strusio8

Nowy na Forum
Chodzi o to, że można mieć własne PPE z taryfą G12W lub dynamiczną.
Hmm, to trochę nie zrozumiałem.
Myślałem że do tego nie trzeba zgody wspólnoty tylko OSD. U nas np na działce Tauron ma roszczenie wpisane w księgi wieczyste i jak chcą sobie rozbudować sieć (bo ktoś gdzieś chce przyłącze) to mają prawo to zrobić bez zgody wspólnoty.

Temat zrozumiałem że przez wspólnotę przechodzi temat zamontowania wspólnotowych wallboksów i jakieś rozliczanie się ze wspólnotą itp.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Nie rozumiem ludzi o co im chodzi z tym ładowarkami w hali/garażu itp. A prywatną stację benzynową też załatwiali? Przecież wspólnota im nie odsprzeda prądu za 70gr jak w domu w taryfie nocnej. Raczej będzie to w okolicach 1,50 - 2,00 zł (wspólnota nie ma mrożenia prądu i taryfy biznesowe są też zupełnie inne).
Czy ludzie myślą że jak mają elektryka to muszą go ładować codziennie każdej nocy?
Ja ładuję 3 razy w miesiącu i to tylko dlatego że 20-80%... 10-100% możnaby ogarnąć 2 razy.

No i jak się dobrze poszuka to ogarnie się ładowarki publiczne za 1,78 np...
Mam słupek Tauron za 1,75 zł 200 metrów od mieszkania, z którego korzystałem wcześniej. Zainstalowałem jednak wallbox w garażu z taryfa dynamiczną; od marca do października ładuje się na nim prawie za darmo. Inwestycja zwróci się pewnie w ok. pięć lat, ale jest też znacznie wygodniej po prostu się podłączyć, zamiast przestawiać auto, manewrować z prądem ładowania, żeby godzina jego odpięcia była dogodna i łazić z i do słupka. Licząc swój prywatny wolny czas jak minimalną krajową (a powinno się raczej jak nadgodziny), to taka inwestycja w komfort zwraca się znacznie szybciej.

testowy

Zadomawiam się
Hmm, to trochę nie zrozumiałem.
Myślałem że do tego nie trzeba zgody wspólnoty tylko OSD. U nas np na działce Tauron ma roszczenie wpisane w księgi wieczyste i jak chcą sobie rozbudować sieć (bo ktoś gdzieś chce przyłącze) to mają prawo to zrobić bez zgody wspólnoty.
To jest ciekawy przypadek, gdy Zakład ma wpis o służebności. Bo czy to oznacza, że Zakład podpiąłby taki PPE bez ekspertyzy z Ustawy o elektromobilności w zakresie ppoż? Odważnie, albo głupio.

Kona EV

Zadomawiam się
Chyba jestem pierwszy? Mój wniosek został zaakceptowany z informacją, że został przekazany do Zarządu NFOŚiGW w celu zatwierdzenia. Dostałem nowy numer, tym razem z końcówką 001.
Chyba masz na myśli listę projektów zakwalifikowanych do wsparcia NE/L/001.
Mój też został zakwalifikowany - NE/000068 (numer techniczny: 3423974)