Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

gim-kg

Pionier e-mobilności
Pytanie tylko jak często będziesz używać mobilnie tego EVSE? Miałem podobne dylematy jak ty, ale po konsultacjach z użytkownikami EVSE okazało się, że niektórzy nie używali ich w ogóle poza domem. Kupili tylko dlatego, że kiedyś może się przydać. Dlatego ja zdecydowałem się na WC. Miało być stabilnie, estetycznie, bezpiecznie, tak żeby żona mogła bez problemów z tego korzystać gdy mnie nie ma w domu. Podchodzi, sciaga wtyczkę, naciska przycisk na niej, podłącza do samochodu i tyle. Jak chce odłączyć, naciska przycisk, odłącza wtyczkę i odwiesza ja na WC. Prostsze niż tankowanie na stacji.
Na przyszłość gdybym potrzebował czegoś w trasę, zainwestuje w złączkę na 7.4 kW albo UMC1. Wiem, że standardowy MC nie ma rcb-B, ale skoro producent nie zastosował tego to widocznie nie trzeba. Są osoby które nie zamontowały żadnego WC, po prostu ładują z gniazdka tym co dał producent w zestawie i w ogóle nie mają pojęcia o jakimś tam rcb-B.

Lsk

Zadomawiam się
Ej a nie mozesz kupic UMC1 od tesli X/S z gniazdem silowym ? Ja takie kupilem za 1600brutto i mam wszystko i 11kW.
Mogę, ale wszystkie które widziałem to były stare i w większym lub mniejszym, ale raczej większym stopniu zużyte. Być może źle szukałem, ale nie widziałem nic w miarę dobrym stanie nie za bardzo zniszczone w rozsądnej cenie. Z drugiej strony stwierdziłem ze poza domem 7.5 kW mi starczy do sprawnego naładowania.

Lsk

Zadomawiam się
W porównaniu z mobilnymi evse:
- IP 44 może być kłopotliwe w sytuacjach innych, niż na ścianie (np. gdy leży w kałuży)
- trudniejsze regulowanie parametrów
- mniej zabezpieczone przed mechanicznymi uszkodzeniami
- ciężki i duży grat do wożenia
...
Mam wrażenie ze nie do końca się zrozumieliśmy. Wydaje mi się ze Ty tutaj porównujesz WC z mobilnym EVSE a ja miałem na myśli jaki jest plus kupowania dodatkowego mobilnego EVSE nad to co mamy w zestawie, oczywiście oprócz już wspomnianej mocy ładowania.

Bronek

Pionier e-mobilności
Zabezpieczenie upływu DC( mam w domu) jest przydatne gdy ładują się różne auta o niewiadomym stanie itd. Kupiłem za tysiaka używkę 3 fazową mobilną Tesli ale jw gim-kg napisał, raczej nie skorzystam.
Kupiłem aby jadąc do domów synów podkraść im trochę prądu, szczególnie w Gdańsku. Ale raczej bez sensu.

Mobilne zawieszone na ścianie robi sie stacjonarne ( wallboxem) , więc jeśli ktoś chce optymalizować zakup (ważna kasa) to lepiej kupić mobilne. Dwa grzyby w barszczu. zabawy w monitoring itp na ogół sie wiekszości nudzi po kilku razach, tylko ambtni sledzą notuja analizują.
Jak pisałem 3F Walboxem otrzymanym za fryko od Nissana ładuje Tesle, a jej 1fazowym orginalnym evse z dokupionym tzw NEMA 32A 1 faza ładuje Nissana.
Każdy orze jak może.

krist

Posiadacz elektryka
1617915514909.jpeg

Taki wynalazek dzisiaj widziałem w salonie Forda, uchwyt na wtyczkę i kabel. W znanych mi sklepach czy allegro nie widziałem nic podobnego, ma ktoś pomysł gdzie takiego wynalazka można kupić?

Lsk

Zadomawiam się