Fotowoltaika - jaki koszt?

adamusek

Posiadacz elektryka
Elektryka prosta. Ale jak to się stawia w praktyce?
Dźwig jest potrzebny, wyciągarka, jakiś wózek widłowy, czy może przychodzi podzielone na mniejsze moduły o wadze którą da się ogarnąć?
To nie żart - kompletny akum z BEV (konserwa) przecież waży ~300kg :(
wyciągarka lub widlak, mozna stojak z kółkami dorobić - różnie sobie radzą. Niektórzy rozbierają i pakują ogniwa w szafe rack.

adamusek

Posiadacz elektryka
View attachment 26978
Drugi na VICTRONACH - 30kW i 90 kWh użytecznej pojemności - po świętach wjeżdża następne 120 kWh (miejsce jeszcze zostanie na jakieś 150 - 200Kwh)

Tak - odrazu przechodziłem też na rozliczenie godzinowe

Moje dzienne zużycie to około 100kWh zimą i prawie 200 latem

A po co sie odłączać ????????

Ten drugi magazyn był kalkulowany też w opcjii "używane aku z auta" - na nowych bateriach wyszedł jakieś 5-6% drożej - stwierdziłem że nie warto kombinować

Zdefinuj "użytek domowy" :)
Pięknie, Victrony z Froniusami sie dobrze integrują - marzenie. U mnie troche mniej 40-60 dzienne zużycie ale dojdzie pompa i może sauna ;)
Póki co eksploatuje stare zasady do granic możliwości i wytrzymałości linii ;)
ogniwa widze dość spore klocki po 15.5kwh jaka firma ?

Last edited:

adamusek

Posiadacz elektryka
to max moc, jaką mozesz oddać z magazynu ?

nabrU

Moderator

To Ty określ po co Ci takie 'ustrojstwo' i co to zasila, bo mam wrażenie, że przeciętny 'zjadacz chleba' takich potrzeb nie ma (i pewnie go na taki 'zestaw' nie będzie stać). Zgaduję, że masz firmę 'w domu' stąd być może takie potrzeby.

arnoldd

Posiadacz elektryka
To Ty określ po co Ci takie 'ustrojstwo' i co to zasila, bo mam wrażenie, że przeciętny 'zjadacz chleba' takich potrzeb nie ma (i pewnie go na taki 'zestaw' nie będzie stać). Zgaduję, że masz firmę 'w domu' stąd być może takie potrzeby.
no coś w tym stylu :)
Dojenie 100 krów - schładzanie mleka - latem wentylatory w oborze

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Grubo, ja takich zapotrzebowań domowych nie mam. Ale szacun z projekt.
Ja jestem na starych zasadach i brakuje mi 2MW co roku. Chce dołożyć magazyn i PV hybryde zeby wpełni zasilała domostwo, gdzie w międzyczasie ongridowa instalacja napełniała magazyn prosumenta na okres zimowy.

nabrU

Moderator
Moja żona też ma trochę krów, ale one nie są takie energochłonne jak Twoje (powiedziałbym, że nie 'żrą' nic ;)), więc mi 9,5kWh magazynu starcza:

1744484056813.jpeg

andrzejkla

Zadomawiam się
View attachment 26974
Pierwsz instalacja - południowa - też na bifacjalach i z tąd może ta produkcja rzędu 1,2 MWh z 1 kWp na rok

Falowniki FOX-es 2x15kW

View attachment 26975
Możliwe że są trochę nie w osi N-S

Falownik DEYE 10kW
Bedzie dokładane jeszcze około 4kWp żeby wykorzystać całą moc falownika. W tej chwili dochodzi do 7kW produkcji w szczycie

View attachment 26976View attachment 26977

Pierwszy magazyn - 20kW mocy z możliwością modułowej rozbudowy do 50 i 80 kWh użytecznej pojemności - baterie NMC -
Zabezpiecza mi pracę wyspową w razie braku sieci

View attachment 26978
Drugi na VICTRONACH - 30kW i 90 kWh użytecznej pojemności - po świętach wjeżdża następne 120 kWh (miejsce jeszcze zostanie na jakieś 150 - 200Kwh)

Tak - odrazu przechodziłem też na rozliczenie godzinowe

Moje dzienne zużycie to około 100kWh zimą i prawie 200 latem

A po co sie odłączać ????????

Ten drugi magazyn był kalkulowany też w opcjii "używane aku z auta" - na nwych bateriach wyszedł jakieś 5-6% drożej - stwierdziłem że nie warto kombinować

Wydaje mi się, że czasami przejeżdżam obok tej instalacji. Mieszkasz w opolskim?