Podwyzki podwyżki podwyżki

nyknow

Fachowiec
Mam jednoosobową działalność a to zestawienie przychodów i rozchodów wyglada jak dla spółdzielni mieszkaniowej albo właśnie duchownych
Ja odpuściłem już program mój elektryk -
Ale jak będę przy komp to popatrzę. Planujesz nabyć auro za gotówkę na działalność i chcesz złożyć wniosek o dotacje tak ?

nyknow

Fachowiec
Ja odpuściłem już program mój elektryk -
Ale jak będę przy komp to popatrzę. Planujesz nabyć auro za gotówkę na działalność i chcesz złożyć wniosek o dotacje tak ?
Bo jeśli by to miało być w leasingu to chgba leasingodawca te papiery ogarnia?

gim-kg

Pionier e-mobilności
ale to mówisz że np osoba fizyczna dwa razy by płaciła VAT? Raz w Niemczech raz w PL? Czy w PL jedynie wyrównanie do 23%?
Sprowadzając samochód do Polski z Niemiec musisz zapłacić akcyzę, lub jeżeli wg ustawy pojazd jest zwolniony z niej to otrzymać stosowne zaświadczenie. Dodatkowo musisz otrzymać zaświadczenie o zwolnieniu z VATu. Jeżeli auto jest nowe( czyt. do 6 mc, jest też limit przebiegu, ale nie pamietam dokładnie) to sprowadzając samochód do Polski będziesz musiał zapłacić różnice w stawce VAT. Pamiętaj tylko że ceny w cenniku Tesli w DE uwzględniają już dotacje 9000 euro której ty jako Polak nie dostaniesz.

Jac3k

Posiadacz elektryka
Kupiłam w całości za gotówkę, zarejestrowalam i odebrałam juz samochód i jestem w trakcie skladania wniosku o dotację na jednoosobową działalność
Ja mam dokładnie tak samo. Czekam jeszcze na twardy dowód rejestracyjny i będę składał wniosek.