Jedna z sieci ładowarek zapowiedziała że zacznie lub może już zaczęła wymieniać 50tki na 100tki więc różnica 71 na 81 ma znaczenie.Obecnie w polsce jest ok 15 ladowarek (wg mapy elektronobili) o mocy powyżej 100 kw. Więc czy to jest 70 czy 80 nie żadnego znaczenia.
Jak się jeździ po Polsce (w krótkie trasy) to ma mniejsze znaczenie, ale jak ktoś często jeździ za granicę, to już znaczenie ma duże.Obecnie w polsce jest ok 15 ladowarek (wg mapy elektronobili) o mocy powyżej 100 kw. Więc czy to jest 70 czy 80 nie żadnego znaczenia. W Niemczech mają 11 kw ładowarki. Tak jest w ich cenniku.
Na DC 100kW najczęściej ładuję do 77%, bo wtedy prędkość spada do 24kW i szkoda mi czasu. Od 72% jest ~36kW i wtedy też często się zastanawiam, czy ładować dalej, czy odłączyć i gnać do następnej ładowarki coby max ładowanie wycisnąć.. O dziwo na ładowarce 50kW oczojeb potrafi ładować do 75% na max prędkości ładowarki - szkoda, że na 100kW tak nie potrafi/nie chce 🤣(...) Aczkolwiek jeszcze ważniejsza jest krzywa, bo mimo, że niby soul ładuje się max 77 to już od bodajże 54% leci 57kW. Ciekawe, jak w praktyce w nowej Niro będzie więc z mocą ładowania i krzywa. Bo jeśli ja wypłaszczyli i do tego zwiększyli moc do 81, to będzie duża różnica.
Mniej. bo krzywa jest taka, że już od 50% spada do ok. 50 kW.Zapowiadać mogą. Po 10 latach dopiero mamy stacje 50 kw. Za kolejne 10 może będą 100 kw. U mnie w 30 tys miescie jest aż 1 ladowarka 50 kw Tauronu. Różnica między 71 a 82 kw. Wychodzi 8 min na całym ładowaniu.
Ale w tym nowym Niro? Bo w e-Soul'u na DC100kW ciągnie 76kW do 52-54%, potem na chwilę (sekunda, dwie) jest 68kW, a potem do 72-74% jest 55-58kW. Przynajmniej u mnie, na różnych 100kach... na Ionity tak samo.Mniej. bo krzywa jest taka, że już od 50% spada do ok. 50 kW.