Cyrkiel

Zadomawiam się
A
Dobrze zrobiłeś. Kiedyś docenisz.
Ja mam do rodziców trasę taką, że słabo z ładowaniem i zimą, z grzaniem grzałką nie dojadę. Zdarza się, że jadę bez grzania w czapce i rękawiczkach ;)

Te kilkanaście kilometrów zasięgu więcej z pompą załatwiłoby temat .
jaki zasięg masz w zimie? I piszesz że nie kupiłbyś drugi raz eniro… dlaczego?

Olecki

Pionier e-mobilności
Dobrze zrobiłeś. Kiedyś docenisz.
Ja mam do rodziców trasę taką, że słabo z ładowaniem i zimą, z grzaniem grzałką nie dojadę. Zdarza się, że jadę bez grzania w czapce i rękawiczkach ;)

Te kilkanaście kilometrów zasięgu więcej z pompą załatwiłoby temat .
Tylko że pompa ciepła oszczędza najwięcej energii nie wtedy gdy jest wielki mróz ale w zakresie gdy często grzany fotel i kierownica wystarczą. Zresztą zimą zazwyczaj nie jeżdżę w dalsze trasy więc myślę że jakoś bym przeżył bez niej a 4,5k dopłaty to nie mało.

JareG

Pionier e-mobilności
Tylko że pompa ciepła oszczędza najwięcej energii nie wtedy gdy jest wielki mróz ale w zakresie gdy często grzany fotel i kierownica wystarczą. Zresztą zimą zazwyczaj nie jeżdżę w dalsze trasy więc myślę że jakoś bym przeżył bez niej a 4,5k dopłaty to nie mało.
Pompa ciepła działa najlepiej w zakresie 0-10 stopni, a na pewno nie na mrozie - poniżej 0 to już chyba grzałka wchodzi do gry :) W każdym razie nie zauważyłem jakiegoś przełomu/kopa cieplnego/etc. Pompę mam, ale chętnie bym jej nie miał wzamian za te 4500 zeta :D

Pozdrawiam

PiotrS

Posiadacz elektryka
Gdy zacząłem jeździć EV zdziwiłem się, jak dużą część roku trzeba grzać w kabinie. To nie tylko grudzień - marzec. Często w kwietniu i maju również. Ba, ostatnio w sierpniu włączyłem grzanie. I to wtedy właśnie, gdy jest powyżej zera, przydałaby mi się pompa.

Bez dwóch zdań, teraz dopłacił bym do pompy.

PiotrS

Posiadacz elektryka
A

jaki zasięg masz w zimie? I piszesz że nie kupiłbyś drugi raz eniro… dlaczego?
Na autostradzie, przy 120 km/h ładowałem się co 200 km. Ładowałem do ok. 75 procent a schodziłem do 10-15.

Na wspomnianej trasie w rękawiczkach i czapce przejeżdżam ok. 370 km od pełnej do prawie pustej baterii.

Może się zbiorę w weekend, żeby napisać dlaczego bym nie kupił drugi raz eNiro. Chcę zrobić w miarę pełną listę. To nie jest złe auto. Wierzę, że może cieszyć wiele osób. Gdym mniej jeździł w trasy, inaczej bym na nie patrzył.

electricar

Zadomawiam się
Moj elektryk zima z pompa przy -15 C zasięg minus 50 % na krótkich trasach. Przy -5 zasięg spadał ok 30 % . Ale po nagrzaniu kabiny w długiej trasie spadek może max 5- 10 % zuzycie energi wychodzilo ok 13-15 kw./100. Rozgrzewanie auta na parę km jazdy powoduje największe spadki. Ale ze mam panele. To mogę mieć zużyciu obecnie nawet 40 kw/ 100 km ;D

electricar

Zadomawiam się
Na autostradzie, przy 120 km/h ładowałem się co 200 km. Ładowałem do ok. 75 procent a schodziłem do 10 - 15
A to oznacza że lądowałeś i korzystales z 60 % bateri czyli tylko 38 kw. I robiłeś 200 km. Więc zuzycie wyszło 19 kw czyli w normie przy 120 na godzinę. Wina użytkownika a nie auta ;)

PiotrS

Posiadacz elektryka
A to oznacza że lądowałeś i korzystales z 60 % bateri czyli tylko 38 kw. I robiłeś 200 km. Więc zuzycie wyszło 19 kw czyli w normie przy 120 na godzinę. Wina użytkownika a nie auta ;)
Ale jaka wina?
Ze zużyciem niewiele się pomyliłeś. Coś ok. 20 kWh/100 km wychodziło o ile dobrze pamiętam.

nabrU

Moderator

lookash_c

Pionier e-mobilności
Nawet we wniosku kredytowym mam wpisane niro ev xl…więc raczej to nie obiecanki tylko wprowadzanie w błąd. Gdyby nie wczorajszy post o takiej wersji to bym się dowiedział o tym dopiero przy odbiorze auta. Uważasz że to uczciwe podejście do klienta?
Zrezygnuj z auta! :-D Dealer będzie zadowolony ;-)
A jeśli nie i literki robią Ci różnicę (to ad. wniosku kredytowego) poproś o zmianę w liternictwie.