Dziwne ceny stockowych samochodów

krist

Posiadacz elektryka
bo inne firmy mają od wyprodukowania do sprzedania wiele miesięcy, a do tego nie produkują pod konkretne zamówienie. tesla produkuje konkretne zamówienie, auto z fabryki jedzie do klienta. jak klient zrezygnuje to szukają nowego, nie ma stania na placu i czekania aż ktoś kupi, nie ma sprzedawania do ASO żeby ASO szukało jeleni rabatami, nie ma wyprzedaży rocznika. No i nikogo nie interesuje ile aut kwartalnie sprzedadzą inni producenci, a w przypadku tesli jak zamiast 500 tys sprzedali 499 tys 500 to media w płacz że tesla bankrutuje bo nie wypełniła swojego celu rocznego
jasne, zobacz na konfigutaror dowolnej marki, ile mają opcji i powiedz mi że nie produkują aut pod zamówienie klienta. Potem popatrz na konfigurator modelu 3, 5 kolorów 2 rodzaje tapicerki, i powiedz mi że produkują te auta pod konkretne zamówienie :) serio, sejdź na ziemie :)

newbe

Posiadacz elektryka
jestem prawie pewien że to Twój referral mi podali, więc dostałeś gratis. Ja się targowałem jak wściekły, i w końcu wytargowałem...kubek
Dostałem gratis kilka godzin w serwisie z naprawą frunku, dokumenty kurierem i oddzielnym kurierem hak króry zapomnieli włożyć z powrotem na serwisie. Więcej niż kubek kurier kosztował, pewnie o to im chodzi :)

Lsk

Zadomawiam się
bo inne firmy mają od wyprodukowania do sprzedania wiele miesięcy, a do tego nie produkują pod konkretne zamówienie. tesla produkuje konkretne zamówienie, auto z fabryki jedzie do klienta.
Myślę ze w dużym błędzie jesteś Daniel.
Jest wręcz odwrotnie do tego co Ty mówisz.
Większość firm produkuje pod zamówienie, tesla wszystko produkuje to Stock-u.
Bylo już o tym pisane kilkukrotnie ze odział Tesli w Holandii rozdziela samochody dopiero jak są już na statku.
Maja dokumentacje co do nich płynie i co maja zamówione i przypisuje nr VIN, następnie te auta jada już do konkretnych destynacji.

Last edited:

newbe

Posiadacz elektryka
Myślę ze w dużym błędzie jesteś Daniel.
Jest wręcz odwrotnie do tego co Ty mówisz.
Większość firm produkuje pod zamówienie, tesla wszystko produkuje to Stock-u.
Bylo już o tym pisane kilkukrotnie ze odział Tesli w Holandii rozdziela samochody dopiero jak są już na statku.
Maja dokumentacje co do nich płynie i co maja zamówione i przypisuje nr VIN, następnie te auta jada już do konkretnych destynacji.
Co do dziwnych cen w stocku w zeszłym kwartale za granicą (DE, NL) też chyba były dziwne ceny sachochodów 'inventory'.

gim-kg

Pionier e-mobilności
No i już wszystko wiem, zadzwoniłem i cena dla mnie pójdzie w górę o 5 tyś zł co najmniej. Straszna lipa.
No niestety miałem racje. Podobnie jest z modelem S czy X. Wyszedł FL i ci co zamówili ale jeszcze nie odebrali muszą dopłacić, a cena Plaid+ Podwyższali już chyba kilka razy.

krzyss

Pionier e-mobilności
A nie mozesz poczekac spokojnie na realizacje swojego zamowienia w cenie z tego wlasnie ?
moze wystarczy poczekac i dostarcza Ci auto w takiej specyfikacji jak zamowiles w tej wlasnie cenie ?

slaveq

Pionier e-mobilności
Nie no czekam nadal na swój, żona zarządziła, że ma być niebieski i będzie niebieski. Tam faktycznie jest jakieś parcie na sprzedaż. Przedstawiłem jak wygląda sytuacja, że stawiają mnie trochę pod ścianą i potrzebuję czasu na zorganizowanie takiej gotówki, poprosiłem o dwa tygodnie to otrzymałem odpowiedź, że nie ma takiej możliwości, że jest koniec kwartału i że max to oni mogą mi w przyszłym tygodniu sprzedać i to już muszę mieć fakturę opłaconą. Do tego tłumaczyli, że te auta jak się nie sprzedadzą do końca tygodnia to pojadą do Niemiec.

gim-kg

Pionier e-mobilności
A nie mozesz poczekac spokojnie na realizacje swojego zamowienia w cenie z tego wlasnie ?
moze wystarczy poczekac i dostarcza Ci auto w takiej specyfikacji jak zamowiles w tej wlasnie cenie ?
ale chodzi o to, że on dostanie samochód już w nowej cenie.

krist

Posiadacz elektryka
ale chodzi o to, że on dostanie samochód już w nowej cenie
czyli albo szary w starej cenie, i trzeba płacić "już" albo niebieski, czyli zamówiony, w następnym kwartale i cena +5k?

z ciekawostek, zamówiłem styczniu, pod sam koniec, i w połowie lutego dowiedziałem się ze może się okazać że braknie szarych M3P w 1 kwartale, i czy bym nie chciał niebieskiej, wtedy na 100% będzie dla mnie auto a marcu. Tyle w temacie "Tesla produkuje auta pod zamówienie" ;)