Dostawy II kw. 2025 roku

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Zdecydowanie inna liga, poziom aut. Połączyłem je w szeregu z Teslą, bo... jednych i drugich dużo jest na ogłoszeniach. Dla Tesli w używce jest przyszłość. Ciekawe jaka po 8 latach standardowej łączności.
Sam jeszcze nie dawno byłem zdecydowany na nowe auto. Teraz wolę 2 latka za gotówkę. Mimo wszystko rozumiem potrzebę posiadania samochodu z nie opierdzianym fotelem. Więc uciekam z dyskusji bo Tesle to fajne samochody. Tylko utrata wartości będzie znaczna. Bo aut brew wszystkiemu - sprzedaje się dużo. Auta nie są idealne dla wszystkich więc rynek nabywców będzie ograniczony. I problem właśnie z tym, że potencjalnych odkupujących nie będzie zbyt dużo w stosunku do produkcji. Ciekawe jak producent na to zareaguje.
Za pewne wydając w końcu wyraźnie lepszy model. Rynek używek legnie jeszcze bardziej za to popyt na nowe się zwiększy.

Pedr

Posiadacz elektryka
Nie znam się na rynku używek, ale wydaje mi się, że nie ma co się dziwić, iż ceny spadają gdy Tesla ciągle obniża ceny lub stosuje różne zachęty. Już o tym wcześniej wspominałem, ale będąc w salonie w zeszłym tygodniu, ponownie miałem wrażenie, że nie mogą narzekać na brak klientów. Środek dnia, a sprzedawcy mieli pełne ręce roboty.

Wracając do głównego wątku: nie myślałem, że będę śledził statki, a jednak 😄Mam produkcję z 10 kwietnia i zastanawiam się, czy przypłynie tym RCC CLASICC 31 maja czy raczej 12 czerwca (GOLD ESTRELLA). Nie spieszy mi się, ale dostałem już 3 telefony z uprzejmym przypomnieniem, że trzeba zapłacić. Czyli nic się tu nie zmieniło 😉

nabrU

Moderator
To ja jeszcze pociągnę off-topic o rynku używanym. Z ciekawości zerknąłem na największy serwis ogłoszeń moto w UK czyli Autotrader i na dzisiaj jest tam wystawionych 29 469 używanych samochodów elektrycznych. A tak przedstawia się TOP5 wystawionych do sprzedaży używanych 'elektryków':

1. Tesla - 2846 ogłoszeń,
2. Volkswagen - 2025
3. BMW - 1979,
4. Vauxhall (czyli Opel ;)) - 1832,
5. Nissan - 1533

Grzesiek

Pionier e-mobilności
To ja jeszcze pociągnę off-topic o rynku używanym. Z ciekawości zerknąłem na największy serwis ogłoszeń moto w UK czyli Autotrader i na dzisiaj jest tam wystawionych 29 469 używanych samochodów elektrycznych. A tak przedstawia się TOP5 wystawionych do sprzedaży używanych 'elektryków':

1. Tesla - 2846 ogłoszeń,
2. Volkswagen - 2025
3. BMW - 1979,
4. Vauxhall (czyli Opel ;)) - 1832,
5. Nissan - 1533
I jakie wnioski? Bo jestem ich ciekaw.
Ile różnych segmentów zaspokaja Tesla ze swoją gamą produktów. A ile pozostali?
To właśnie jest grono potencjalnych nabywców. Udowodniłeś, teze dlaczego Tesla spada bardziej niz inni.
Ale też sposób szacowania potencjalnej utraty wartości bez względu na markę czy model. Warto tak na szybko okiem rzucić w interesującym nas kierunku.

pawel pawel

Zadomawiam się
Nie znam się na rynku używek, ale wydaje mi się, że nie ma co się dziwić, iż ceny spadają gdy Tesla ciągle obniża ceny lub stosuje różne zachęty. Już o tym wcześniej wspominałem, ale będąc w salonie w zeszłym tygodniu, ponownie miałem wrażenie, że nie mogą narzekać na brak klientów. Środek dnia, a sprzedawcy mieli pełne ręce roboty.

Wracając do głównego wątku: nie myślałem, że będę śledził statki, a jednak 😄Mam produkcję z 10 kwietnia i zastanawiam się, czy przypłynie tym RCC CLASICC 31 maja czy raczej 12 czerwca (GOLD ESTRELLA). Nie spieszy mi się, ale dostałem już 3 telefony z uprzejmym przypomnieniem, że trzeba zapłacić. Czyli nic się tu nie zmieniło 😉
Ja zamówiłem trójkę w bieda edytion 12 kwietnia i też czekam. Podobno odbiór początek czerwca ale może być poślizg. Widzę, że nie płynie przez kanał a dookoła Afryki, więc to potrwa 😞.... Ta polityka by im wpłacić całą kasę bardzo mi się nie podoba. Dostałem FV z VIN a towar na morzu .... Ciekawe jak by statek zatonął to co ? Zapytali by się, czy bardzo mi zależało ?

nabrU

Moderator
To właśnie jest grono potencjalnych nabywców. Udowodniłeś, teze dlaczego Tesla spada bardziej niz inni.

Ale zdajesz sobie sprawę, że na ok 1,5 mln sprzedanych do tej pory EV w UK, Tesla stanowi jakieś 300 tyś? To jakich innych samochodów ma być najwięcej na rynku wtórnym?

EDYTA: poprawiłem ilość EV w UK

Last edited:

pawel pawel

Zadomawiam się

Spadek ceny to norma. Tesla teraz kosztuje 183 tysi. Odejmij max dotację 40 tysi i wychodzi 143 tysi. Po 5 latach odejmij 50% i masz realna cenę 71500.
Do tego zbilansuj oszczędności na paliwie - będzie z czego opuścić.

Pedr

Posiadacz elektryka
Spadek ceny to norma. Tesla teraz kosztuje 183 tysi. Odejmij max dotację 40 tysi i wychodzi 143 tysi. Po 5 latach odejmij 50% i masz realna cenę 71500.
Zgadza się - i jest to cena, która w Polsce ma szansę być zaakceptowana. Klientów na używane samochody >100k nie ma za dużo. W przyszłym roku kończę leasing na moją RWD i raczej zostawię ją, chyba że po zakończeniu dotacji, coś się zmieni na rynku.

inter

Pionier e-mobilności
Wypłynął 4 maja statek GOLD ESTRELLA, planowany na 12 czerwca w Koper.