Jakie opony zimowe do TM3 ?

cooler

Pionier e-mobilności
@solik słabo zestarzał się ten wpis (grudzień ;)). Co do opon, czy po tych paru miesiącach macie jakieś przemyślenia posezonowe?
Falken Eurowinter HS01 235/45 R18 98 V XL, MFS :)
Brałem bo miałem świetne doświadczenia w ciężkim przednionapędowym ok 300-konnym ICE gdzie po kilku sezonach trzymały jak nowe, w odróżnieniu np od Nokianów które trzymały tylko 1 sezon a potem plastiki a nie guma.
W TESLI mnie nie zawiodły, jazda na śniegu i oblodzonej jezdni - przyśpiesza zadziwiająco skutecznie, nawet jak pisałem na forum lepiej przyśpiesza wtedy niż hamuje (ale to już robota precyzyjnego napędu). Na suchym tak jak to jest ostatnio i na plusie - nie do odróżnienia od letnich. Na mokrym i na plusie równie dobrze.
Jestem bardzo zadowolony z kolejnych opon tej firmy, a te zimówki mam już na 3 samochodach i wszędzie są super, żadnych ząbkowań, guzów itp. co dobrze świadczy o jakości tej japońskiej marki.
Dodatkowo bardzo ciche bez żadnych pianek etc. Cena to żart w tym rozmiarze - 1 868 PLN za komplet. Felgi + czujniki kosztowały mnie 3 razy tyle. Polecam

nyknow

Fachowiec
ja ostatecznie za radą większości (chyba) zakupilem alpine 5 michelin ale czy dobre czy nie dobre to za rok dopiero bede mogl cos wiecej powiedziec bo na razie to leza w garazu :)

MaciekM3

Zadomawiam się
Ja całą zimę przejeździłem na Bridgestone'ach - Blizzak LM005. Jestem bardzo zadowolony - dość ciche, dobra przyczepność na mokrym i śniegu. Dodatkowo DriveGuard, więc w razie "kapcia" można jechać. Polecam!

marmlo

Zadomawiam się
Dziś zmieniłem zimówki na letnie. Koła zimowe były totalnie zasyfione błotem od środka.

Attachments

• 20220425_111747.jpg
    20220425_111747.jpg
    2,3 MB · Liczba wyświetleń: 80

Bronek

Pionier e-mobilności
Dziś zmieniłem zimówki na letnie. Koła zimowe były totalnie zasyfione błotem od środka.
A my się bawimy w wyważanie co do grama . Ciekawe jak wygląda to z takim syfem ? Bo o ile w miarę podczas jazdy , się równo rozkłada , to czasem kawałek odpadnie. Swego czasu miałem z tyłu w roasterze felgi 32 , tam 10 kg wchodziło

krzyss

Pionier e-mobilności
Mam 150m drogi gruntowej do przejechania na codzień. Trochę błota tej zimy było i już wiadomo gdzie wylądowało.
Musisz podczas mycia myc felgi od srodka tez… ja w zimowkach tez sie tak staram… w letnich ciezko bo kapsle… a nie bily Ci kola ?
Moze trzeba na felgi od srodka jakis specyfik polozyx zeby bloto trudniej przylegalo…