Kierowca23
Posiadacz elektryka
Punkt widzenia zależy od miejsca siedzeniaJasne, rozumiem punkt widzenia.
Nadal oczywiście uważam to za nieopłacalne, ale jako że to nie moja kasa, to wiadomo, że ktoś może mieć inne preferencje.
Osobiście raczej obniżam moc ładowania, żeby dopasować moc do produkcji ze słońca, nie kupuję też ładowarki 7 kW (żeby szybciej można ładować auta bez 3f), ale każdemu niech będzie wg jego własnych potrzeb i zachcianek.
To co w jednych instalacjach może wychodzić nieopłacalne, w innym miejscu okazuje się najprostszym i najwygodniejszym sensownym rozwiązaniem jakiejś sytuacji.
Jak u prosumenta asymetria obciążenia przy 1F-ładowaniu podbija napięcia sąsiednich faz powyżej 253 V i wywala cały system PV 20kWp warty ciężkie pieniądze (bo OSD przez 30 lat zaniedbywał w tym miejscu rozwój sieci), to doinwestowanie nawet tych 9k na specjalistyczną ładowarkę (używaną do kilku EV) może być całkiem sprytnym i szybkim rozwiązaniem problemu.
Osobiście podziwiam to rozwiązanie. Też chciałbym mieć taką ładowarkę u siebie (bo auto ładowane 1F), ale warunki sieciowe mam inne (transformator jest tylko 100m dalej, a na dachu dużo mniejsza moc PV) i ekonomia już mi się zupełnie nie spina.
Last edited: