Fotowoltaika - jaki koszt?

vwir

Pionier e-mobilności
BTW, da się jakoś bezproblemowo odseparować obwody w domu tak, żeby np. dom korzystał z sieci, PV i magazynu, a ładowanie aut tylko z sieci i PV? :unsure:
Tak, ja tak mam. W sensie jedną ładowarkę tak mam a drugą mam tak, że mogę ładować z magazynu. Po prostu wpinasz ładowarkę przed falownikiem hybrydowym.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Może się mylę, ale z tego co wiem, to nie jest takie hop siup. Potrzebny jest falownik off-grid, i odpowiednio przygotowana instalacja ( z odcięciem sieci dostawcy przy braku zasilania ).
Jeżeli ktoś ma takie rozwiązanie, to niech się pochwali, i opowie jak to działa.
Żadna wielka filozofia. Falownik hybrydowy jak napisał @vwir.
Ma wejście PV, przyłącze sieci, złącze do akumulatora i wyjście do obciążenia 230V.
Falownik sam przełącza źródła zasilania według kryteriów które ustawisz w konfiguracji.
Jedyny problem z przygotowaniem instalacji, że w odpowiednim miejscu w rozdzielnicy budynku trzeba się prawidłowo odłączyć od sieci a dołączyć do wyjścia tego falownika.

Problemem był tu wysoki koszt akumulatorów, ale te zaczynają już tanieć.
Akumulatory LFP (na 6000 cykli) spotyka się już w cenach porównywalnych z ołowiowymi AGM lub nawet niższych (ale porównując z markowymi AGM, tymi "lepszego sortu"-Deep Cycle).
AGMy, niezależnie liczby cykli jaką deklarował producent (np. 500?), bardzo się degradują już po 1 sezonie pracy w takim zastosowaniu - szkoda na nie pieniędzy.

zlp

Pionier e-mobilności
No....i racja . Falownik mam 10 kW.i nie puści wiecej a panele 9,8 i moze z kilka razy w lecie mialy maksimum.
Myślę, że do tego falownika da się podpiąć dodatkowe panele. Można spokojnie przewymiarować po stronie paneli. Być może nawet o 4kWp, ale trzeba to zrobić w zakresie napięć falownika. To tania opcja i bardzo dobrze działa. Kilka razy w lecie obetnie trochę w południe, a pozostały czas pracuje zw zwiększoną mocą.

krzyss

Pionier e-mobilności
No....i racja . Falownik mam 10 kW.i nie puści wiecej a panele 9,8 i moze z kilka razy w lecie mialy maksimum. Dochodzi kwestia oprogramowania Solar Edga , bo każdy panel jest oddzielny na optymizerze i trzeba by pewnie znaleźć kogos kto by to ogarnął .Wszystkie wejscia mam zajęte
Dlatego rozważam calkiem nową instalacyjke tak ok 4 KWp bo i tak nie przekrocze umowy.

Off Pisząc ten post, upadł mi telefon...

Zareagowałem paszczą.

Oto co AI mi odpowiedział na moją reakcje

View attachment 26288
Jeszcze raz i wpierd… ;)

Froggy

Posiadacz elektryka
Tuchola 9,96 kWp, na gruncie niemal idealnie na południe (186°), kąt pochylenia 30°.
2020 - 6471 kWh (produkcja od końca maja)
2021 - 10044 kWh
2022 - 10854 kWh
2023 - 10213 kWh
2024 - 10733 kWh
2025 - 1300 kWh
No to już bardziej przypomina moją.
5,04 kWp, dach (trochę poniżej optimum - 28%, a nie 30 stopni), ekspozycja południowa, podłączenie w sierpniu 2021.

Attachments

• Screenshot_20250327-132113.png
    Screenshot_20250327-132113.png
    33,6 KB · Liczba wyświetleń: 8

Kon

Nowy na Forum
W sumie to mam pytanue do osob, ktore usilnie chcą mieszac offgrid z ongridem.

Absolutnie nie rozumiem jakie mialoby miec to korzysci. Wole nadmiar energii sprzedac niż zmarnować.

Pedr

Posiadacz elektryka
Korzystając z wątku - pytanie dla osób, które mają doświadczenie w podobnej sytuacji. Mam mocno zalesioną działkę. Robiłem kilka podejść do PV, ale było to 3 lata temu i wychodziło, że przy moim ówczesnym zużyciu energii (do 3tyś kWh na rok - przed BEV), nic się nie opłacało. Niedługo będzie drugi BEV więc zacząłem znowu rozważać czy może jednak zmierzyć się z tematem. Słońce na dachu jest maks do 16:00 i sytuacja gdy cała połać dachu jest nasłoneczniona występuje tylko kilka godzin dziennie. Czy to może się opłacać?

Zrzut ekranu 1.jpg

Bronek

Pionier e-mobilności
Pobserwoj dach (najlepiej z drona )w różnych godzinach dnia i kalendarza ..
Czasem cos trzeba wyciąć albo jak wysoki np świerk podgolić od dołu .
Panele z optymizerami i wtedy kazdy pracuje niezależnie a nie jak są spete w stringi gdzie wszystkie jadą na poziomie najslabszego

zlp

Pionier e-mobilności
Połać na południowy wschód i południowy zachód. To nawet lepiej dla autokonsumpcji niż tylko na południe. Kwestia czy chcesz szpecić dach i ile tam możesz paneli zainstalować.
Jeśli już to polecam hybrydę Deye i to od razu 12kW. Będziesz mógł dołożyć praktycznie dowolny akumulator i lepiej wykorzystać słońce, oraz optymalizatory Tigo tylko na zacieniane panele, jeśli ma być taniej, albo na wszystkie jeśli bezpieczniej (w razie pożaru zbijają napięcie do 1V na panelu). Panele są tak tanie, że możesz nawet płot z nich zrobić, zadaszenie garażu (carport), a dobrze dobierając panele możesz do tego falownika podpiąć nawet 30kWp.
Czy się opłaca? Niektórzy oczekują zwrotu w max. 5 lat. Niektórzy będą zadowoleni jeśli zwróci się w 10 (10 lat to 10% rentowność, a gdzie dzisiaj tak łatwo i korzystnie można ulokować pieniądze?)
I trudno powiedzieć, ile będzie kosztował prąd, jak pokończą się tarcze, ale taniej raczej nie będzie.

Last edited: