Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

turez

Zadomawiam się
Dla fizycznych w najmie nie wypowiedzieli się co do tego oświadczenia właśnie. Zawiesili procedowanie w oczekiwaniu na konkrety z BOŚ.

solik

Pionier e-mobilności
Arval twierdzi, ze dzial od wnioskow nie wymagal i wyslali bez tego. Wiem ze jeden forumowicz taki wniosek dolaczyl na swoja prosbe w Arvalu, zobaczymy. Co piatek sa update.

kosior1988

Zadomawiam się
Mogę się podzielić takim wzorem opracowanym przeze mnie na podstawie analogicznych wzorów z innych programów.
Ja taki złożyłem, ale jeszcze nie ma żadnej odpowiedzi, więc nie wiem czy on przejdzie...

Dzięki za wzór, daj znać jak będziesz miał odpowiedź czy wniosek przeszedł z tym oświadczeniem

jakniejatokto

Posiadacz elektryka
Dzwoniłem dziś do NFOŚiGW m. in. w tej sprawie...
Pani potwierdziła, wymagalność tego załącznika dla JDG (przy ścieżce 'zakup'), jeśli chodzi o wzór to nie ma ściśle określonego - ważne żeby zawierał co trzeba, czyli z tego by wynikało, że ten załączony jest OK.

Przy ścieżce 'leasing' to bank podejmuje decyzję czy wniosek jest kompletny i to od niego zależy czy będzie wymagał tego oświadczenia. Do funduszu te wnioski nie trafiają w ogóle, przychodzi od banku wystąpienie o środki na dotację z załączonym rejestrem dotacji (tam m. in. jest ekstrakt danych z wniosku). Teoretycznie to firma leasingowa określa kompletność wniosku (w tym to czy dołączono wszystkie wymagane załączniki), a bank to weryfikuje. Wiec trzeba czekać na pierwsze decyzje BOŚ w tym zakresie.

Dodatkowo pani z infolinii(nie wiem czy to pewne źródło informacji ;)) oznajmiła, że do Funduszu jak dotąd nie wpłynął jeszcze żaden wniosek z banku z wystąpieniem o środki na dopłaty do leasingów. Na pytanie czy Fundusz musi czekać z wypłatą środków do uprawomocnienia się wspominanej tu ustawy pani odpowiedziała po chwili zastanowienia, że "Tak".

A skoro już o ustawie wspomniałem to wczoraj w Sejmie zakończono prace nad ustawą (przyjęto część poprawek Senatu - raczej drobnych i nie związanymi z 'naszym tematem'). Czekamy więc na podpis Prezydenta, 'na dniach' można się spodziewać publikacji w Dzienniku Ustaw i wtedy 14 dni na uprawomocnienie.

Last edited:

kosior1988

Zadomawiam się
Mój wniosek o dopłatę do leasingu został wysłany przez dealera w piątek do banku (VWFS)... teraz czekam....

Sądzę, że leasing szybko przekaże/ a może już przekazał wniosek do BOŚu. Leasingom też zależy, żeby zamknąć jak najwięcej tematów do końca roku. Zobaczymy. Dam znać jak będzie jakiś odzew.

Halczyn

Zadomawiam się
W arvalu cisza na morzu, telefonu nie odbiera nikt

jakniejatokto

Posiadacz elektryka
Dzisiaj otrzymałem takie info w sprawie wniosków Arvala - wnioski do poprawy.
1. Deklarowany przebieg w ciągu 2 lat ma być większy niz 30 tys. km czyli co najmniej 30001.
2. Oświadczenie współmałżonka też ma być podpisane przez Autenti (jeśli dotyczy).