GoodWe - porady i informacje

piomar123

Zadomawiam się
Nie ma co przepraszać za odgrzewanie kotleta. Zrobiłem temat z nazwą goodwe, żeby łapać użytkowników w jedno miejsce i się nie rozpraszać.

Co Ci się udało zrobić za pomocą tej paczki? Coś więcej niż odczytać sensory?
Napisałem serwis webowy w Pythonie do odczytu danych z falownika z możliwością zmiany podstawowych opcji konfiguracji (m.in. export limit, limity SoC baterii) oraz ustawiania godzin trybu Eco (wszystkie 4 sloty, nie tylko 24/7 jak jest domyślnie w bibliotece), bo ustawianie tego przez SolarGo to była katorga. Do tego odpytywanie PSE o ceny RCE i prosta prognoza produkcji PV.

Pewnie gdybym wcześniej zdecydował się na instalację HA, to nie rozdmuchałoby się to aż tak bardzo i większość z tych rzeczy mógłbym znacznie łatwiej tam osiągnąć :p

daniel

Señor Meme Officer
Napisałem serwis webowy w Pythonie do odczytu danych z falownika z możliwością zmiany podstawowych opcji konfiguracji (m.in. export limit, limity SoC baterii) oraz ustawiania godzin trybu Eco (wszystkie 4 sloty, nie tylko 24/7 jak jest domyślnie w bibliotece), bo ustawianie tego przez SolarGo to była katorga. Do tego odpytywanie PSE o ceny RCE i prosta prognoza produkcji PV.

Pewnie gdybym wcześniej zdecydował się na instalację HA, to nie rozdmuchałoby się to aż tak bardzo i większość z tych rzeczy mógłbym znacznie łatwiej tam osiągnąć :p
Najs. Podzielisz się kodem?
Mi Home Assistant bardzo nie podchodzi. Chętnie popatrzę na Twoje rozwiązanie.
@to_masz próbował już łączyć PredBat z GoodWe i chyba ze średnim rezultatem.

Mój inwerter okazał się za mały na potrzeby domowe. Czasem nie wyrabia z mocą na fazę i ciągnie prąd z sieci. Chciałbym to "zategować" automatycznym sterowaniem, które będzie celowało w zerowy bilans w danym okresie (15 min zamiast 1h od tego roku chyba).

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Mój inwerter okazał się za mały na potrzeby domowe. Czasem nie wyrabia z mocą na fazę i ciągnie prąd z sieci. Chciałbym to "zategować" automatycznym sterowaniem, które będzie celowało w zerowy bilans w danym okresie (15 min zamiast 1h od tego roku chyba).
A czy każda taka zmiana nie powoduje zapisania wartości we flashu falownika? Jeśli co 15 minut będziesz robił write to szybko go zarżniesz.

daniel

Señor Meme Officer
A czy każda taka zmiana nie powoduje zapisania wartości we flashu falownika? Jeśli co 15 minut będziesz robił write to szybko go zarżniesz.
Dobre pytanie, ale chyba PredBat robi to samo?

nabrU

Moderator
Nie wiem jak to Predbat robi (od podszewki) ale z moim falownikiem GivEnergy robi to na tyle skutecznie, że próba zmiany stanu falownika z apki GivEnergy działa przez kilka minut (chyba z 5), a potem Predbat robi swoje (z czym nie mam problemu, bo tylko chciałem zobaczyć jak to jest).

W ustawieniach Predbat jest coś takiego, więc może tu da się ustawić dłuższy czas:

1747308959062.png

Używam Predbat już chyba z 1,5 roku i falownik jeszcze żyje ;)

piomar123

Zadomawiam się
Podzielisz się kodem?
Muszę trochę uporządkować, wyciągnąć config, dać proste readme i postaram się niedługo wrzucić.

A czy każda taka zmiana nie powoduje zapisania wartości we flashu falownika?
W dokumentacji Predbata jest wyliczenie, że zakładając żywotność miliona zapisów, przy 10 latach działania i zmianie 6 rejestrów za każdym razem, wychodzi średnio zapis co 30 minut. Ale raczej w nocy i przy małym obciążeniu będzie mniej tych zapisów, więc raczej nie ma potrzeby się tym martwić:
  • For example, on a current GivEnergy inverter it's assumed around 1 million register writes could be the current usable limit (although firmware changes may increase this limit)
  • This would give you around 270 writes per day or around 1 every 5 minutes.
  • Each change of inverter mode requires more than one register write, e.g. charge start time, end time, scheduled charge enable, set battery pause mode etc - this could be around 6 registers.
  • This means one change of mode every 30 minutes on average would be okay.
  • However given most plans will have larger gaps (often hours) where the battery is either in Demand mode, Charging or Exporting where registers are not changing it is unlikely to hit this limit.
https://springfall2008.github.io/batpred/caution/#flash-memory

Czasem nie wyrabia z mocą na fazę i ciągnie prąd z sieci.
Dlaczego nie używasz symetrycznego oddawania na fazy? Za wysokie napięcie w sieci?

daniel

Señor Meme Officer
Muszę trochę uporządkować, wyciągnąć config, dać proste readme i postaram się niedługo wrzucić.
Nie musisz. To się zateguje AI. :D
Dlaczego nie używasz symetrycznego oddawania na fazy? Za wysokie napięcie w sieci?
A to jest pytanie do GoodWe. Część obwodów mam na backupie, a część nie. Często jest tak, że jak jest włączone ładowanie samochodu (nie na obwodzie z backupem) i działa płyta indukcyjna albo pralka (oba też bez backupu) to inwerter świruje i chyba nie wyrabia. Chwilowo pobierze więcej, a potem już "a ciul, pobrało to pobrało, zostaw jak jest". Nie bierze pod uwagę np bilansowania godzinowego, bo to polska specyfika.

piomar123

Zadomawiam się
Rozumiem. U mnie backup jest wszystko albo nic, więc nie zauważyłem tego problemu. Ale dobrze wiedzieć jak będę miał zamiar wydzielać obwody backupowe.

Wrzuciłem kod na repo: https://github.com/piomar123/goodwe_manager
Jak będą jakieś problemy z odpaleniem, to postaram się pomóc. Wszelkie zmiany też mile widziane :)

to_masz

Posiadacz elektryka
@to_masz próbował już łączyć PredBat z GoodWe i chyba ze średnim rezultatem.
Nie wchodziłem głębiej w integrację PredBata, bo nie do końca dobrze mi działały predykcje (odczyty były ok - wrzucałem chyba config). Jak zacząłem się zagłębiać dlaczego tak jest, to zobaczyłem w kodzie, że dość naiwnie jest robiona predykcja i stwierdziłem, że zrobię to lepiej 😂 zacząłem od dużo prostszego rozwiązania, ale teraz widzę, że naiwnie = good enough dla większości przypadków... a oczywiście sam dalej nie pociągnąłem mojej integracji, bo jest już good enough 😅

A to jest pytanie do GoodWe. Część obwodów mam na backupie, a część nie. Często jest tak, że jak jest włączone ładowanie samochodu (nie na obwodzie z backupem) i działa płyta indukcyjna albo pralka (oba też bez backupu) to inwerter świruje i chyba nie wyrabia.
Zapytałeś GoodWe? 🙃 Ja pytałem z jednym problemem (wystarczy mejl na [email protected] i naprawdę super obsługa zgłoszenia) i rozwiązali mi go zdalną aktualizacją firmware.

Ja miałem dość dziwny i ciężki dla mnie początkowo do zrozumienia problem - możliwe, że związany z tym samym bugiem firmware.
Warunki wstępne: generacja PV=0 + obciążenie większe niż 10kW (chociaż być może większe niż 3,33kW na jakąkolwiek fazę)
Objawy: falownik ciągnie dodatkowe 5kW i wrzuca je do baterii (max moc ładowania) 😱 zamiast np. zmniejszyć to zużycie rozładowując baterię

piomar123

Zadomawiam się
falownik ciągnie dodatkowe 5kW i wrzuca je do baterii (max moc ładowania)
To wygląda na tryb Eco Charge - wrzuca w baterię zadaną moc, bez względu na Load. Trzeba by to korygować ręcznie lub inaczej zaprogramować.

To był problem z Predbatem czy własnym rozwiązaniem? Jak to pierwsze, to może trzeba by skorygować integrację z falownikiem. Czy może to się dzieje w każdym przypadku?

Najnowsze dyskusje