Cyrkiel

Zadomawiam się
Naciągasz w analogi elektronicznej to prędzej wyglądało by tak:
- zamawiasz telewizor model 2022 4K 3xHDMI 2xUSB2.0
- w międzyczasie wychodzi telewizor model 2023 4K 4xHDMI 3xUSB3.0 ładniejsza cieńsza obudowa bez ramek wokół ekranu
- producent stwierdza, że modele 2022 mu się skończyły dostarczy ci model 2023 ale wersji specjalnej z 3xHDMI 2xUSB3.0
Cena nie ulega zmianie bierzesz?
Źle piszesz bo ja tydzień temu wiedziałem że kupuję niro ev xl a dzisiaj kupuję dzisiaj kupuję niro ev l

Olecki

Pionier e-mobilności
Byle nie tę z odpadającymi kołami! :cool: Ciekawi mnie czy ktoś z zamówieniem z przełomu maja/czerwca dostał z KIA date produkcji. Mam przeczucie, że grono osób czekających na taką informację jest spore. W moim przypadku zamówienie było na konfigurację spoza tego co system proponował do wyboru, chyba już nawet wtedy nie było L-ki nawet z pompą ciepła do wybrania....
Ja złożyłem zamówienie 6 czerwca, równo 2 tygodnie później samochód był załadowany na statek do Europy. Nie wiem jak z innymi wersjami ale mnie interesowała tylko L i handlowiec powiedział mi że na tamtą chwilę dostępne w planie produkcyjnym były L bez pompy ciepła w 2 kolorach i z pompą ciepła we wszystkich. Samochody z planu mają pierwszeństwo produkcji, oznaczało to że najpierw dla całego świata jest produkcja według planu a dopiero później 'extra' konfiguracje jak będą mieli wolne moce w fabryce. Zdecydowałem się na L z pompą ciepła żeby było szybciej (normalnie bym z niej zrezygnował) i w efekcie dostawa do dealera planowana jest na 15 sierpnia. W sumie mogą się nawet bardzo nie spieszyć bo dzisiaj zarezerwowałem miejsce w kolejce do rejestracji w moim wydziale komunikacji - pierwsze wolne było we wrześniu...

@Octavo ja zamówiłem pod koniec maja, konfiguracja pod siebie a nie z żadnej listy szybko dostępnych, w połowie lipca infolinia KIA odpisała mi że auto jest już wyprodukowane.
Prawdopodobnie miałeś fart i akurat trafiłeś z konfiguracją dokładnie pokrywającą się z egzemplarzem z planu produkcyjnego.

JareG

Pionier e-mobilności
(...) W sumie mogą się nawet bardzo nie spieszyć bo dzisiaj zarezerwowałem miejsce w kolejce do rejestracji w moim wydziale komunikacji - pierwsze wolne było we wrześniu...
Są firmy pośredniczące w rejestracji, i oni mają lepsze czasy 'dostępu' (powody są różne, ale to jest fakt) - czasami warto skorzystać :) .. bo np. ja dzięki temu (za głupie 60 zł) nie musiałem truchtać do powiatu, nie musiałem czekać jakoś specjalnie długo (max 2 tygodnie to było), odebrałem wszystko w domu pośrednika czyli kilka kilometrów ode mnie.

Pozdrawiam

Olecki

Pionier e-mobilności
Są firmy pośredniczące w rejestracji, i oni mają lepsze czasy 'dostępu' (powody są różne, ale to jest fakt) - czasami warto skorzystać :) .. bo np. ja dzięki temu (za głupie 60 zł) nie musiałem truchtać do powiatu, nie musiałem czekać jakoś specjalnie długo (max 2 tygodnie to było), odebrałem wszystko w domu pośrednika czyli kilka kilometrów ode mnie.

Pozdrawiam
Jakoś mi to bardzo nie przeszkadza - 15 ma być u dealera, kilka dni opóźnienia, z tydzień na przygotowanie do wydania (PDI, immobilizer itp,) i już się robi koniec sierpnia. A zamówiłem sobie rejestracje na 5 września co by załapać się na nowe przepisy, zawsze parę złotych zostanie w kieszeni :).

electricar

Zadomawiam się
Ogólnie nowy model w cenie starego. Więc podwójny zysk. Nie dość że stary model stracilby na wartości dużo więcej. To jeszcze nowy model kupiony w cenie starego. Więc mimo braku drobnych rzeczy i tak lepsza opcja niż stary model.

PiotrS

Posiadacz elektryka
Zdecydowałem się na L z pompą ciepła żeby było szybciej (normalnie bym z niej zrezygnował)
Dobrze zrobiłeś. Kiedyś docenisz.
Ja mam do rodziców trasę taką, że słabo z ładowaniem i zimą, z grzaniem grzałką nie dojadę. Zdarza się, że jadę bez grzania w czapce i rękawiczkach ;)

Te kilkanaście kilometrów zasięgu więcej z pompą załatwiłoby temat .