Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

Piernik

Posiadacz elektryka
Najpierw reklamują produkt a później trzeba wyciągać informacje "od centrali".
No takie sytuacje są irytujące. Ale lepiej na tym etapie niż się później dowiedzieć że jednak nie.
Generalnie dramat, bo ktoś zaufa, w końcu reklama w tle instytucja finansowa itp. podpisze umowę a później - jednak się nie zgadzamy bo nie ogarniamy tematu i nie wiemy na co obiecaliśmy że się zgodzimy ;(
Ale wiesz co potrzeba więc ciśnij, daj znać jak się uda. Przy tej cenie będzie to jakaś alternatywa.
Generator jest jaki jest ale pewnie w końcu później da się go jakoś zmęczyć.

waydi

Nowy na Forum
Czołem!

Chciałbym Was dopytać czy ktoś zna dokładny model postępowania na takim przykładzie:
1) Zamówiłem auto Peugeot e2008. Od poniedziałku czeka w salonie.
2) Planowałem wziąć leasing z dopłatą ME w PKO BP, ale PSA Finance podpisało umowę z BOŚ w poniedziałek więc zdecydowałem się na nich
3) Jestem przed podpisaniem umowy leasingowej - ma się to wydarzyć lada moment
4) Czy wniosek o dofinansowanie ME powinien być podpisany z PSA Finance w tym samym czasie?
5) Czy ja muszę wyłożyć te pieniądze, których oczekuję z programu ME a on zostaną mi zwrócone po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku (tak jak w zakupie)? Czy też BOŚ wypłaca te pieniądze "za mnie"?
6) Czy auto może zostać mi wydane przed rozpatrzeniem wniosku o dofinansowanie?
Wolę zweryfikować dane, które otrzymałem/wyczytałem. U dealera wydają się być zdezorientowani.
Z góry dziękuję za pomoc!

solik

Pionier e-mobilności
Ja bede mial z Arvala, procedura ta sama tylko inny typ umowy ale:

- auta nie chca wydac dopoki BOS Bank/NFOSiGW nie zatwierdzi wniosku a trwa to juz miesiac (byla to jedna z pierwszych firm ktora podpisala umowe z BOS Bankiem wiec przecieraja szlaki) i wniosek juz 3 razy byl edytowany
- wniosek skladasz w firmie leasingowej i to oni wysylaja do BOS Banku
- dotacja idzie na oplate wstepna wiec ty nie wykladasz zadnych pieniedzy (chyba ze twoj wklad jest wiekszy niz kwota dotacji)

mysle ze realnie w polowie stycznia w PSA beda cos wiecej wiedziec a auto jak juz odbior koniec stycznia rowniez z uwagi na to, ze to chaotyczna firma leasingowa (mialem z nimi stycznosc)

jesli wpadniesz na pomysl podpisania teraz umowy, uiszczenia oplaty wstepnej z wlasnych srodkow a nastepnie bedziesz chcial odzyskac to z dotacji to musisz wiedziec, ze moze sie nie udac bo to sporo formalnosci dla firmy leasingowej a korzysci zerowe

niestety jestesmy w pierwszej fali wnioskow dla JDG w leasingu/wynajmach i wiele niewiadomych

Cav

Pionier e-mobilności
4. Jak dla mnie jedno powinno być powiązane z drugim
5. Tu chyba umowa decyduje.
Arval przy wynajmie nie wymaga wpłaty
6. Tak

solik

Pionier e-mobilności
Ale nie ma zakazu wyłożenia, w zamian za odebranie auta już teraz.
Arval poczatkowo tak twierdzil ze mozna a teraz sie z tego wycofali. Moze cos wiedza a moze to dla nich wygoda, nie wiem. Tez we wniosku o dotacje widzialem taka opcje bo podawalem tam swoj numer konta do "zwrotu".

EDIT: Dostalem informacje ze to zalezy od umowy ktora zostala podpisana pomiedzy BOS Bankiem a firma leasingujaca. Trzeba dopytac.

nqT63XT.png

Last edited:

Piernik

Posiadacz elektryka
2) ale PSA Finance podpisało umowę z BOŚ w poniedziałek więc zdecydowałem się na nich
To farciarz z Ciebie ;)
Dawaj znać jak idzie !
4. miało być razem w zamyśle projektu - "wszystko w jednym okienku".
5 może być tak i tak
6 mogą wydać, program tego nie zakazuje, w końcu dopuszcza też aneksowanie starych umów

Gurumotive

Fachowiec
Czołem!

Chciałbym Was dopytać czy ktoś zna dokładny model postępowania na takim przykładzie:
1) Zamówiłem auto Peugeot e2008. Od poniedziałku czeka w salonie.
Gratki!
2) Planowałem wziąć leasing z dopłatą ME w PKO BP, ale PSA Finance podpisało umowę z BOŚ w poniedziałek więc zdecydowałem się na nich
Wrzuć proszę kalkulację.
3) Jestem przed podpisaniem umowy leasingowej - ma się to wydarzyć lada moment
Zwróć uwagę, aby dokumenty gwarantowały dopłatę z "me".
4) Czy wniosek o dofinansowanie ME powinien być podpisany z PSA Finance w tym samym czasie?
Tak.
5) Czy ja muszę wyłożyć te pieniądze, których oczekuję z programu ME a on zostaną mi zwrócone po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku (tak jak w zakupie)? Czy też BOŚ wypłaca te pieniądze "za mnie"?
Odradzam wykładanie kasy z góry.
6) Czy auto może zostać mi wydane przed rozpatrzeniem wniosku o dofinansowanie?
Jest to odważny ruch.
Wolę zweryfikować dane, które otrzymałem/wyczytałem. U dealera wydają się być zdezorientowani.
Z góry dziękuję za pomoc!

Jaką masz gwarancję, że dostaniesz dopłatę, oraz kto bierze za to odpowiedzialność?

Przeanalizuj, co się stanie, jeśli po wydaniu i podpisaniu leasingu, temat dopłat dopłat się rozmyje?

Monikak

Nowy na Forum
[Wniosek o dofinansowanie-program MÓJ ELEKTRYK Nfosig]
-W jaki sposob wypelnić Zestawienie przychodów i rozchodów?
- Co oznaczają składki zebrane?
-Gdzie wpisac przychody ze sprzedaży towarów i usług?

Piernik

Posiadacz elektryka
Odradzam wykładanie kasy z góry.
Ale to może być warunek w wielu firmach leasingowych i wcale mnie to nie będzie dziwić.
Nawet przy pozytywnym rozpatrzeniu wniosku o dotację. Chcesz odebrać samochód to płać OW.
Żeby dotacja mogła być wypłacona musi być protokół odbioru.
A tak czy inaczej z całą pewnością będzie wymagany VAT od OW, bo dotacja "idzie na netto:

Jest to odważny ruch.
Bo ja wiem, podpisana umowa, jest OW to czemu nie wydać. To wnioski będą się z BOŚ boksować na razie nie wiadomo jak długo, ale jak już firma leasingowa będzie maiła podpisaną umowę z BOŚ, na FV na OW będzie ta opłata transferowa to te dotacje prędzej czy później ale będą dowożone.
Jaką masz gwarancję, że dostaniesz dopłatę, oraz kto bierze za to odpowiedzialność?
Firma leasingowa ma umowę z BOŚ. Przygotowała pod to umowę leasingu i wniosek. Wg. mnie nie ma ryzyka. Coś tam BOŚ odżyci, coś tam się poprawi, może w skrajnym przypadku coś aneksują. Będzie to trwało ale ta dotacja będzie. Wg. mnie ryzyko jest minimalne że nie.
Jak by nie dowozili to już by była całkowita porażka wizerunkowa i żaden elektro Maciek już by tego nie przykrył.

Przeanalizuj, co się stanie, jeśli po wydaniu i podpisaniu leasingu, temat dopłat dopłat się rozmyje?
Nie rozmyje. Sprawy zaszły za daleko. Rządowy projekt dziś się takich nie zatrzymuje. Nawet Izera napiera rozpędu ;);):)
Poza tym większość z nas (przynajmniej 90%, ale można zrobić ankietę ;)) nie uzależnia zakupu pojazdu od otrzymania dotacji. Na przykład Ty i ja też ;)