Tesla naprawa szkody parkingowej w Warszawie z AC jak to zrobić?

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Niestety pod teatrem było ciasno, a tesla w przeciwieństwie do fiesty z 2017 sama nie zahamowuje przy parkowaniu, gdy wykryje przeszkodę, tylko wyświetla napis stop. To oczywiście moja wina, ale tak to jest jak sie człowiek przyzwyczai. Można gdzieś włączyć awaryjne hamowanie przy parkowaniu? Wydaje mi się że testówka wc lipcu je miała.

Efekt poniżej:
Screenshot_20250509_160118_Photos.jpg

Byłem w S Plus, żeby to wyciągnęli, ale niestety trzeba by wiercić od spodu, co wpłynie na gwarancję. Więc polecono mi certyfikowany warsztat tesli.

I tu pytanie, mam jechać do Ząbek, czy mogę bezpośrednio podjechać do kogoś z certyfikatem i dać mu pełnomocnictwo do polisy? A może nawet rozliczę się za gotówkę?

Dotad wszystko robiłem w ASO odpowiedniej marki, z teslą nie wiem jak postępować. Ekspresowa naprawa nie wyszła 😞

Last edited:

nabrU

Moderator
A po co to robić (poza faktem, że w oczy kole)? Jak dla mnie jeździć i się nie przejmować...

Wojtek Wawa

nabrU

Moderator
Acha, jeśli masz w AC samochód zastępczy, to oni mają elektryki TM3 i Audi Q4

Ale Wy tak serio, chcecie to z AC robić? Czy w PL nie ma jakichś zwyżek za 'claima' za taką 'duperelę'?

p.j.s

Fachowiec
Ale Wy tak serio, chcecie to z AC robić? Czy w PL nie ma jakichś zwyżek za 'claima' za taką 'duperelę'?
Sporo ludzi ma takie podejście - płacę AC to wszystko naprawiam z AC. Też się dziwię. @Wojtek Wawa się zdziwi przy odnowieniu polisy w kolejnym roku... chyba że ma ochronę zniżek po AC i na kolejny rok będzie ubezpieczał się u tego samego ubezpieczyciela. Ale tu wpada kolejny ciekawy przypadek - jeśli ma na siebie zarejestrowane 5 samochodów to na każdym będzie zwyżka. Każdy ma inną sytuację. Może być też tak, że w ogóle go nie obchodzą zniżki / zwyżki bo ma pakietowe ubezpieczenie (np. przy najmie).

Wojtek Wawa

Na tym AC jest tylko tesla, bo samochód na żonę. Za jedną szkodę zwykle jest zwyżka około 10%, ale niech będzie 20% to i tak taniej niż zapłacę za naprawę.

Jeśli jednak wycenę dostanę do 2k zł to tego nie zgłoszę.

Jak pisałem w otwierającym poście, nie dało się tego wyciągnąć bez wiercenia otworu w nadkolu, a w tesli nie chcę tracić gwarancji. Bez gwarancji tesle chodzą po 58 k zł 😉

Samochód nie jest w żadnym najmie.

A jeździć z tym nie chcę. Gdyby wyglad nie był dla nas ważny, nie doplacilibyśmy do koloru i ceramiki, która kolor podbija.

Bronek

Pionier e-mobilności
Wgiąłem kiedyś maskę w nowym suvie facetowi , bagażnikiem rowerowym na kole zapasowym terenówki . Trudna sprawa, bo pod spodem byly wzmocnienia , tez wiercili. Niecałe 800 zl