Autopilot - rondo, kiepskie działanie na rondzie

t3sla4sun

Zadomawiam się
w stanach nie mają rond wcale choć pełna wersja najnowszego FSD już te ronda tam potrafi. nawet skręcić w lewo ale traktuje je mniej więcej jak skrzyżowania czyli bardzo niepewnie na nie wjeżdza
No ok, czyli to, że wersja bez FSD wjeżdża na rondo jak szalona wynika z tego, że właśnie jest bez FSD?
I to samo tyczy się skrzyżowań innych niebezpiecznych sytuacji? Przecież to może doprowadzić do rozwalenia samochodu i moim zdaniem jest niebezpieczne. jak nie wie co zrobić, to powinien przyhamować.

Quba88

Posiadacz elektryka
No ok, czyli to, że wersja bez FSD wjeżdża na rondo jak szalona wynika z tego, że właśnie jest bez FSD?
I to samo tyczy się skrzyżowań innych niebezpiecznych sytuacji? Przecież to może doprowadzić do rozwalenia samochodu i moim zdaniem jest niebezpieczne. jak nie wie co zrobić, to powinien przyhamować.
Od tego jest kierowca żeby reagować a nie system. Ja jestem.pod wrażeniem jak ludzie ufają bezgranicznie elektronice...

t3sla4sun

Zadomawiam się
Od tego jest kierowca żeby reagować a nie system. Ja jestem.pod wrażeniem jak ludzie ufają bezgranicznie elektronice...

No dobra, ale w SYTUACJI niebezpiecznej po to jest autopilot, żeby zareagował? Po co w takim razie reklamują funkcje bezpieczeństwa, jak samochód może sam wjechać na rondo i się rozwalić?

Podobnie niebezpieczne wydawało mi się, gdy mijałem zaparkowany samochód wystający delikatnie na drogę. Wyłączyłem autopilot i odbiłem w lewo, ale generalnie AUTOPILOT W OGÓLE nie widział tego auta. (OK, była noc, ale mimo wszystko).

wypadek-autostrada-chiny.png

Fiat_124_Spider_05.jpeg

t3sla4sun

Zadomawiam się
Opis autopilota na stronie tesla:
Autopilot umożliwia automatyczne kierowanie, przyspieszanie i hamowanie w obrębie pasa ruchu, którym porusza się samochód. Pełna zdolność do samodzielnej jazdy pozwala stopniowo zwiększać możliwości samochodu, zapewniając dostęp do dodatkowych funkcji.

Czyli w standardzie nie wjedzie Ci na rondo bo to nie jest juz w obrębie pasa ruchu.
no właśnie chyba wjedzie i się rozwali o krawężnik :/

t3sla4sun

Zadomawiam się
FSD nie oferuje na razie jazdy poza autostradami. Wyjątek jakieś beta testy dla.wybranych w USA. W EU jeszcze długo tego nie będzie.
Jest to nawet na stronie Tesli. Że jazda po mieście w przyszłości.
Generalnie powinni to jasno mówić przy sprzedaży. Że jak włączysz autopilot, to wjedzie Ci nawet w ścianę stojącą w poprzek drogi....
Bo rozumiem, że tak będzie? Wykrywa tylko zwalniające auta, a nie przeszkody stałe?

Quba88

Posiadacz elektryka
Generalnie powinni to jasno mówić przy sprzedaży. Że jak włączysz autopilot, to wjedzie Ci nawet w ścianę stojącą w poprzek drogi....
Bo rozumiem, że tak będzie? Wykrywa tylko zwalniające auta, a nie przeszkody stałe?
Masz zakres autopilota na stronie Tesli i zakres co jest w rozszerzonym a co w FSD. Do tego że.masz nadal trzymać ręce na kierownicy i pilnować pedałów też jest informacja.

danielm

Pionier e-mobilności
przecież autopilot jest domyślnie wyłączony. musisz go włączyć w opcjach i jak aktywujesz wyskakuje ci strona tekstu wyjaśniająca w jakich sytuacjach możesz a w jakich nie możesz prowadzić. przez skrzyżowanie przeleci prosto, w krawężnik nie wjedzie. rond nie widzi

krzyss

Pionier e-mobilności
Bo to nie jest autopilot, nazwa jest bledna. To tempomat z utrzymaniem pasa ruchu.
Ostatnio byl filmik gdzies jak ktos w wielblada wjechal a auto nawet nie zwolnilo przed.
Nie bedzie aut ktore jezdza bez nadzoru, a juz ronda turbinowe to dopiero bedzie wesole jak zaczna to oprogramowywac :)