Dostawy I kw. 2025 roku

Michal

Moderator
Czyli dałeś ponad 10 razy mniej lexusowi niż ja tesli. Czyli mając dobry procent straciłeś około 130 zł. Ja już wielokrotnie więcej.
Pierwszy raz zapłaciłem za samochód go nie widząc. Ale dealerzy są bogatsi i mają gest.

Bardzo chętnie wezmę od Ciebie dowolną kwotę na nieokreślony czas i nią sobie poobracam. Mam nadzieję, że nie będziesz miał żadnego stresu. Obiecam nie dotować za nią AFD.
A czytałeś moją instrukcję? Może trochę przeterminowana ale... Specjalnie przypięta na górze forum o zamawianiu TM3.
Zacytuję tutaj istotną dla tematu część:
UWAGA!!! Nie wpłacać nic leasingowi dopóki nie macie VIN-u!!! Nawet jak sprzedawca Tesli krzyżem leży w kościele i gwarantuje, że auto już jedzie, to może się stać coś co spowoduje, że go nie dostaniecie i będziecie mieli leasing do spłaty, ale brak auta przez co najmniej kolejne 3 miesiące. Uruchamiacie leasing dopiero jak auto jest w PL (przekroczyło granicę) - dopiero wtedy Tesla może wystąpić o przygotowanie dokumentów, więc wcześniej i tak nic to nie zmieni.

nabrU

Moderator
Pogodzę Was. Jutro jest poniedziałek. Piękny dzień...

A ktoś się, kłóci? No co Ty... To forum dyskusyjne, więc sobie dyskutujemy, a że mamy inne punkty widzenia, no cóż - życie. Nie pierwszy i nie ostatni raz na tym Forum...

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
A czytałeś moją instrukcję? Może trochę przeterminowana ale... Specjalnie przypięta na górze forum o zamawianiu TM3.
Zacytuję tutaj istotną dla tematu część:
UWAGA!!! Nie wpłacać nic leasingowi dopóki nie macie VIN-u!!! Nawet jak sprzedawca Tesli krzyżem leży w kościele i gwarantuje, że auto już jedzie, to może się stać coś co spowoduje, że go nie dostaniecie i będziecie mieli leasing do spłaty, ale brak auta przez co najmniej kolejne 3 miesiące. Uruchamiacie leasing dopiero jak auto jest w PL (przekroczyło granicę) - dopiero wtedy Tesla może wystąpić o przygotowanie dokumentów, więc wcześniej i tak nic to nie zmieni.
Ale to nie dotyczy wypadku, jak zależy Tobie na produkcji 2025, a ponad pół statku załadowane produkcją z 2024.

Wtedy trzeba zapłacić po nadaniu VINu.

Gdyby to był czerwiec, to bym brał z placu. Wiem, że Tobie udało się dobrze sprzedać taki samochód z wcześniejszym rokiem, jako rok modelowy młodszy. Ale mi na pewno nie, byłbym fatalnym sprzedawcą. Po moich "pochwałach" dla tesli referrala raczej nigdy nie zobaczę 😀

A wracając do wątku, mój egzemplarz już za 4h będzie w porcie.

Michal

Moderator
Ale to nie dotyczy wypadku, jak zależy Tobie na produkcji 2025, a ponad pół statku załadowane produkcją z 2024.

Gdyby to był czerwiec, to bym brał z placu. Wiem, że Tobie udało się dobrze sprzedać taki samochód z wcześniejszym rokiem, jako rok modelowy młodszy. Ale mi na pewno nie, byłbym fatalnym sprzedawcą. Po moich "pochwałach" dla tesli referrala raczej nigdy nie zobaczę 😀

Pytałem, czy czytałeś - brzmisz jakbyś nie czytał.
Nie jesteś pierwszy i nie ostatni, który zapłacił całą kwotę i teraz narzeka, że inflacja/utracone zyski kapitałowe mu znikają i liczy, że 30 zł dziennie jest w plecy, a dni nieubłaganie mijają. po tygodniu jest już 200 zł... Mo tak to działa niestety.
Człowiek flaki sobie wypruwa, zbiera taką wiedzę, żeby inni mieli łatwiej i uczyli się na błędach innych, a co kwartał mamy nową ekipę zamawiających, co nie wiedzieli, że pyta się o różne rzeczy przed zamówieniem, a już tym bardziej opłaceniem, a nie po. Co by nie mówić o Elonie, to jest geniuszem marketingu, żeby ludziom wciskać auta po 200 koła tak jak się sprzedaje maść na porost fajfusa - bazując na impulsywności :)

krzyss

Pionier e-mobilności

Ja nie chce Cie martwic, ale ten vin i zapewnienie ze produkcja jest 2025 to jest jak by to powiedziec, sprawa plynna. Jak tesla bedzie miala taka potrzebe to zmienia Ci ten vin na inny. Jedyne czego mozesz byc pewien po vin, ze modelowo to jest rocznik 2025.

Druga sprawa, utrata 130zl odsetek to jest pikus… liczyles ile stracisz na utracie wartosci ?

umcus

Pionier e-mobilności
Druga sprawa, utrata 130zl odsetek to jest pikus… liczyles ile stracisz na utracie wartosci ?
Tylko że samochód nie jest inwestycją. Samochód (jeśli nie służy do prowadzenia działalności/firmy) jest z założenia wyłącznie kosztem. Natomiast co do pieniędzy, masz wybór: możesz je inwestować (i minimalizować stratę na inflacji) albo olać i tracić na inflacji. Jak wrzucasz kasę komuś (Tesli) na konto, to masz podwójną stratę, nie dość że na inflacji, to jeszcze nic nie masz w zamian - tj samochodu. Dlatego to nieco irytujące. Póki to jest tydzień, to spoko, ale przez miesiąc to się już z 600 zł zrobi. A przynajmniej ja wychodzę z założenia, że złotówka tu, złotówka tam i tak niektórzy mając 15 kpln na rękę żyją od 1 do 1, a znam osoby mające 6,5k i mające spore oszczędności. Machanie ręką na wszystko kończy się jak w przypadku nr. 1.

krzyss

Pionier e-mobilności
To kiedyś dostałeś mailem dzień produkcji i opłaciłeś fakturę z tym vinem, a okazało się że jednak inny rok produkcji?
Ja tracę 702 zł miesięcznie, ale to też grosze dla Ciebie.
Nie ja tak nie mialem, ale zmiany vinu w zamowieniach byly norma.
Kupujesz auto o danej specyfikacji. Faktura jest tylko dokumentem. Zmienia vin, zrobia korekte i nara.

Mozliwe ze dzis juz nasi handlowcy widza dokumenty homologacyjne na etapie przydzielania vinu i dla Ciebie to sprawdzili. Tego nie wiem, jednak ponad 4 lata sledzenia dostaw daje mi jakis poglad jak to wyglada.

Mowisz o utracie pieniedzy z lokat… a czy przypadkiem terminu odbioru nie masz na polowe marca ? Czyli oni dotrzymuja umowy, tylko ty zamowiles sobie auto z produkcji a nie z placu. Trzeba bylo brac z dostepnych to bys mial za tydzien bez utraty odsetek ! :)