Jak walczyć z kultem zapierdalania (prędkość)

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Donald Tusk to pirat drogowy. Jedyne za co się zabrali w rządzie to rowerzyści (bo przecież to oni zabijają tysiące osób rocznie na drogach), weszło zmuszenie 16latków do kasków. Widać, że tych swoich tłustych zadów na rowerach nie sadzają zbyt często.
Nawet dziś robiłem szybki trening szosą i oczywiście w kasku. Ale do teatru wczoraj z żoną jechaliśmy bez kasków i tak jeździ 99% Holendrów, a oni chyba mają w tym większe doświadczenie niż taki Kosiniak rozwodnik Kamysz (co szybkie rozwody za porozumieniem stron zablokował).

Nieuchronność kary nie dotyczy nawet za chwalenie się jazdą 390 kmh na obwodnicy Warszawy.

Kszychu

Pionier e-mobilności
Nawet dziś robiłem szybki trening szosą i oczywiście w kasku. Ale do teatru wczoraj z żoną jechaliśmy bez kasków i tak jeździ 99% Holendrów
Jak dla mnie to z kaskiem jak z pasami. Zawsze lepiej mieć, nawet jak jedziesz tylko 100m do sklepu. Spotkanie głowy z asfaltem może się bardzo źle skończyć nawet przy niskich prędkościach. Osobiście bez kasku na rowerze (to samo dotyczy nart, snowboardu, wycieczek wysokogórskich) się nie ruszam

Marcel232

Fachowiec
Jak dla mnie to z kaskiem jak z pasami. Zawsze lepiej mieć, nawet jak jedziesz tylko 100m do sklepu. Spotkanie głowy z asfaltem może się bardzo źle skończyć nawet przy niskich prędkościach. Osobiście bez kasku na rowerze (to samo dotyczy nart, snowboardu, wycieczek wysokogórskich) się nie ruszam
Zgadzam się w 100%. 4 lata temu z żoną byliśmy pierwszymi którzy dojechali do wypadku. 70km/h centralnie w drzewo. Pasażer z tyłu z lewej strony bez pasów. Wyłamał fotel kierowcy łamiąc mu kark o kierownice. Pasażera z tyłu wyciągnęliśmy z połamanymi nogami (4 kolana tak to wyglądało!!! Ale przeżył). Pasażerka na środku też bez pasów przelatując między fotelami straciła całą dolną garderobę lądując głową na drzewie (jeszcze żyła, zmarła z gołym tyłkiem zanim dojechała karetka, nie szło jej wyciągnąć tak była zakleszczona). Z prawej strony z tyłu babcia też bez pasów cała poskręcana ‚pod fotelem pasażera’ jeszcze reagująca na wołanie ale też zakleszczona. ( z newsów dowiedzieliśmy się że zmarła w szpitalu). Z przodu na miejscu pasażera fotelik ale pusty bo na początku szukaliśmy też dziecka ( które tego dnia zostało sierotą). Pewnie wszystko skończyłoby się inaczej gdyby mieli zapięte pasy bo nie jechali jakoś przesadnie szybko.

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Ech, ale po mieście przy średniej 13 kmh rowerem miejskim takich obrażeń się nie ma, choć wiadomo, jak ktoś ma pecha, to w domu sobie łeb rozwali (piszę o sobie, wstrząs mózgu i pęknięta czaszka, złapał mnie mocny skurcz nogi nocą i tak przywaliłem w róg stołu).
Na nartach oczywiście zawsze kask, dziecko zawsze kask.
Holendrzy to wzór do naśladowania. Jeśli rządacie kasków na rowery po mieście, to zwyczajnie nie jeździcie rowerami codziennie po mieście. To jest tak proste. Nie musicie pisać nic więcej, bo to jak ze ślepymi o kolorach dyskutować.