samochód zjadł jakieś abstrakcyjne 8,2% na przygotowanie baterii do ładowania. Czas równe 5 godzin. Plus z tego taki że ruszył z bardzo przyzwoitych 220kw i w 46 minut zrobił z 7% 90%. Puenta z tego taka, że odejmując ładowanie i to co mi zostało faktycznie dojechałby na 0%. W drugą stronę spalił dokładnie tyle samo, tyle że było bardziej -4 do 0, śniegu już brak, ale tempo dużo szybsze. W lato w odpowiednich warunkach zrobić wynik wltp to żaden problem. Także taki maksymalnie realny przykład z wczoraj, tyle że mi wszystkie samochody mało palą.

Last edited:

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Dokładnie jak piszesz, u żony jakiś drobiazg tylko robili. Gdyby nie anulowanie produkcji fiesty, nie trafiłbym do tesli. Genialny samochód z topowym wyposażeniem i wyciszeniem (po lekkim poprawieniu nadkoli).
Jeśli nie wozisz z tyłu nastolatków, to pewnie będziesz zadowolony ze zmiany opcji ze sfasticara model 3 na explorera. Mi Ford podpadł strategią biznesową - robią teraz mniej samochodów za to z większą marżą. O ile elon nie potrafi zrobić małego samochodu (póki co), to Ford był w tym genialny. I z tego zrezygnowali, zostawili ludzi o średnich dochodach Dacii itp.
A fiestę nazwali pumą i zwiększyli cenę o kilkadziesiąt tysięcy złotych.
i sobie na nią patrzą, bo nie widać tych pum na drogach. Kładą kasę w marketing, na onetach co chwile sponsorowane artykuły przez forda. Sam szukam turneo customa w jakieś promce

Najnowsze dyskusje