Nissan Leaf 2 przeglądy

Olecki

Pionier e-mobilności
Panowie mam problem 😅 Zapomniałem w kwietniu zrobić tego drugiego przeglądu, wiec czy teraz tracę gwarancje na baterie? Leaf nowy kupiony u dealera 2 lata temu w kwietniu. Jutro zamierzam dzwonić i dowiadywać się ale tez zapytam tutaj
Tak z ciekawości - jak można przegapić przegląd w obecnych czasach? Czyżby Leaf nie miał ustawionych interwałów w komputerze? Chyba każdy nowy samochód przypomina o przeglądach i to z wyprzedzeniem.

Bronek

Pionier e-mobilności
Nasz miał jeden... i potem bez sensu. Akurat przeglądy w elektrykach powinny mieć inne algorytmy. Ale wiadomo o co chodzi. Kasa.
Leaf 2 Tekna z 2018 r ma wszystko ok bez przeglądów. Filtry wymienione zawieszenie sprawdzone.
Bateria ok 3 do 4% ma mniej.
Nissan Leaf to bezawaryjne auto, aż szkoda że olali taką dobrą linie rozwojową. Dodać chłodzenie, zmienić gniazdo, podpicować i Leaf miałby swoje trzecie życie.
Zero kłopotów przez 5 lat.

Bandtio83

Posiadacz elektryka
Nasz miał jeden... i potem bez sensu. Akurat przeglądy w elektrykach powinny mieć inne algorytmy. Ale wiadomo o co chodzi. Kasa.
Leaf 2 Tekna z 2018 r ma wszystko ok bez przeglądów. Filtry wymienione zawieszenie sprawdzone.
Nissan Leaf to bezawaryjne auto, aż szkoda że olali taką dobrą linie rozwojową. Dodać chłodzenie, zmienić gniazdo, podpicować i Leaf miałby swoje trzecie życie.
a miałeś stukanie w półosiach i takie różne inne dzwięki?

Bronek

Pionier e-mobilności
Nic nie ma . przejechane ze 90 tyś ?? jedna awaria w postaci czujnika temperatury w fotelu pasażera ?? bo grzał mocno. to w tamtych czasach czekałem z tydzień z zastepczym autem , bo jak zdjeli fotel to go nie zakladali do czasu otrzymania pierdółki.
Gdyby nie zrywanie przyczepności , to bym nim jeździł do dzisiaj , a tak poznałem Tesle i inne marki . Syn i Jego zona jeżdżą prawie codziennie

Last edited:

Szalik

Nowy na Forum
Do wspomnianych wad dodam jeszcze ergonomiczną - nędzny podłokietnik, oraz słaba klimatyzacja / wentylacja na tylnych fotelach. Poza tym w ramach aglomeracji robi robotę. Teraz zrobiła się dużo wieksza konkurencja na rynku niż kilka lat temu.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Pytanie do kolegów posiadaczy Leafa - jakie czynności są na prawdę wymagane podczas przeglądu gwarancyjnego, tak aby nie utracić gwarancji?

U mnie 1. przegląd w ASO trwał jakieś 3 godziny, kosztował 1300 zł Brutto. Oczywiście żadnej zmiany oleju, innych filtrów (jak w ICE), płynów, żadnych usterek.

Miała być sama wymiana filtra pyłkowego. A bez mojej wiedzy zrobili i zafakturowali np. ścieżkę diagnostyczną: opory toczenia, siły hamowania na każdym kole, na każdym hamulcu - zupełnie jak na badaniu stanu technicznego do rejestracji! Tylko cena usługi oczywiście inna niż u diagnosty.

Podczas sprzedaży rok temu ich handlowiec w tym samym miejscu obiecywał, że auto praktycznie bezobsługowe , i przeglądy będą do 1k PLN brutto. Tymczasem drugi przegląd już wycenili wstępnie na 1,7k, bo do wszystkiego dojdzie jeszcze wymiana (2-letniego) płynu hamulcowego.

ClassicGOD

Leaf on the wind
Zdzierają z ciebie, znajdź inne ASO. Mnie drugi przegląd w grudniu kosztował 947,77pln z wymianą płynu hamulcowego w Nissanie w Bielsku

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Zdzierają z ciebie, znajdź inne ASO. Mnie drugi przegląd w grudniu kosztował 947,77pln z wymianą płynu hamulcowego w Nissanie w Bielsku
Też tak odczułem. Tym bardziej że to nie jest pierwsze auto które dawałem na przeglądy w ASO.
Na szczęście w każdym większym mieście da się znaleźć taki warsztat.
Dzięki za punkt odniesienia!
Za rok wcześniej podzwonię, rozpoznam temat, może nawet będzie gdzieś po drodze na trasie :LOL:

Ronin78

Posiadacz elektryka
Tak z ciekawości - jak można przegapić przegląd w obecnych czasach? Czyżby Leaf nie miał ustawionych interwałów w komputerze? Chyba każdy nowy samochód przypomina o przeglądach i to z wyprzedzeniem.
Te interwały to można o kant d... rozbić, mam to w nowym Fordzie i nijak to się ma do rzeczywistych przeglądów które robię bo na jedną wymianę oleju co 2 lata / 30.000km to mi przypadnie w początkowym okresie życia auta 5 zmian, a potem pewnie 3-4