Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?

J123

Zadomawiam się
Obawiam się, że kupując elementy bezpośrednio u naszych dalekowschodnich braci to raczej mało który będzie miał deklarację zgodności UE.
Dlatego najlepiej zakupić u krajowego sprzedawcy bo jest wtedy jasno określona odpowiedzialność za produkt.
Widziałem w internecie typ B za 399 PLN.

SylB

Fachowiec
Każdy sprawny elektryk co robi w tym temacie, go pewnie ma? Inaczej horror dla każdej ze stron.
U nas wyglada to tak że przed wyłączeniem, rozplombowaniem i wymianą. Dzwoni, podaję co chce zrobić i nr uprawnienia i kwita.
Operator na ogół prosi aby zerwaną plombę zostawić w skrzynce. Konkretnie i szybko. Do rachunku doIiczą ok 40zł za plombę i wystawią fakturę na X razy na ok 50 zł za każdy kW podniesienia.
Po zapłacie wystawiają kwit.
Ważne by zawiadomić sprzedawcę o tym fakcie U mnie to Energa dwojga imion Operator i Dystrybucja
Właśnie studiuję, cennik Taurona.
Samo podniesienie mocy, (w przypadku podłączenia do istniejącej sieci) to jakieś 8,13 zł +VAT za 1kW
W taryfie G nie ma opłat za moc.

Jaki Wallbox polecacie do własnego garażu z zabezpieczeniem, bajerami do sterowania i ograniczeniem mocy ?

Jaceq

Pionier e-mobilności
Zgłębiając temat ekonomicznego ładowania auta w połączeniu z instalacją fotowoltaiczną natknąłem się na brytyjskie rozwiązanie Zappi. Wspominane tutaj przez @Sierek. Z tego co piszą może odczytywać bieżące zużycie i dopasowywać do niego ładowanie auta. Mają własne mierniki prądu, zapinane na przewód, więc powinny działać na dowolnej instalacji PV. Brzmi to tak pięknie, że aż nabieram podejrzeń.. Strona Zappi

"In Eco mode, it will charge your EV using mostly self-generated solar power while minimising the amount of grid power used. In Eco+ mode the Zappi charger will quickly adjust its charge rate to only use your own excess solar generation and will not push any grid power. This means it will pause charging if your household is consuming all the solar generation or the weather is very poor. In Fast mode, the Zappi will charge your vehicle at the maximum rate regardless of solar generation or household consumption."

Czy ktoś ma może doświadczenia z tym produktem?

Jaceq

Pionier e-mobilności
Przecież takich rozwiązań jest mnóstwo. Ja korzystam z openevse.
Super. Dopiero zacząłem się rozglądać i Zappi było pierwszym znalezionym rozwiązaniem. OpenEVSE wygląda OK, natomiast widzę, że jest bardziej takim zestawem "zrób to sam". Nie ma w tym nic złego, natomiast osobiście wolałbym gotowe rozwiązanie, które będę mógł dość szybko i bezboleśnie uruchomić. Lub też może są w PL firmy, które takie OpenEVSE uruchomią?

vwir

Pionier e-mobilności
Tak, openevse jest mocno DIY. Ktoś tutaj na forum wrzucał też inne rozwiązania z innych firm, które miały to czego chcesz. Musisz poszukać. Możesz nawet szukać po słowie "openevse", bo pewnie ono też tam padało jako alternatywa.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Może być np. NRG Kick, opisałem jego działanie tutaj
Też ciekawe rozwiązanie. Kilka postów wcześniej pisałeś, że chcesz sprzedać swój - aktualne?