Ciemne strony UK

ClassicGOD

Leaf on the wind
W UK jest aktualnie więcej idiotyzmów... Za lajka czy post na FB na temat migrantów może do Ciebie zapukać Policja. Ba - nawet nie zapukać, ale ludzi do więzienia za to pakują.
Jeżeli masz na myśli sytuację o której było głośno pare miesięcy temu to ludzi do więzienia pakują nie za post na temat imigrantów a za nawolywanie do atakowania i podpalania hoteli gdzie przebywają imigranci. Taka drobna różnica. Dlatego sprawdzanie faktów ma znaczenie.

p.j.s

Fachowiec
Jeżeli masz na myśli sytuację o której było głośno pare miesięcy temu to ludzi do więzienia pakują nie za post na temat imigrantów a za nawolywanie do atakowania i podpalania hoteli gdzie przebywają imigranci. Taka drobna różnica. Dlatego sprawdzanie faktów ma znaczenie.
Nie chodzi o sytuację, gdzie ludzie piszą posty nawołujące do atakowania imigrantów (bo tu akurat tak powinno być), ale niedawno był przypadek że Policja zapukała do drzwi 54-letniej kobiety za krytykę partii Labourzystów.

p.j.s

Fachowiec
Mi Googiel nic nie znajduje - Może chodzi o sytuacje z panią która groziła że obleje kogoś kwasem? Też czekam na źródło od @p.j.s

Znalazłem kilka linków z opisami, znajomy (Polak mieszkający w UK) mówił że było o tym głośno:

Beep21

Posiadacz elektryka

Jestem ciekaw czym są "wiadome względy", nie wiem jakie są a chciałbym wiedzieć
Taa, lega artis jako fact check xD, znana fabryka trolli, to na pewno bardzo "wiarygodne" źródło

ClassicGOD

Leaf on the wind
Znalazłem kilka linków z opisami, znajomy (Polak mieszkający w UK) mówił że było o tym głośno:
Twoja wersja:
ale niedawno był przypadek że Policja zapukała do drzwi 54-letniej kobiety za krytykę partii Labourzystów.
Rzeczywistość:
Na panią została złożona skarga do policji a ta, zgodnie z wymagającymi tego od nich przepisami, skontaktowała się z oskarżoną żeby ją o tym poinformować.
We spoke to the woman for six minutes to advise she was the subject of a complaint of harassment and to answer any questions she may have.

No further action is necessary as no crime has been committed. We are under a duty to inform her that she is the subject of a complaint.

Policja nie zapukała sobie do kogoś bo się im ich opinia nie podoba. Nie prześladują ludzi żeby ich uciszyć etc. Ktoś, nie ważne kto i nieważne na co (pewnie krytykowany polityk mający ból dupy albo sąsiad o innych poglądach), złożył skargę a policja dopełniając obowiązków skontaktowała się z oskarżoną.

nabrU

Moderator
Policja nie zapukała sobie do kogoś bo się im ich opinia nie podoba. Nie prześladują ludzi żeby ich uciszyć etc. Ktoś, nie ważne kto i nieważne na co (pewnie krytykowany polityk mający ból dupy albo sąsiad o innych poglądach), złożył skargę a policja dopełniając obowiązków skontaktowała się z oskarżoną.

No bez jaj, jaka z tej babci 'oskarżona'? o_O

nabrU

Moderator
Można taki 'complaint' nazwać 'zażaleniem', a nie 'skargą' i już się nie jest 'oskarżonym'. Tylko jak to po polsku nazwać wtedy 'ozażaleniony/a' ;)