Mam Jeszcze jedno pytanie odnosinie wspomnianego tutaj EVSE
mianowicie w opisie znalazlem nastepujace informacje (zobacz zalacznik).
Czy sa dostepne jakiekolwiek inne informacje na temat zainstalowanego zabezpieczenia w tym urzadzeniu?
Naszła mnie jeszcze jedna refleksja mianowicie takie zabezpieczenie jest zalecane przy każdym urządzeniu zasilanym prądem stałym. Biorąc pod uwagę ze mamy coraz więcej rowerów/hulajnóg/deskorolek zasilanych prądem stałym to znacznie rozsądniej było by zainstalowane takie zabezpieczenie w budynku aniżeli kupować EVSE tylko do samochodu.
Ok 2300 WC + instalacja do tego rcb typ b 600 do tego mc 3f 2700 I Nadal nie mamy zabezpieczenia rcb b w MC. A tak za 5 tys mam wszystko ale mówię to moje własne kombinowanie bo mimo wszystko fajnie by było mieć WC w domu.
Ok a ja to przedstawię inaczej. WC 2300 zabezpieczenie rcb typu B 600 zł. Dodatkowo puszka 35 zł przewód 5x6mm2 15 zł w sumie 50 zł. Do oryginalnego mobilnego EVSE które dostaliśmy z samochodem za 200 zł dokupuje złączkę na 7.4 kW lub inaczej mówiąc niebieski wtyczkę 32A. Za dodatkowe 100 zł kupuje niebieskie gniazdo 32A, wtyczkę 3fazowa 32A. Dodatkowo 1m kabla 5x6mm2.
W sumie kosztuje mnie to 3150 zł.
W zamian mam EVSE mobilne 7.4 kW. Dodatkowo na tym samym zestawie mogę ładować samochód za pomocą gniazda niebieskiego 32A I standardowa wtyczka 230v 13A.
Czyli mam sile, niebieskie i standardowe gniazdko w mobilnym EVSE. Dodatkowo w domu mam WC 22 kW.
Są jakieś minusy oprócz wolniejszego ładowania w trasie (7.4 zamiast 11kW) tego rozwiązania?