Zdradziłem Teslę dla BMW ... i (nie) żałuję - iX2 xDrive 30 M Sport Pro

Ev3

Pionier e-mobilności
No ale to jest przypadek opisany powyżej ... jedno ładowanie nad morze gdzie dojeżdżam z 5% na ładowarkę i laduje do jakichs 80%.
I to doładowanie do 80% raczej nie trwa 30 minut, ani 20 w Tesli.

Wiem, że chodzi Ci o to, że w Tesli musisz doładować mniej, bo ma niższe zużycie, ale generalnie Tesla też ładuje się równie kiepsko, z uwagi na słabą krzywą, może poza najnowszymi SC gdzie trochę nadrabia amperażem.

viallos

Pionier e-mobilności
I to doładowanie do 80% raczej nie trwa 30 minut, ani 20 w Tesli.

Wiem, że chodzi Ci o to, że w Tesli musisz doładować mniej, bo ma niższe zużycie, ale generalnie Tesla też ładuje się równie kiepsko, z uwagi na słabą krzywą, może poza najnowszymi SC gdzie trochę nadrabia amperażem.
W Tesli jest przede wszystkim wieksza bateria ... a czy zużywa mniej czy więcej to się okaże jak pojadę w trasę.

viallos

Pionier e-mobilności
Ile masz w tym bmw?
Wydaje mi się że nie czytasz że zrozumieniem co sie pisze i do tego jestes leniwy. Szybciej byś sprawdził w google niż pisząc ten post.

Ev3

Pionier e-mobilności
Wydaje mi się że nie czytasz że zrozumieniem co sie pisze i do tego jestes leniwy. Szybciej byś sprawdził w google niż pisząc ten post.
Z pojazdami tego typu często jest problem, że nigdy nie wiadomo co oznacza dana nazwa, czy konkretny model, czy tylko jakąś linię wyposażeniową, która miewa różne silniki, baterie itd

Googiel twierdzi, że ma 66 kWh brutto.

Czyli dla mnie się nie nada, jeśli nie ma innej baterii nawet w opcji.
Szkoda, bo by w przyszłości przydało się coś krótszego od Ioniqa, ale o podobnych parametrach...

viallos

Pionier e-mobilności
No to jadę A2 i rewelacyjne autopilot na autostradzie. Po zmianie pasa ruchu sie sam aktywuje, jedzie ja po sznurku. Nie ma ograniczenia co do 140 czyli jak trzeba przycisnąć na chwilę to to robisz nie martwiac sie o bana jak w Tesli. No ale zużycie spore. Ustawilem tempomat na 145 i wykręciłem srednia 140 do Ionity. Zużycie blisko 26kWh... w Tesli miałbym jakies 23-24. Ale przy 62% zacząl sie ładować 90kW i ładnie trzymał. No i jest plug and charge ... czyli jak na Suc wpinam i po sprawie bez apek itp itd.

Attachments

• 20250615_080610.jpg
    20250615_080610.jpg
    2,1 MB · Liczba wyświetleń: 17
  • 20250615_080652.jpg
    20250615_080652.jpg
    2 MB · Liczba wyświetleń: 17

Ev3

Pionier e-mobilności
No to jadę A2 i rewelacyjne autopilot na autostradzie. Po zmianie pasa ruchu sie sam aktywuje, jedzie ja po sznurku. Nie ma ograniczenia co do 140 czyli jak trzeba przycisnąć na chwilę to to robisz nie martwiac sie o bana jak w Tesli. No ale zużycie spore. Ustawilem tempomat na 145 i wykręciłem srednia 140 do Ionity. Zużycie blisko 26kWh...
U mnie w Hultaju tyle wychodzi przy 120-130....
Więc i tak masz nieźle.
w Tesli miałbym jakies 23-24. Ale przy 62% zacząl sie ładować 90kW i ładnie trzymał. N
W podobnym warunkach, ale nieco niżej (48%) Ioniq przekroczył mi wczoraj 200 kWh....
Potem lekko spadało, ale i tak zbyt szybkie Ionity nie pozwalało nawet na małe zakupy w pobliskim sklepie.....

Dzisiaj czas na końcówkę Czech i Austrię - może będzie wreszcie okazja przetestować szybkie ładowanie od niskich procentów....

viallos

Pionier e-mobilności
nigdy samochodu morderców naszych dziadków i pradziadków.
Szkoda kompentować.
Musk, AFD, formacja ekstremistyczna, członkonek europoseł Maximilian Krah, znany z rehabilitowania Waffen SS ... skandal szpiegowski z udziałem jego asystenta oskarżonego o pracę na rzecz Chin

Bronek

Pionier e-mobilności
No i jedziemy dalej ....na horyzoncie mamy dziadka Tuska, a mój ojciec zginął w Auschwitz...

z wieży strażniczej spadł .

Ot takie to historie ...
Najgorzej że Adam wziął gryza z psioka a tam byl robak a to wszystko działo się w Piątek , a jak Piątek to przeca jest post , robal to mięsko .To go Bozia z Raju pogoniła ...I tak mamy protoplastę Muska na tym padole

boa

Pionier e-mobilności
nigdy samochodu morderców naszych dziadków i pradziadków.
Czy tu działa jakaś moderacja forum????
A gdyby tak na serio, to nie wiem czym byśmy jeździli…. Nawet “maluch” to przecież pochodzi jakby nie patrzeć z kraju Osi, a Polonez bazuje również na myśli stamtąd. Nie mówiąc o Francji i Napoleonie jak przechodził przez Europę, potop szwedzki był i volvo z saabem skreślone, Japonia to też Oś hitlerowska, a ile wojen USA robiło… Rosja oczywiście nie, wiadomo jak nam dopomogli w ‘39 itd. Skoda to VW więc nawet nie proponuje. Ale zaraz, Rimac!!!! Chociaż nie, to jv Chorwatow z Niemcami. Może UK zostaje, ale teraz to tylko Landrovery zostały… no nie wiem co tam dalej wyliczać… generalnie ten post do przemyślenia dla @Eljal z myślą dodatkowa, czy tak naprawdę jesteś pewien co robili Twoi przodkowie i czy za nich chciałbyś odpowiadać, mając zerowy wpływ na to, co robili??