Przewożenie nart i rowerów w Y

UseYbrain

Posiadacz elektryka
A można sobie założyć hak holowniczy samemu do Y? Chciałbym kupić używany oryginalny ale założyć w swoim warsztacie albo samemu !

wajatos

Użytkownik EV
A można sobie założyć hak holowniczy samemu do Y? Chciałbym kupić używany oryginalny ale założyć w swoim warsztacie albo samemu !
Też o tym myślałem, haków używanych jest sporo w fajnych cenach. Do tego w EPC tesli są wyszczególnione odpowiednie wiązki (w zależności czy HW3 czy HW4), więc można by spróbować zamówić w bodyshop odpowiednią. Sam montaż to też robota na sobotnie popoludnie (jest manual). Natomiast największym, problemem jest dokodowanie haka do auta, bo żeby nie stracić gwarancji musiałby to pewnie zrobić serwis a nie wiem czy zakodowali by hak którego sami nie montowali (nie wiem nie sprawdzałem, ale jakby ktoś miał informacje to byłbym wdzięczny).

UseYbrain

Posiadacz elektryka
Też o tym myślałem, haków używanych jest sporo w fajnych cenach. Do tego w EPC tesli są wyszczególnione odpowiednie wiązki (w zależności czy HW3 czy HW4), więc można by spróbować zamówić w bodyshop odpowiednią. Sam montaż to też robota na sobotnie popoludnie (jest manual). Natomiast największym, problemem jest dokodowanie haka do auta, bo żeby nie stracić gwarancji musiałby to pewnie zrobić serwis a nie wiem czy zakodowali by hak którego sami nie montowali (nie wiem nie sprawdzałem, ale jakby ktoś miał informacje to byłbym wdzięczny).
Napisałem dzisiaj do serwisu. Opowiem !

UseYbrain

Posiadacz elektryka
Dzięki za informacje @UseYbrain , ale tego się właśnie obawiałem, że będą próbować unieważniać gwarancje. No nic zostaje zamówić dołożenie haka przez Tesle.
Ja jeszcze będę próbował bo nie wydaje mi się że to jest zgodne z prawem. Zapytam rzecznika praw konsumenta czy zainstalowanie oryginalnego haka ale używanego może w ogóle unieważnić gwarancję.

zlp

Pionier e-mobilności
Przegląd haka kosztuje chyba 35zł. W dowodzie być nie musi, kwitek od diagnosty wystarczy.
Tesla nic o haku nie musi wiedzieć. W moim przypadku to nie problem, bo mam już gniazdo haka w oryginale i w razie potrzeby tylko wpinam hak.
Nie wiem, jak to wygląda w innych modelach.

Last edited:

ELuk

Pionier e-mobilności
Ja jeszcze będę próbował bo nie wydaje mi się że to jest zgodne z prawem. Zapytam rzecznika praw konsumenta czy zainstalowanie oryginalnego haka ale używanego może w ogóle unieważnić gwarancję.
Generalnie gwarancja to zobowiązanie zadeklarowane przez producenta i obowiązują jego warunki.
Natomiast zawsze można się powołać na rękojmię, tyle że w określonym ustawowo czasie, który tu wypada krócej niż gwarancja producenta.