EWE GoO Europę.
Nawiązując do moich wcześniejszych wypowiedzi to, poprzyglądałem się trochę dokładniej temu o czym piszę i wygląda to dokładnie tak, że pakuję do baterii na SuC ~56kWh, odpowiada to ~62% baterii. Jest to zakres z przedziału 80% - 18%. I teraz - to pozwala mi przejechać bez szczypania się przy obecnej pogodzie deko ponad 200km a zużycie to ~43kWh, innym razem bliżej 45...Natomiast ja sprawdzałem w swojej i brakowało coś koło 6kW. Porównanie robiłem do zużycia z nocnym postojem (i tu można było się spodziewać ubytków), a 2gi test - ładowanie do 60%, zjazd na 20 i znów ładowanie do 60% - na SuC. No i nie wychodzi...
UpraszczającStrasznie dziwne dane podajesz i nie wiem co o tym myśleć...
Spojrzałem na tabelki, które podałem [tutaj], i mi wychodzi, że podczas tamtej podróży ilość energii doładowanej i zużytej na poszczególnych odcinkach różniła się o 2%. Przykładowo na odcinku [Katowice - Olomouc]:
- zużyłem 38,3kWh (bateria spadła mi z 75% do 22%)
- na SuC Olomouc doładowałem 37,6kWh (do 75%)
- to daje sprawność ładowania na SuC 98,17%
To są dane z jazdy latem i temperatura jest jedyną poważną różnica jaką widzę. Jedyna różnica jaka przychodzi mi do głowy to, że w TMS nie masz pompy ciepła, tylko grzałki, więc Twoje auto zimą pobiera pewnie o około 1,5-2kW / godzinę więcej na samo grzanie niż moje. Przy czym to zużycie powinno być już uwzględniane w tym co pokazuje auto.
Niestety nie mam takich zestawień zimą, więc nie mogę się wypowiedzieć.
Zużycie z samej jazdy zamyka się w przedziale 20 - 21,5kWh/100km - tak pokazuje tesla, zużycie wyliczone z ilości energii dodanej to już przedział 27 - 28kWh. Oczywiście mowa o ładowaniu DC na SuC.To masz jakieś masakryczne zużycie pradu w tej S-ce.
U mnie TM3LR21q1, pomiędzy ostatnimi ładowaniami auto przejechało 130 km, 3x stało po kilka godzin na parkingu z aktywnym sentry i miało włączane grzanie na 10-15 minut przed odjazdem.
Doładowanie 35 kWh wg auta 36 wg pomiaru z instalacji. Czyli zużycie total ok 27/100.
Niemożliwe - zaraz zostaniesz objechany że się nie znasz.Upraszczając
naładowałem auto z ~18 do 80% - wlazło 56kWh
wyjechałem do 18% - zjadłem 43,5kWh.