Dostawy Y Juniper - 2025

Jaceq

Pionier e-mobilności
Jakie dodatkowe akcesoria są w aucie poza trójkąto-apteczką? Na filmach widziałem jakiś niebieski kabel - czy to typ2 na typ2?
Tak, kabel Typ2 do wpięcia do "wolnych" ładowarek 11kW, które mają gniazdo. Kiedyś było jeszcze EVSE ale obecnie już nie dają. Nota bene gdyby ktoś potrzebował teslowego EVSE to mogę oddać za drobną opłatą - ani razu nie użyte, nie rozpakowane, w oryginalnym pokrowcu ;-)

Gilim

Zadomawiam się
Tak, kabel Typ2 do wpięcia do "wolnych" ładowarek 11kW, które mają gniazdo. Kiedyś było jeszcze EVSE ale obecnie już nie dają. Nota bene gdyby ktoś potrzebował teslowego EVSE to mogę oddać za drobną opłatą - ani razu nie użyte, nie rozpakowane, w oryginalnym pokrowcu ;-)
Ile chcesz za cegłę ?

PAIT

Fachowiec
Byle tylko
No i zobaczymy czy Tesla dowiezie. Dali wybór odbioru na przyszły tydzień pn-wt. Zadzwoniłem, że albo ten tydzień albo ostatni tydzień marca. No to zaproponowali tę sobotę w południe, ale potwierdzą na 100% dopiero w piątek jak samochód dojedzie.
Acha, z defaultu chcieli na zimówkach wydać samochód.
Fck.. Nie chcę zimówek 😬
Powiedziałeś im, że chcesz letnie i zgodzili się?

umcus

Pionier e-mobilności
Fck.. Nie chcę zimówek 😬
Powiedziałeś im, że chcesz letnie i zgodzili się?
Tylko jeśli zamówiłeś zimówki u nich, to podobno technicy przed wydaniem każdego pytają na jakich chce oponach wyjechać. U mnie w apce było w 5 kroku w szczegółach wizyty:
1.jpeg

Zadzwoniłem więc do nich, żeby nie zakładali mi zimówek, tylko zostawili na letnich. Jeśli nie zamawiałeś zimówek, to wiadomo że dostaniesz na letnich :)

PAIT

Fachowiec
Tylko jeśli zamówiłeś zimówki u nich, to podobno technicy przed wydaniem każdego pytają na jakich chce oponach wyjechać. U mnie w apce było w 5 kroku w szczegółach wizyty:
View attachment 25731

Zadzwoniłem więc do nich, żeby nie zakładali mi zimówek, tylko zostawili na letnich. Jeśli nie zamawiałeś zimówek, to wiadomo że dostaniesz na letnich :)

A bo to takie buty.. Rozumiem, dzięki przyjacielu!

Też pewnie będę kupował zestaw kół od nich, ale to dopiero na zimę 😅

Kovalsky

Model Y LFP 2024
Ja aktualnie jeżdżę Golfem 8 z Volkswagenowskim autopilotem tj. "Travel Assist" i korzystam z tego jeszcze bardziej niż nagminnie. Dosłownie za bramę wyjeżdżam i pierwsze co robię to włączam to i ściągam nogę z gazu. 😅
Ale mój Golf to 2021r, jeszcze bez odczytywania ograniczeń prędkości etc. Uruchamiam go, ustawiam mu maksymalną prędkość jaka mnie interesuje i tempomat adaptacyjny chwyta od razu, a aktywne utrzymanie po środku pasa ruchu załącza się jak wykryje sobie krawędzie.
Po jazdach testowych Teslą widzę, że Autopilot będzie mnie (przynajmniej na początku) irytować. Będzie zwalniać do ograniczeń, co samo w sobie nie jest złe... ALE (!)
ale.. po pierwsze tragicznie odczytuje ograniczenia, bardzo często się myli i po drugie - sam nie przyśpiesza po zwiększeniu ograniczenia. A PO TRZECIE - nie wie, że skrzyżowanie odwołuje ograniczenie.
W aktualnej formie jest to strasznie męczące, ale wierze i z takim przekonaniem kupiłem Teslę, że ogarną to prędzej czy później.
Za to w VW w każdej chwili utrzymanie w pasie ruchu może się wyłączyć bez ŻADNEGO dosłownie poinformowania kierowcy. Podczas zakrętu, jeśli promień skrętu jest zbyt duży, aby Travel Assist mógł go wykonać to po prostu się wyłączy a my lecimy do rowu, chyba, że zadziała inny system bezpieczeństwa. :D

Cóż.. pożyjemy zobaczymy.
Zgadza się, system VW potrafi robić takie cuda; stąd moja decyzja o leasingu Tesli. Brałem też pod uwagę Ariyę , ale była za droga (z dużym akumulatorem).

slow.sasquatch

Posiadacz elektryka
A bo to takie buty.. Rozumiem, dzięki przyjacielu!

Też pewnie będę kupował zestaw kół od nich, ale to dopiero na zimę 😅

Brzydkie, drogie i opony niespecjalne..

Kup jakieś aftermarketowe felgi 8.5j X 19" do Modelu 3 (z nośnością przynajmniej 780kg na koło i ET40), albo nawet OEM 19" z modelu 3. Na to załóż opony z homologowanym rozmiarze do Modelu Y - 255/45 R19 XL.

Będzie wygodniej (bo felgi lżejsze), oszczędniej (patrz w lewo), ładniej (wiem, kwestia gustu - ale wybierzesz sobie co się podoba), felg nie porysujesz (fabryczne są głupio za szerokie i wystają poza obrys opony) i opony wybierzesz bardziej pod siebie - czy to zimowe, czy całoroczne...

Last edited:

TomekK

Zadomawiam się
Ja mam umówiony odbiór na 10:30 (w Ząbkach), czyli półtorej godziny wcześniej...
Aczkolwiek skrypt pokazuje: "ETA to Delivery Center: 2025-03-11T00:00:00", więc jeśli przyjedzie zgodnie z planem to będę mógł odebrać w środę.
Moja biała AWD dojechała już do Ząbek i jutro rano będzie do odbioru.