Tesla Model 3 Highland LR RWD pod chmurką bez ładowania w domu

churro

Fachowiec
*choć to darmowe parkowanie już kosztowało mnie raz mandat 95 zł, żona zaparkowała na miesjcu wyglądającym jak miejskie z identycznym parkomatem, a to była strefa wydzierżawiona prywatnej firmie. I mandat wpadł. Gdy go znajdę, to opiszę na forum, bo to niestety pułapka na elektryki.
ostatnio właśnie zastanawiałem się jak często idzie się pomylić elektrykiem przy parkowaniu za darmo.

btw: używasz sentry zostawiając pod chmurką na osiedlu?

Last edited:

KrzysztofFly

Moderator
*choć to darmowe parkowanie już kosztowało mnie raz mandat 95 zł, żona zaparkowała na miesjcu wyglądającym jak miejskie z identycznym parkomatem, a to była strefa wydzierżawiona prywatnej firmie. I mandat wpadł. Gdy go znajdę, to opiszę na forum, bo to niestety pułapka na elektryki.

ostatnio właśnie zastanawiałem się jak często idzie się pomylić elektrykiem przy parkowaniu za darmo.

Panowie polecam przeczytać ten wątek:
Tam dosyć szczegółowo omówiliśmy temat SPP i ich oznakowania.

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Nie. Drenuje baterię, mam AC. Na osiedlu niby jest monitoring, ale mamy dużo zieleni, więc działa tylko zimą. Tak, kiedyś naprawiałem moją mx5 bo ktoś mi przywalił i uciekł i monitoring zarósł.

Wojtek Wawa

Panowie polecam przeczytać ten wątek:
Tam dosyć szczegółowo omówiliśmy temat SPP i ich oznakowania.
I znów widzę, że trzeba być spostrzegawczym prawnikiem, by to ogarnąć.
To akurat kompromitacja państwa, że naraża dwóch obywateli na podstępne parkingi.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Z tego co wiem to jest do wybronienia, ponieważ nie da się ustalić kto kierował, prywatna firma nie ma takiej możliwości.

Wojtek Wawa

Wiem, że to dotyczy tylko mojej części Warszawy, ale życie z elektrykiem wydaje się być piękne. Oto ceny z bliskiej mi stacji 350 kW z dzisiaj.
Screenshot_20250525_090715_Elocity.jpg
Nawet malucha tankowało się do pełna drożej.

Czy zawsze i wszędzie tak jest? Oczywiście, że nie. Ale gdy mieszka się w mieście, samochód to tylko zabawka, nie codzienny wyrok. I często można sobie wybrać, kiedy się ładować. Ja akurat mam na dziś w planie rower, ponad 50% w baterii tesli i nie skorzystam, ale gdybym miał gdzieś jechać, to wiadomo.

umcus

Pionier e-mobilności
Dawno nic nie pisałem w tym wątku, a po 2.5 miesiącach i przy przebiegu 4557 km warto dodać kilka ciekawostek. Np. średnie zużycie prądu z ekranu "Podróże" spadło do okolic 15 kWh na 100 km. Wystarczy, że temperatury przekraczają 10 stopni C i dzieje się magia. Na ekspresówkach przy 120 kmh, jest około 17, delikatna jazda po mieście to 12 kWh wg wyświetlacza.

Po dodaniu do tych wartości 2 kWh na pewno zmieścimy się z realnym poborem z gniazda ładowarki. Czyli jest pięknie i tanio.
Piękne wyniki (y)
Ja na razie wyhaczyłem wezwanie do uiszczenia oplaty na parkingu McDonalda - ale nic z tym nie robię. Czekam, aż się do leasingu odezwą i czy oni przekażą moje dane im. Co ciekawe, sam bilet mam, tylko nie włożyłem go za szybę, bo na znaku było napisane tylko, żeby wziąć bilet, a nie włożyć za szybę. Jak dostaną moje dane, to się pobawimy w chowanego typu "nie pamiętam kto kierował" - to powinno wystarczyć do zakończenia sprawy. Jeśli nie wystarczy, to zawsze mogę w ostateczności pokazać ten pobrany bilet (jakieś 5 minut wcześniej). Acha, mam nawet nagrane, jak "parkingowy" wkłada mi te wezwanie do opłaty za szybę :)

churro

Fachowiec
Wiem, że to dotyczy tylko mojej części Warszawy, ale życie z elektrykiem wydaje się być piękne. Oto ceny z bliskiej mi stacji 350 kW z dzisiaj.
View attachment 28367
Nawet malucha tankowało się do pełna drożej.

Czy zawsze i wszędzie tak jest? Oczywiście, że nie. Ale gdy mieszka się w mieście, samochód to tylko zabawka, nie codzienny wyrok. I często można sobie wybrać, kiedy się ładować. Ja akurat mam na dziś w planie rower, ponad 50% w baterii tesli i nie skorzystam, ale gdybym miał gdzieś jechać, to wiadomo.
zastanawia mnie jak to jest, że jakiś mały ekoen który powstał niewiadomo skąd jest w stanie oferować kWh za 1zł a nasz czempion zarządzany przez rząd udający ekologicznego który ma własne elektrownie kasuje nas 3 razy więcej.

Last edited:

inter

Pionier e-mobilności
zastanawia mnie jak to jest, że jakiś mały ekoen który powstał niewiadomo skąd jest w stanie oferować kWh za 1zł a nasz czempion zarządzany przez rząd udający ekologicznego który ma własne elektrownie kasuje nas 3 razy więcej.
Mało wiesz o Ekoenie.

6a8

Posiadacz elektryka
Nie pamiętasz jak uczyli : duży może więcej :)

Najnowsze dyskusje