Bez ściemy... czyli nasze realne zuzycie kWh...

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
195 Wh/km - realne zużycie z ostatnich 14500 km:
  • mix autostrady (DACH, FR, IT, PL), miasto, drogi lokalne, ale i wyjazdy po bułki jak w 1 linii; udział autostrad najwyższy licząc w km;
  • klima włączona na stałe 20-21 stopni;
  • na autostradzie prędkość zgodna z przepisami, Niemcy ~150 gdzie jest to dozwolone;
  • opony 19"
View attachment 568
@Andrzej - możesz podpowiedzieć skąd masz ten widok?

Andrzej

Nowy na Forum
To zakładka „trips” z dolnego menu ekranu auta
edit: "bocznego"

Attachments

• IMG_0787.jpg
    IMG_0787.jpg
    1 017,4 KB · Liczba wyświetleń: 95
Last edited:

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Jeśli chodzi o "spalanie"
Ostatnio zrobiłem trasę 800km (po 400km w jedną stronę, powrót tą samą drogą)
Autostrada 80% / 20% Droga krajowa
Autostrada (średnio 140km/h) / Droga Krajowa średnio 80-100km/h wliczając wyprzedzanie)

Spalanie:
Odcinek 1 (temp 6C) - 21.1kW/100
Odcinek 2 (temp 2C/śnieg z deszczem) - 21.8kW/100

Cav

Pionier e-mobilności
Co rozumiesz przez "średnio"?
Na pewno w takim sformułowaniu nie powinno chodzić o prędkość, którą próbowałeś utrzymywać.

A pewnie to właśnie miałeś na myśli.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Co rozumiesz przez "średnio"?
Na pewno w takim sformułowaniu nie powinno chodzić o prędkość, którą próbowałeś utrzymywać.

A pewnie to właśnie miałeś na myśli.
Jeśli chodzi o autostradę to jadę 145km/h jak nic przed mną nie ma, a jak jest jade za nim na lewym pasie aż do momentu jak nie zjedzie na prawy pas .
Jeśli chodzi o drogę krajową to jadę 110km/h poza terenem zabudowanym, mniej kiedy jestem w terenie lub coś jedzie przede mną oraz jego wyprzedzanie. Dlatego te "średnio" ma taki rozstrzał.

Może ujmę to inaczej, jeżdżę dość dynamicznie, a wartości spalania przy takich warunkach, niech każdy oceni jak uważa. Dla mnie nie jest źle. Wciąż liczę że będzie lepiej jak będzie cieplej, bo raczej wolniej jeździć nie zamierzam :)

Jak tak się człowiek uprze to można powiedzieć że średnią miałem 120km/h na całym odcinku, tylko wtedy wszyscy czytający by myśleli że toczę się na autostradzie pasem bezpieczeństwa.

Bronek

Pionier e-mobilności
Przejechałem 2 godzinki temu ok 50 km
131km/h (tempomat) przez 95% kilka wyprzedzeń ekstra do 160km/h; reszta te kilka % drogi 50-60 km/h
Grzane na jeden "bekonek" dwa fotele i środek 21stC, dwie osoby bez bagażu
średnia z 50 km 24,1 kWh/100km