BlackandWhite

Zadomawiam się
Właśnie dzisiaj zaakceptowali mój wniosek na 2lata w Stellsantis. Odbiór auta za 3 miesiące, może wcześniej, dopóki nie znają VINu to nie mogą spisać umowy. Jednak faktycznie może się zdarzyć, że umowa wyprzedzi wydanie. Jutro pogadam z PH, u którego zamawiam Jeepa i dam znać jak mogą ten ewentualny problem załatwić. W sumie w grę wchodzi, albo poczekanie z umową do dnia wydania lub protokół odbioru z datą wsteczną 😆 co w przypadku Stellsantis może będzie możliwe bo to producent i leasingodawca w jednym.
Przy okazji, wiecie może jakie dokumenty trzeba złożyć w przypadku wniosku o dodatkowe 5000zł z tytułu niskiego dochodu?

daniel_EV

Nowy na Forum
Właśnie dzisiaj zaakceptowali mój wniosek na 2lata w Stellsantis. Odbiór auta za 3 miesiące, może wcześniej, dopóki nie znają VINu to nie mogą spisać umowy. Jednak faktycznie może się zdarzyć, że umowa wyprzedzi wydanie. Jutro pogadam z PH, u którego zamawiam Jeepa i dam znać jak mogą ten ewentualny problem załatwić. W sumie w grę wchodzi, albo poczekanie z umową do dnia wydania lub protokół odbioru z datą wsteczną 😆 co w przypadku Stellsantis może będzie możliwe bo to producent i leasingodawca w jednym.
Przy okazji, wiecie może jakie dokumenty trzeba złożyć w przypadku wniosku o dodatkowe 5000zł z tytułu niskiego dochodu?
Ja jak się dowiadywałem, to otrzymałem informację, że samochód nie może zostać zarejestrowany przed podpisaniem umowy. A nierealne jest załatwienie wszystkiego w jeden dzień (podpis UL, rejestracja i protokół odbioru). Daj znać, jak się czegoś dowiesz

Edek

Zadomawiam się
Ja jak się dowiadywałem, to otrzymałem informację, że samochód nie może zostać zarejestrowany przed podpisaniem umowy. A nierealne jest załatwienie wszystkiego w jeden dzień (podpis UL, rejestracja i protokół odbioru). Daj znać, jak się czegoś dowiesz
Ale to już płacisz raty z tych 2 lat mimo braku auta? i po 3 miesiącach rat dostaniesz auto do użytku?
okres 24 miesięcy wymagany jest od podpisania protokołu odbioru auta, nie od podpisania umowy.

daniel_EV

Nowy na Forum
Ale to już płacisz raty z tych 2 lat mimo braku auta? i po 3 miesiącach rat dostaniesz auto do użytku?
okres 24 miesięcy wymagany jest od podpisania protokołu odbioru auta, nie od podpisania umowy.
Najpierw podpisujesz umowę leasingu, wpłacasz 30000 netto ( w moim przypadku) jako wkład własny - jest to liczone jako 1 rata (+oczywiście koszty dodatkowe), następnie samochód idzie do rejestracji i potem odbierasz zarejestrowane już auto i otrzymujesz protokół odbioru. I problem w tym, że nie jesteś w stanie tego załatwić w 1 dzień tak, aby protokół odbioru był z tą samą datą, co umowa zawarcia leasingu. A niestety 24 mce liczą się właśnie od protokołu odbioru…

Edek

Zadomawiam się
Najpierw podpisujesz umowę leasingu, wpłacasz 30000 netto ( w moim przypadku) jako wkład własny - jest to liczone jako 1 rata (+oczywiście koszty dodatkowe), następnie samochód idzie do rejestracji i potem odbierasz zarejestrowane już auto i otrzymujesz protokół odbioru. I problem w tym, że nie jesteś w stanie tego załatwić w 1 dzień tak, aby protokół odbioru był z tą samą datą, co umowa zawarcia leasingu. A niestety 24 mce liczą się właśnie od protokołu odbioru…
Tak, dokładnie masz rację.
Braknie do pełnych 24 miesięcy tego okresu pomiędzy podpisaniem umowy a protokołem odbioru.

celll19

Zadomawiam się
Coś mi się wydaje że leasing biegnie od daty wydania auta. Umowę podpisałem w grudniu a auto dopiero będą odbierał 15 marca. To według tego co piszecie to już 3 miesiące leasingu minęło a tylko zrobiłem opłatę wstępną. Czyli z moich 36 miesięcy zostanie mi tylko 33 raty do zapłacenia ? No raczej nie. - Nie dotyczy elektryka

Właśnie sprawdziłem status wniosku i wiecie co - nić się nie zmieniło. Chyba szukają ludzi do pracy :D

daniel_EV

Nowy na Forum
Coś mi się wydaje że leasing biegnie od daty wydania auta. Umowę podpisałem w grudniu a auto dopiero będą odbierał 15 marca. To według tego co piszecie to już 3 miesiące leasingu minęło a tylko zrobiłem opłatę wstępną. Czyli z moich 36 miesięcy zostanie mi tylko 33 raty do zapłacenia ? No raczej nie. - Nie dotyczy elektryka

Właśnie sprawdziłem status wniosku i wiecie co - nić się nie zmieniło. Chyba szukają ludzi do pracy :D
a czy czasem nie podpisałeś umowy rezerwacyjnej? A docelową umowę leasingu dopiero, jak dojedzie auto? No, chyba że biorą na siebie ryzyko, że zarejestrują samochód bez popisanej umowy leasingowej (w co wątpię) - bo co wtedy, gdybyś np zmienił zdanie?

Ja też nie mam pewności, jak to jest naprawdę, dlatego szukam kogoś, kto już z tego skorzystał/korzysta i wie, jak to jest rozwiązane. Chciałbym mieć pewność, że spełnię wszystkie kryteria związane z dotacją (a właśnie tego jednego nie jestem w 100% pewien i, o dziwo, dealer twierdzi, że "to jest tak rozwiązane, że na pewno będzie dobrze" :D jakoś mnie tym nie przekonał...)

celll19

Zadomawiam się
Datę podpisania umowy leasingu mam grudniową bez nr VIN i nr rejestracyjnego. Auto czekało na produkcje - 9 tydzień 2025. Celowo chciałem podpisać leasing aby zablokować ofertę. Obawiałem się zmian na gorsze warunki od nowego roku. Opłatę wstępne też wykonaną w grudniu.
Nie widzę problemu z tym

Last edited:

Edek

Zadomawiam się
Przy 36 miesiącach nie ma stracha.
gorzej przy 24 miesiącach bo:
Płacimy fakturę rezerwacyjną, auto przyjeżdża do dealera w celu przygotowania i rejestracji.
Podpisujemy umowę 04.03.2025 r. i 1 ratę (minus faktura rezerwacyjna) która jest przedpłatą by procedować rejestrację auta - wpłacamy po podpisaniu umowy leasingowej - załóżmy 6.03.2025 r.
kolejna rata (nr 2.) według harmonogramu to 6.04.2025 r.
czekamy na przygotowanie auta do rejestracji.
po formalnościach odbieramy auto i podpisujemy protokół np 22.03.2025 r. od tego miejsca powinno upłynąć minimum 24 miesiące umowy leasingowej.
tymczasem harmonogram wskazuje kolejne raty do spłaty:
2. 06.04.2025 r.
3. 06.05.2025 r.
...
25. 06.03.2027 r.

Czyli od daty protokołu do daty ostatniej raty mamy dokładnie 23 miesiące i 12 dni.
czyli nie spełniamy warunków.

Chyba ze to jakoś inaczej jest to niech ktoś nas oświeci :)