Elon Piżmo oszalał. Co teraz z zakupem Tesli? Poczekać, bojkotowa, kupować mimo wszystko czy nic nie robić?

krzyss

Pionier e-mobilności
Czas pokaże co sie stanie z Toyota. Narazie ma sie dobrze, hybrydy ida jak ciepłe bułki.

Nie rozumiem tylko, dlaczego tesla zatrzymała się w rozwoju baterii, lepsze rozwiązania komercyjne już są, nawet sprawdzone przez inne marki.
Odcinaja kupony :)
Przeciez tu chodzi o pieniadze…

macinowa

Posiadacz elektryka
Którego wdrażanie zajmuje już parę ładnych lat, tysiąc obietnic później i pięć generacji aut do przodu.

Dodatkowo, wartość toyoty jest urealniona, a FSD to narazie bańka. Może się(kiedyś lol) udać lub pęknie głośno.

Narazie w europie FSD brak, mamy obietnice od kilku lat i bańka dalej rośnie.
Rynek liczy, że FSD się uda przyklepać jako unsupervised - stąd wycena.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Nie rozumiem tylko, dlaczego tesla zatrzymała się w rozwoju baterii, lepsze rozwiązania komercyjne już są, nawet sprawdzone przez inne marki.

Przecież sie nie zatrzymała. Wchodzi 3 generacja 4680 (druga jest w Cybertrucku). Tesla niekoniecznie musi być lepsza, może być wystarczająco dobra a przy tym w rozsądnej cenie dlatego 4680. Najlepsze samochody słabo się sprzedają bo zazwyczaj są bardzo drogie.

STMS

Pionier e-mobilności
Jeżeli do tej pory nie kupowałeś z powodów ideologicznych żadnego produktu z grupy VW,Mercedes, BMW oraz oczywiście LIDL bosch Siemens i pewno kilka innych to fakt TESLI też nie powinieneś mimo że ta marka narazie nie ma nikogo na sumieniu w przeciwieństwie do niemieckich i nie tylko

umcus

Pionier e-mobilności
Jeżeli do tej pory nie kupowałeś z powodów ideologicznych żadnego produktu z grupy VW,Mercedes, BMW oraz oczywiście LIDL bosch Siemens i pewno kilka innych to fakt TESLI też nie powinieneś mimo że ta marka narazie nie ma nikogo na sumieniu w przeciwieństwie do niemieckich i nie tylko
<kij w mrowisko>
Za chwilę ktoś Ci wytknie, że Tesle w US zabijały ludzi, bo spali za kierownicą, a FSD wjeżdżało w ciężarówki. Więc taka znowu niewinna nie jest.
</kij w mrowisko>
;)

Michal

Moderator

map

Fachowiec
Trolle trollują, a tym czasem:

Chyba już wiecie czemu jest taki najazd na Teslę, bo podbiera rynek. Uwielbiam te hasła, że „nikt tego nie chce”. Stary Y dalej jest numer jeden mimo, że wielu przyszłych nabywców czekało na następcę. Niedługo zobaczymy dane sprzedażowe już z wliczonym nowym modelem Y i myślę, że fajnie to zamknie twarze lemingom.

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Ciekawy punkt widzenia.

I nie do konca się z tym zgadzam, bo nie ma ludzi niezastąpionych.
Ferdynand Porsche nie żyje, a marka trwa.

A muskowi skończyły się obecnie pomysły albo wdraża je za wolno. Gdzie te przełomowe 4680?
Jak narazie to mała produkcja, niska wydajność i tyle.

Komercyjnie można już kupić ekstremalnie wydajne pakiety LiPo HV o dużej pojemności i bardzo dużym prądzie rozładowania.
Dokładnie, Ferrari też już nie żyje i w sumie też był dość kontrowersyjny (jego słynne bagatelizowanie śmierci własnych kierowców i uczynienie hamulców niższym priorytetem).

Na szczęście Tesla nazywa się jak nazywa, a nie Musk. Bo to rzeczywiście byłoby problemem.

Tak, relatywizuję sobie wybór. Jedząc mięso, kupując ubrania, lecąc samolotem (ja nawet z ich projektowania żyję), posiadając dzieci, czy choćby wcinając awokado, robimy coś złego dla planety. A jednak robimy co robimy.
Mam znajomych, którzy są bardzo ok z planetą i ludzkością, naprawdę dobrzy, modelowi ludzie. I aż żal patrzeć, jak są z tym nieszczęśliwi. Ja przynajmniej jeżdżąc rowerem wszędzie jestem uśmiechnięty i od co najmniej roku wiem, że nie robię tego dla nikogo innego, tylko dla siebie. Model 3 kupiłem, bo fajnie się jeździło, a nie, że emisja w ciągu 5 lat o kilkadziesiąt procent będzie niższa niż samochodu ICE.

Jeśli bym nie kupił modelu 3 przez kierunkowskazy, to też bym częściej powiedział, że przez Muska, a nie przez to że na kamerze nic nie widać w nocy przy parkowaniu i łatwo walnąć :)

umcus

Pionier e-mobilności
Jeśli bym nie kupił modelu 3 przez kierunkowskazy, to też bym częściej powiedział, że przez Muska, a nie przez to że na kamerze nic nie widać w nocy przy parkowaniu i łatwo walnąć :)
E, na kamerę do tyłu to ja nie marudziłem, niezła jakość, nawet w nocy.