Przewożenie nart i rowerów w Y

Jozin von Bazin

Posiadacz elektryka
Gdyby kogoś interesowało na przyszłość - to bardzo fajnie to się sprawdziło. Pokrowiec Wedze z Decathlona + jakieś pierwsze lepsze pasy montażowe z Leroy (https://www.leroymerlin.pl/produkty...g-4-szt-klamra-hak-napinacz-hak-89134317.html). Obawiałem się, że będę mocował te pasy do zaczepów na fotelik, ale okazało się, że Y LR ma uchwyty w bagażniku.

Do tego pokrowca wrzuciłem narty wiązaniami góra-dół (na youtube jest sporo poradników jak spakować taki pokrowiec, ale ludzie mają tam chyba wiązania skitourowe, które są płaskie, a mi wygodniej było spiąć narty ślizgami do siebie - jak zwykle w zjazdówkach się robi).

Na dole pokrowca leżą kijki, potem z tyłu buty narciarskie, z przodu buty trekkingowe, na to narty, a na wierzchu ciuchy narciarskie, a gdzieś pomiędzy jakieś rękawice, czapki i takie tam. Kaski, pozostałe buty narciarskie weszły mi w podłogę bagażnika (i jeszcze kilka innych rzeczy). Ekwipunek dla 2+2 - z tym, że 4 par nart dla dorosłych w ten pokrowiec bym w ten sposób nie włożył.

Jedyna wada - przy foteliku dość ciasno do wpinania/wypinania pasa przy otwartym środkowym siedzeniu. Przedłużki do pasów dla mnie na taką trasę to było no-go. Więc dziecko nauczyło się wsiadać na fotelik pod zapiętym pasem, bo nikomu nie chciało się tam szukać zapięcia po 3 razie ;)

View attachment 16350
Wg mnie fatalnie to wygląda. Nie ma opcji żebym dziecko przewoził w takim aucie. Przy uderzeniu bocznym może być tragedia, w sumie przy każdym. Przy wypadku działają ogromne siły, przeciążenia.

Michał B

Nowy na Forum
Warto rozważyć zamykamy box montowany na hak. Powinien spokojnie zmieścić wszystkie akcesoria narciarskie. Nie powoduje dodatkowego hałasu i nie trzeba kombinować z pokrowcami lub wspinaniem się na dach.

np. Thule Box Na Hak Holowniczy Arcos L 400 Litrów

Cena jest dość wysoka, ale są wypożyczalnie.

KrzysztofFly

Moderator
Warto rozważyć zamykamy box montowany na hak. Powinien spokojnie zmieścić wszystkie akcesoria narciarskie. Nie powoduje dodatkowego hałasu i nie trzeba kombinować z pokrowcami lub wspinaniem się na dach.

np. Thule Box Na Hak Holowniczy Arcos L 400 Litrów

Cena jest dość wysoka, ale są wypożyczalnie.
Tylko, że trzeba mieć hak 😉.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Thule Box Na Hak Holowniczy Arcos L 400 Litrów
Miałem na jednym wypadzie. Zaleta taka że zużycie prawdopodobnie spada (na pewno nie ulega zwiększeniu). Minus taki że troche trudniej się ładować w niektóych miejscach, czasem trzeba na centymetry dojechać żeby starczyło kabla. No i nie wiem czy dłuższe narty wejdą, MFT ma takie poszerzenie w tym celu
1736930711308.png

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Ja zimą (latem z resztą też) używam box'a dachowego thule. Rowery transportuję na platformie na haku. N urlop letni jechałem z rowerami i box'em. Bez problemu. Polecam.

Jozin von Bazin

Posiadacz elektryka
Wg ADAC jest ok.
nie przekonuje mnie to :) Widać nawet jak się narty wyginają od uderzenia w przednie siedzenie. Co gdyby jedna z nart była luźniej zamocowana, może pęknąć i uderzyć kogoś w kabinie. Na początku filmu dobrze widać co się dzieje z nieprzymocowanym bagażem. Widać, że do testu wszystko jest dokładnie zabezpieczone , narty dodatkowo sklejone taśmą. Wystarczy jakiś błąd ludzki przy zabezpieczaniu i będzie latało po kabinie.

GrzesiekG

Posiadacz elektryka
nie przekonuje mnie to :) Widać nawet jak się narty wyginają od uderzenia w przednie siedzenie. Co gdyby jedna z nart była luźniej zamocowana, może pęknąć i uderzyć kogoś w kabinie. Na początku filmu dobrze widać co się dzieje z nieprzymocowanym bagażem. Widać, że do testu wszystko jest dokładnie zabezpieczone , narty dodatkowo sklejone taśmą. Wystarczy jakiś błąd ludzki przy zabezpieczaniu i będzie latało po kabinie.
Jak masz narty i inne sprzęty w specjalnym etui na narty to powinno być dobrze. Nie wkładałbym tego luzem, jak zresztą jakichkolwiek innych bagaży w części pasażerskiej.

Najnowsze dyskusje