Nie za mało?Tak, na dzisiaj mam już aktualnie 1347kWh
01.2025 - 135kWh
02.2025 - 410kWh
03.2025 - 802kWh
Jak powyżej - 5,04kWp na niezbyt "idealnym" dachu.
Nie za mało?Tak, na dzisiaj mam już aktualnie 1347kWh
01.2025 - 135kWh
02.2025 - 410kWh
03.2025 - 802kWh
Mam rozliczenie net-billing (nowy prosument). Nastawienie na 100% sprzedaż energii PV wychodzi tu słabo, a tak szczerze to czuję się w tym rozliczeniu dymany przez system.W sumie to mam pytanue do osob, ktore usilnie chcą mieszac offgrid z ongridem.
Absolutnie nie rozumiem jakie mialoby miec to korzysci. Wole nadmiar energii sprzedac niż zmarnować.
AlgebraCo to za matematyka?
Moim zdaniem jest ok, kąt instalacji raczej preferuje miesiące letnie. Dodatkowo w okolicach zimy, jak słońce jest nisko, to trochę cienie na panele rzuca dom.Nie za mało?
Jak powyżej - 5,04kWp na niezbyt "idealnym" dachu.
Przecież sam napisałem wcześniej lokalizacjęZamazałbym numery działek, bo teraz każdy wie gdzie mieszkasz @KrzysztofFly![]()
Znam tą stronę i te modele. Doskonałe źródło danych!Nie wiem czy ktoś już aby nie wrzucał, ale jest taka fajna stronka gdzie wystarczy wskazać lokalizację, moc instalacji, kąt nachylenia i azymut, aby otrzymać przybliżoną produkcję roczną na bazie historycznych informacji o nasłonecznieniu...
JRC Photovoltaic Geographical Information System (PVGIS) - European Commission
Photovoltaic Geographical Information System (PVGIS)re.jrc.ec.europa.eu
Nie tak się liczy oprocentowanie do zwrotu. Zwrot w 10 lat to rentowność ok. ~7,2% bo 1,072¹⁰≈2.Czy się opłaca? Niektórzy oczekują zwrotu w max. 5 lat. Niektórzy będą zadowoleni jeśli zwróci się w 10 (10 lat to 10% rentowność, a gdzie dzisiaj tak łatwo i korzystnie można ulokować pieniądze?)