Wg mnie fatalnie to wygląda. Nie ma opcji żebym dziecko przewoził w takim aucie. Przy uderzeniu bocznym może być tragedia, w sumie przy każdym. Przy wypadku działają ogromne siły, przeciążenia.Gdyby kogoś interesowało na przyszłość - to bardzo fajnie to się sprawdziło. Pokrowiec Wedze z Decathlona + jakieś pierwsze lepsze pasy montażowe z Leroy (https://www.leroymerlin.pl/produkty...g-4-szt-klamra-hak-napinacz-hak-89134317.html). Obawiałem się, że będę mocował te pasy do zaczepów na fotelik, ale okazało się, że Y LR ma uchwyty w bagażniku.
Do tego pokrowca wrzuciłem narty wiązaniami góra-dół (na youtube jest sporo poradników jak spakować taki pokrowiec, ale ludzie mają tam chyba wiązania skitourowe, które są płaskie, a mi wygodniej było spiąć narty ślizgami do siebie - jak zwykle w zjazdówkach się robi).
Na dole pokrowca leżą kijki, potem z tyłu buty narciarskie, z przodu buty trekkingowe, na to narty, a na wierzchu ciuchy narciarskie, a gdzieś pomiędzy jakieś rękawice, czapki i takie tam. Kaski, pozostałe buty narciarskie weszły mi w podłogę bagażnika (i jeszcze kilka innych rzeczy). Ekwipunek dla 2+2 - z tym, że 4 par nart dla dorosłych w ten pokrowiec bym w ten sposób nie włożył.
Jedyna wada - przy foteliku dość ciasno do wpinania/wypinania pasa przy otwartym środkowym siedzeniu. Przedłużki do pasów dla mnie na taką trasę to było no-go. Więc dziecko nauczyło się wsiadać na fotelik pod zapiętym pasem, bo nikomu nie chciało się tam szukać zapięcia po 3 razie
View attachment 16350
Wg ADAC jest ok.Wg mnie fatalnie to wygląda.
Tylko, że trzeba mieć hak 😉.Warto rozważyć zamykamy box montowany na hak. Powinien spokojnie zmieścić wszystkie akcesoria narciarskie. Nie powoduje dodatkowego hałasu i nie trzeba kombinować z pokrowcami lub wspinaniem się na dach.
np. Thule Box Na Hak Holowniczy Arcos L 400 Litrów
Cena jest dość wysoka, ale są wypożyczalnie.
Miałem na jednym wypadzie. Zaleta taka że zużycie prawdopodobnie spada (na pewno nie ulega zwiększeniu). Minus taki że troche trudniej się ładować w niektóych miejscach, czasem trzeba na centymetry dojechać żeby starczyło kabla. No i nie wiem czy dłuższe narty wejdą, MFT ma takie poszerzenie w tym celuThule Box Na Hak Holowniczy Arcos L 400 Litrów
nie przekonuje mnie toWg ADAC jest ok.
Jak masz narty i inne sprzęty w specjalnym etui na narty to powinno być dobrze. Nie wkładałbym tego luzem, jak zresztą jakichkolwiek innych bagaży w części pasażerskiej.nie przekonuje mnie toWidać nawet jak się narty wyginają od uderzenia w przednie siedzenie. Co gdyby jedna z nart była luźniej zamocowana, może pęknąć i uderzyć kogoś w kabinie. Na początku filmu dobrze widać co się dzieje z nieprzymocowanym bagażem. Widać, że do testu wszystko jest dokładnie zabezpieczone , narty dodatkowo sklejone taśmą. Wystarczy jakiś błąd ludzki przy zabezpieczaniu i będzie latało po kabinie.