sprzedam swoją Tesla Model 3 Standard Range+ 2019

Bronek

Pionier e-mobilności
Daj spokój... od 30tu? nawet nie pamietam ile razy załatwiałem fakturę na sprzęt, samochody, nawet któregoś kampera u dilera kupowałem w swoisty sposób.. Temat nie na Forum priv itp.
Chciałem tylko Danielowi zasygnalizować, że aby poszerzyc grupę potencjalnych nabywców, można pokusić sie o zdobycie faktury, gdyż to dla wielu bywa warunkiem zakupu. No i gdyby znalazł się taki chętny sprawa jest do ogarnięcia lub przynajmniej do spróbowania.
Ad kredyt.. to inna bajka on nie da fv i nie każdy go może wziąc, po za tym to BIK, inne odliczanie o ile jest możliwe itd... Np leasing w ta bazę nie wchodzi i łatwiej go otrzymać..
Dajmy spokój.

saprafik

Zadomawiam się
Nadal nie rozumiem, co by to miało dać.
Tak to można kupić samochód, gdy Cię faktura nie interesuje, ale nie w drugą stronę.
Nadal ktoś musi pokryć vat i jeszcze dochodowy od różnicy w wartości faktur (zysk na sprzedaży powstaje).

Prościej i taniej ten vat olać i kupić na umowę ks na firmę.
Albo prywatnie, na kredyt.
Kolega opowiadal:

Faktura brutto: 90k z czego VAT to 17k, do odpisu tylko 50% na samochód do użytku prywatnego, czyli koszt zakupu (i amortyzacji) to 81,5k. Po całkowitym zamortyzowaniu (amortyzacja to koszt) pomniejszasz podatek o 19% z 81,5k czyli 15,5k. Dalej 81,5k minus 15,5k daje końcowy koszt samochodu czyli 66k.
Albo:
5k na fakturę i 60k do ręki razem 65k. Odpisy z 5k nieistotne.
Dla sprzedajacego to zmniejszenie dochodu i mniejszy problem w przypadku rekojmii.

Sytuacja win-win

krzyss

Pionier e-mobilności
Kolega opowiadal:

Faktura brutto: 90k z czego VAT to 17k, do odpisu tylko 50% na samochód do użytku prywatnego, czyli koszt zakupu (i amortyzacji) to 81,5k. Po całkowitym zamortyzowaniu (amortyzacja to koszt) pomniejszasz podatek o 19% z 81,5k czyli 15,5k. Dalej 81,5k minus 15,5k daje końcowy koszt samochodu czyli 66k.
Albo:
5k na fakturę i 60k do ręki razem 65k. Odpisy z 5k nieistotne.
Dla sprzedajacego to zmniejszenie dochodu i mniejszy problem w przypadku rekojmii.

Sytuacja win-win
No... ale rozmawiamy o samochodzie uzywanym za 220kzl bez faktury albo nowym za 253kzl z vat teraz mi wytlumacz gdzie jestem win ? :)
Mozna kombinowac ale jak chcesz normalny leasing to nie ma jak z tego wybrnac nie doplacajac vatu do ceny auta.

krist

Posiadacz elektryka
oczywiście leasing bez vat nie jest optymalny, ale dla osoby fizycznej jest to jakieś rozwiązanie. Ja napiszesz możliwa faktura vat marża to niewiele to kosztuje a otwierasz się na kolejną grupę klientów. Nie chcę krakać ale trudno będzie sprzedać auto za 200k za gotówkę. Rynek w mojej opinii praktycznie kończy się na 80-100tysiącach, droższe auta w większosci ludzie kupują z finansowaniem

Bronek

Pionier e-mobilności
O to mi chodzilo aby rozszerzyć oferte szukając ludzi co chcą finansować via bank itp. Np u mnie jeszcze inaczej, nie jestem z racji profesji vatowcem i wsadzałem czynsz leasingowy Leafa po całosci do kosztów.
Tu dochodzi też wyższa kwota 225000 do amortyzowania czy odliczania rat...
To co tu zahaczyłem po swojemu to przekret w dobie JPK już nie taki miły jak kiedyś ale...Polak potrafi ;-)

Cav

Pionier e-mobilności
Kolega opowiadal:

Faktura brutto: 90k z czego VAT
Ale nie mówimy o fakturze z vat, tylko o aucie bez vat, do którego trzeba dorobić fakturę z vat.
A to kosztuje dodatkowe 23% do tych 90 tys i tego nie przeskoczysz żadnym czarami.
A jeśli się mylę, to nadal czekam na informację jak.

Cav

Pionier e-mobilności
oczywiście leasing bez vat nie jest optymalny, ale dla osoby fizycznej jest to jakieś rozwiązanie.
Tak, tyle że danym przypadku droższe o koszt leasingu i 23% vat.
Czyli w sumie ze 30%.
Biznes jak diabli.

krist

Posiadacz elektryka
Tak, tyle że danym przypadku droższe o koszt leasingu i 23% vat.
Czyli w sumie ze 30%.
Biznes jak diabli.
Vat Marża polega na tym że vat doliczany jest do części "marża" nie do całego produktu, jeśli marża sprzedawcy wynosi ok 800 zł to płacisz ok 200zł vatu. Reszte leasingujesz bez vatu, co dla nabywcy będącego osobą fizyczną nie ma znaczenia, bo i tak by tego vatu nie odliczył. Koszt finansowania istnieje zawsze. Więc "biznes" polega na tym że płacisz miesięczną ratę, zamiast wykładać całość. Ten sposób finansowania nazywany jest czasami pożyczką leasingową, od typowego kredytu różni sie tym że właścicielem do czasu spłaty jest leasing, no i ponieważ firma leasingowa może sobie odliczyć koszty amortyzacji, to jest to tańsze.

Cav

Pionier e-mobilności
Vat Marża polega na tym że vat doliczany jest do części "marża" nie do całego produktu, jeśli marża sprzedawcy wynosi ok 800 zł to płacisz ok 200zł vatu.
To wiem.
Reszte leasingujesz bez vatu,
W sensie że 90 tys rozkładasz na równe raty, powiedzmy 90 rat po 1 tys zł?
(pomijamy koszt leasingu dla potrzeb uproszczenia przykładu)
I taka rata nie jest już powiększana o vat?

Tego nie wiedziałem.
No to faktycznie zmienia postać rzeczy i rozumiem o co szło.
Dzięki za uświadomienie.