Nie ma wątpliwości że rafineria.[źródło] - tutaj chyba nie ma wątpliwości, ze to tylko rafineria, co?
29 000 terajoules = 8 TWh
8 TWh = 8 000 000 000 kWh
Energia dla 3 mln EV / rok
Brakuje w źródle tylko jednego słowa.
ELEKTRYCZNEJ
Nie ma wątpliwości że rafineria.[źródło] - tutaj chyba nie ma wątpliwości, ze to tylko rafineria, co?
29 000 terajoules = 8 TWh
8 TWh = 8 000 000 000 kWh
Energia dla 3 mln EV / rok
Się mu pomyliło.Wiecie co mi ostatnio powiedział ojciec? Że te elektryki moje i PV to są do dupy, bo 90% energii jest tracone na przesyle.
On ogląda głównie państwowe media, więc obstawiam, że taki tam jest teraz przekaz promowany.
Jak widzicie gdzieś takie debilizmy, to trzeba je i osoby to głoszące piętnować, bo większość społeczeństwa nie ma wiedzy żeby rozróżnić takie prawdę od bredni.
Sama energia elektryczna kupiona przez Lotos w 2019r = 2 TWh (1/4 całkowitego zużycia) => tutaj już bezpośrednio wystarczy dla 750 tys EV.Nie ma wątpliwości że rafineria.
Brakuje w źródle tylko jednego słowa.
ELEKTRYCZNEJ
![]()
Znając TVP, to jakiś zaproszony debil, profesor prostowania bananów KUL powiedział, że 90% energii z PV się marnuje i nie wiadomo czy chodziło mu o to że panele mają niską sprawność w stosunku do energii słonecznej, czy co, ale poszło w świat że 90% jest tracone i ciemny lud teraz to powtarza w kościele i pod sklepem...Się mu pomyliło.
Straty przesyłu są ok 10%
wiem, i dlatego wrzucam angielskojęzycznąJest też wersja z Polskim "lektorem" (Daniel Grzyb):
Jeszcze chciałbym tylko wyprostować, bo choć nie mam żadnych dobrych uczuć do wyborczej, to ten dureń jest właścicielem salon24, a on nie ma żadnego powiązania z Wyborczą. Pracował / pracuje też dla Fakt, TVP, SuperExpres, Polskie Radio - ogólnie szmatławce.A tymczasem szmatławiec spod znaku wyborczej:
No wreszcie realne daneSama energia elektryczna kupiona przez Lotos w 2019r = 2 TWh (1/4 całkowitego zużycia) => tutaj już bezpośrednio wystarczy dla 750 tys EV.
Reszta zużywanej przez nich energii w 2019 r. pochodzi z gazu ziemnego i gazu opałowego, a przecież energia zużywana przez rafinerię ze źródeł innych niż elektryczne, to nic i nie ma się co przejmować, bo wungiel wiozą dla EV...
Sprzedana w tym czasie innym podmiotom: 53 GWh, więc można chyba założyć, że tyle co nic.
[źródło]
No zwłaszcza ta energia nie wytworzona w nocy się marnujeZnając TVP, to jakiś zaproszony debil, profesor prostowania bananów KUL powiedział, że 90% energii z PV się marnuje i nie wiadomo czy chodziło mu o to że panele mają niską sprawność w stosunku do energii słonecznej, czy co, ale poszło w świat że 90% jest tracone i ciemny lud teraz to powtarza w kościele i pod sklepem...
Jak nie było, skoro otwarciem było, że węgiel wiozą dla EV...O zużyciu innych rodzajów energii nie dyskutuję bo to nie było przedmiotem otwarcia.
To akurat jest prawda, tylko co z tego?Początek tej dyskusji wziął się z tezy, że "Orlen zużywa energię elektryczną w olbrzymich ilościach, którą mogłyby użyć elektryki" - tak w uproszczeniu "zabiera z systemu"