Fotowoltaika - jaki koszt?

Kierowca23

Posiadacz elektryka
W sumie to mam pytanue do osob, ktore usilnie chcą mieszac offgrid z ongridem.

Absolutnie nie rozumiem jakie mialoby miec to korzysci. Wole nadmiar energii sprzedac niż zmarnować.
Mam rozliczenie net-billing (nowy prosument). Nastawienie na 100% sprzedaż energii PV wychodzi tu słabo, a tak szczerze to czuję się w tym rozliczeniu dymany przez system.
Więc instalacja defaultowo jest na offgrid: autokonsumpcja + ładowanie akumulatorów (bo taki był początkowy cel).
Ale szybko się okazało że w dni słoneczne, bardzo często po godzinie 12-tej akumulatory już są naładowane w 100%, i czasem w dodatku nikogo nie ma w domu kto by "autokonsumował".
Co wtedy zrobić z nadprodukcją PV, kiedy "magazyn" już pęka w szwach, a auto elektryczne jeździ po mieście lub w trasie?
Najprostszym sposobem na rozdysponowanie tej nadprodukcji było w moim przypadku zainstalowanie kilku mikroinwerterów i czasowe przełączenie instalacji na on-grid, na odsprzedaż nadwyżki energii PV do sieci.

Korzyści: pobór z taryfy dziennej mam bliski zeru. Za to pobór z taryfy nocnej (G12) potrafi być 20-30x większy niż z dziennej, bo wtedy ładuję auto, odzyskując część kosztów z net-billingu (mój falownik hybrydowy ma tylko 3kVA - do ładowania EV średnio pasuje).
W nocy cena energii jest trochę niższa, za to koszty dystrybucji dużo mniejsze, więc nawet całkiem nieźle to się spina :) Nawet panowie z ZE rok czy 2 lata temu przyszli sprawdzić licznik, bo im statystyka zupełnie przestała pasować do typowego net-billingu :ROFLMAO:

Last edited:

KrzysztofFly

Moderator
Nie za mało?
Jak powyżej - 5,04kWp na niezbyt "idealnym" dachu.
Moim zdaniem jest ok, kąt instalacji raczej preferuje miesiące letnie. Dodatkowo w okolicach zimy, jak słońce jest nisko, to trochę cienie na panele rzuca dom.
1743159103591.png
Mam sąsiada, który ma mniejszą instalację od mojej, z tym, że na dachu kąt jakieś 45 stopni i w miesiące zimowe wyciąga z niej znacznie więcej niż ja z mojej. Z tym, że u niego śnieg na panelach raczej nie zalega lub bardzo krótko, bo kąt robi swoje.

KrzysztofFly

Moderator
Zamazałbym numery działek, bo teraz każdy wie gdzie mieszkasz @KrzysztofFly :ninja:
Przecież sam napisałem wcześniej lokalizację ;). Gdybym to chciał ukryć, to bym napisał, że kujawsko-pomorskie ;).

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Jeszcze raz podziękowania dla wszystkich którzy zgłosili na forum swoje statystyki produkcji (y)
Jeśli ktoś ma jeszcze dane z rocznych produkcji, zapraszam do raportowania!

To co podesłaliście uśredniłem w tabeli, i wyszło jak poniżej .
Zwróćcie uwagę, że pomimo różnic w lokalizacjach, niedoskonałości nasłonecznienia i pochylenia, średnie roczne uzyski są do siebie zbliżone ! :cool:
No i faktycznie nie jest to 800-900 kWh/kWp/rok jak podawali na szkoleniu w 2013r., kiedy technologia dopiero raczkowała, tylko ponad 1000 ! :)

PS. W tamtych latach inżynierom po głowach chodziły jeszcze instalacje nadążne (zwykle przestawały one pracować zaraz po wygaśnięciu gwarancji na mechanikę ;) )
Ale odkąd ceny modułów PV spadły 10-krotnie, teraz już nikomu nie przyjdzie do głowy taki pomysł :ROFLMAO:

1744229776767.png

Last edited:

abes99

Posiadacz elektryka
Nie wiem czy ktoś już aby nie wrzucał, ale jest taka fajna stronka gdzie wystarczy wskazać lokalizację, moc instalacji, kąt nachylenia i azymut, aby otrzymać przybliżoną produkcję roczną na bazie historycznych informacji o nasłonecznieniu. Można też wybrać, żeby dla zadanej lokalizacji wyznaczył optymalny kąt i azymut...
Dla okolic stolicy optymalny wychodzi np. kat nachylenia 42st. i azymut -8st. (czyli minimalnie na wschód). Teoretycznie instalacja 1kWp wyprodukuje 1,09MWh/rok. Korzystałem z bazy PVGIS-ERA5 (gdzieś kiedyś wyczytałem, że ma dokładniejsze dane dla nas)...

Attachments

• pv1kWp.jpg
    pv1kWp.jpg
    224,5 KB · Liczba wyświetleń: 3
Last edited:

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Nie wiem czy ktoś już aby nie wrzucał, ale jest taka fajna stronka gdzie wystarczy wskazać lokalizację, moc instalacji, kąt nachylenia i azymut, aby otrzymać przybliżoną produkcję roczną na bazie historycznych informacji o nasłonecznieniu...
Znam tą stronę i te modele. Doskonałe źródło danych!
Biorą dane nasłonecznienia z satelit geostacjonarnych i przeliczają pod kątem konkretnej geometrii.
Bardzo intensywnie z tego korzystałem dawno temu (do 2015 r.) do prognozowania produkcji, nawet korespondowałem z kimś z tej instytucji aby zdobyć szczegółowe, godzinne dane nasłonecznienia dla konkretnego miejsca w Polsce.
Tylko jeszcze nie za bardzo było z czym porównać w praktyce, bo prawie nie było u nas prywatnych mikroinstalacji, a moduły powyżej 70Wp kosztowały majątek :ROFLMAO:

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Czy się opłaca? Niektórzy oczekują zwrotu w max. 5 lat. Niektórzy będą zadowoleni jeśli zwróci się w 10 (10 lat to 10% rentowność, a gdzie dzisiaj tak łatwo i korzystnie można ulokować pieniądze?)
Nie tak się liczy oprocentowanie do zwrotu. Zwrot w 10 lat to rentowność ok. ~7,2% bo 1,072¹⁰≈2.
Dla kapitalizacji miesięcznej, a nie rocznej, to ~6,93%. Ciut lepiej niż obligacje na IKE (czyli bez belki).

Reguła 72: 72 podzielić przez oprocentowanie to liczba lat do podwojenia kapitału. Analogicznie, 72 przez liczbę lat do zwrotu daje oprocentowanie. Dla częstych kapitalizacji jest wersja z dzieleniem przez 69,3.

Last edited: