TMY się powinna bać - Xpeng G6 zadebiutował w UK i PL

nabrU

Moderator
Kto nie zna startupu z Kantonu, to warto choć wiki przeczytać, żeby złapać klimat

Tesla i jej 'wódz' to święci są, nie? Jak brakuje argumentów co do wyboru samochodu, to się wrzuca coś innego.

Tak tylko zacytuję z innego wątku :p

Powiem Wam że nie spodziewałem się na tym forum takich maniaków hejtu i sprowadzania dyskusji do ich (chorych?) emocji. Jeśli ktoś nie rozumie, że świat ma wiele kolorów, aut jest wiele, potrzeb wiele, różni są ludzi i ich gusty, tak jak wiele jest smaków i zapachów… i że każdy powinien i moze(!) optymalnie wybrać dla siebie, ze nie zawsze to Tesla, VAG czy Kia, no to jak ktoś tego nie rozumie, to serio powinien się zastanowić nad sięgnięciem po jakąś fachową pomoc, a moderatorzy powinni jednak dbać o jakość tego forum. Bo powiem szczerze, ze mi to obrzydza udzielanie się tutaj i dzielenie się swoimi doświadczeniami, wiedza, spostrzeżeniami etc

boa

Posiadacz elektryka
Tesla i jej 'wódz' to święci są, nie? Jak brakuje argumentów co do wyboru samochodu, to się wrzuca coś innego.

Wrzuciłem info o firmie, tam jest dużo informacji. Skupiłeś się na tesli - dlaczego?
A post niżej pisałem że tesla od nich zgapiła przód auta.
Nie rozumiem sensu tej wrzutki ad personam i to jeszcze od Moderatora

nabrU

Moderator
Wyjaśniam: sądzę, że nie ma firmy motoryzacyjnej, która nie ma coś 'za uszami'. Przykład Tesli był pierwszy z brzegu. Cytat Twojej wypowiedzi z innego wątku odnosi się do postu #50. Nie jest on 'ad personam' ale 'ad sententia', bo to forum dyskusyjne jest...

boa

Posiadacz elektryka
Wyjaśniam: sądzę, że nie ma firmy motoryzacyjnej, która nie ma coś 'za uszami'. Przykład Tesli był pierwszy z brzegu. Cytat Twojej wypowiedzi z innego wątku odnosi się do postu #50. Nie jest on 'ad personam' ale 'ad sententia', bo to forum dyskusyjne jest...
Dzięki za wyjaśnienie.
A w #50 to prostu chodziło o to, że taki sposób wybierania auta nie ma nic wspólnego z dobraniem auta pod swoje oczekiwania rozumiane jako oczekiwania co do samochodu, a nie tylko wielkości raty (nomen omen bez patrzenia na wpłatę własną i całkowite koszty). Teraz mam nadzieję, że już jasne :)

Bronek

Pionier e-mobilności
Jak wymyślono CT , który "byl podobny do niczego" , to też było żle bo nie przypominał niczego co znano..
Ja np nie mogłem znieść tej paszczy wieloryba w Audi , a potem u wielu innych się ona pojawiła .
Połdupki pawiana w BMW i do tego z lamówką LED , też mają swoich ..... po obu stronach skali ocen
Kaczy dziób Tesli 3....
Teraz mamy modę na paski świetlne.
A Multipla i tak zawsze będzie na czele:)

Krk

Posiadacz elektryka
Ludzie niech sobie kupują co chcą, co im się podoba.
Nie rozumiem tylko dlaczego narracja portalu elektrowoz.pl po wyborze Trumpa odwróciła się o 180 stopni i od tego momentu nie widziałem ani jednego pozytywnego artykułu o Tesli. Samo wyśmiewanie Muska, Tesli i uwielbienie dla chińczyków.

nabrU

Moderator
Chyba jednak nie czytasz EW... na głównej są 4 artykuły o Tesli w ciągu ostatnich 5 dni.

Krk

Posiadacz elektryka
Ostatnie pięć artykułów

1. artykuł o Xpeng G6, który wygrał z Teslą (negatyw)
2. krytyka trzeciego rzędu (negatyw), pejoratyw w tytule PLOTY
3. eksperymenty Chińczyków na Tesli 3 pod Mont Everest, wyśmiewanie (negatyw)
4. znowu ploty o taniej Tesli "bieda Tesla" (negatywny artykuł)
5. i w zasadzie neutralny tekst o testach FSD Tesli w Norwegii

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Ostatnie pięć artykułów

1. artykuł o Xpeng G6, który wygrał z Teslą (negatyw)
a nie miał prawa wygrać?
2. krytyka trzeciego rzędu (negatyw), pejoratyw w tytule PLOTY
No tak, 3ci rząd jest tak praktyczny, że... trzeba tłumaczyć?
3. eksperymenty Chińczyków na Tesli 3 pod Mont Everest, wyśmiewanie (negatyw)
4. znowu ploty o taniej Tesli "bieda Tesla" (negatywny artykuł)
To też nie rozumiem, ma być tańsza to niby jak mają to osiągnąć?
5. i w zasadzie neutralny tekst o testach FSD Tesli w Norwegii
Zachwyty minęły, trzeba ludziom konkretów.

Nie wiązał bym z tym wyboru Trumpa i wyczynów Muska.
Kilka lat temu, a nawet w sumie nie tak dawno, Tesla nie miała realnej konkurencji. Były oczekiwania, że Tesla kiedy konkurencja ją dogoni zrobi szybki skok na przód.
Nie zrobiła. Dlaczego niektórzy chcą zaklinać rzeczywistość. I wciąż zachwalać coś co się opatrzyło.

Tesle to nadał świetne samochody, wielu to wie. Wielu odpowiada. Nie musi wszystkim, teraz inni mają już jakiś wybór. A ten wybór wcale gorszy już nie jest.
Jak w końcu Tesla ruszy na przód na pewno będą pozytywne newsy.
Ja na nie czekam. A jak się nie doczekam, to sobie coś innego kupie.

boa

Posiadacz elektryka
teraz to widać to jak na dłoni i tak właśnie jest jak piszesz @Grzesiek
Z tym że dodam: na mniejszą skalę było też wcześniej. Ja w 2021/2022 prawie kupiłem Y. Ale potem przetestowałem Mustanga, a później trafiłem na BMW iX3. I temat był pozamiatany. Kupiłem BMW, pod wieloma względami dla mnie (dla mnie!) dużo lepszy samochód. Pomijając nawet elektryczny hak i bezproblemowy bagażnik na dachu ;)