Zastanawiam się nad zwiększeniem mocy instalacji, ale..

vwir

Pionier e-mobilności
Te nowoczesne mało hałasują, to nie jest wiatrak tradycyjny.. mowa o czymś takim:
https://allegro.pl/oferta/turbina-wiatrowa-pionowa-ecorote-2800w-vawt-wind-12075466783 .. tyle, że ten tu nie jest kompletny - za całego (i nie wiem czy w cenie jest montaż) trza dać pod 30k zeta.
Tylko nie pionowy. Nikt poważny tego nie stosuje, szczególnie przy takim natężeniu wiatru jakie najczęściej mamy u nas w kraju. Nie bez powodu farmy wiatrowe wiglądają tak jak wyglądają i ze świeczką szukać tak chociażby jednego pionowego wiatraka.

JareG

Pionier e-mobilności
Tylko nie pionowy. Nikt poważny tego nie stosuje, szczególnie przy takim natężeniu wiatru jakie najczęściej mamy u nas w kraju. Nie bez powodu farmy wiatrowe wiglądają tak jak wyglądają i ze świeczką szukać tak chociażby jednego pionowego wiatraka.
OK, czyli zrujnowałeś kolego mój planik dywersyfikacyjny ;) 🤣
BTW: Najchętniej tobym poszedł w turbinę wodną, ale o tym nie pomyślałem podczas wyboru działki.. szlag by to :D Najbliższy strumień mam za daleko, żeby kabel pociągnąć..

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
co z resztą prundu się dzieje tego nie wiem, pewnie to samo co w sytuacji gdy nie ma sieci a słońce świeci :D
Chodzi Ci o tą sytuację przy on-grid?
No to to samo to chyba nie, bo wtedy falownik się wyłącza, więc nic nie produkuje.

Ale też nic nie zasili.
A po wznowieniu zasilania potrzebuje kilkunastu sekund (przynajmniej mój) do startu i wznowienia produkcji.

JareG

Pionier e-mobilności
Chodzi Ci o tą sytuację przy on-grid?
No to to samo to chyba nie, bo wtedy falownik się wyłącza, więc nic nie produkuje.
Chodzi mi o to, co się dzieje z mocą ze słońca gdy nie jest (cała) zagospodarowywana :) Ten Victron wykorzysta tyle, ile mu podepniesz - tzn. ile jest w stanie obsłuzyć. Taki np. https://globelektro.pl/sklep/multiplus-ii-48-3000-35-32-detail obsłuży 2,4kWh czyli potrzebowałbym 3-4 szt. (je można łączyć równolegle, no i są mocniejsze egzemplarze - przykład)
A po wznowieniu zasilania potrzebuje kilkunastu sekund (przynajmniej mój) do startu i wznowienia produkcji.
No mój Fronius także, chyba każdy on-grid tak ma. I te off-grid podobnie, też mają takie słabe czasy przełączania się..

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
Chodzi mi o to, co się dzieje z mocą ze słońca gdy nie jest (cała) zagospodarowywana :)
Ale to chyba nie do końca jest to samo pytanie (nie jestem pewien, nie znam się, dlatego próbuję ustalić fakty, bo wczoraj gdzieś widziałem takie pytanie o pracę off-grid).

Bo ja pytałem co się dzieje z prądem zmiennym, wyprodukowanym przez falownik, który nie zostaje odebrany przez żaden odbiornik.
Może tak to działać w ogóle?

Co się dzieje z prądem stałym z paneli, który nie zostaje użyty przez falownik, to mniej więcej wiadomo - nie jest wykorzystywany przez falownik i tak się na pewno da. ;-)

JareG

Pionier e-mobilności
Ale to chyba nie do końca jest to samo pytanie (nie jestem pewien, nie znam się, dlatego próbuję ustalić fakty, bo wczoraj gdzieś widziałem takie pytanie o pracę off-grid).
No i widzisz, rozmawiamy sobie jak dwaj ślepcy o kolorach.. ja też się nie znam :D
Bo ja pytałem co się dzieje z prądem zmiennym, wyprodukowanym przez falownik, który nie zostaje odebrany przez żaden odbiornik.
Może tak to działać w ogóle?
Skoro taki w/w Fronius sprzedaje takiego sprzęta, to myślę że to jakoś działa - nic się nie pali, czy co tam.. taki prąd może iść do baterii, ale trzeba ją mieć (podpiętą). Mnie chodzi właśnie o takie rozwiązanie, żeby nie było trzeba mieć baterii, albo przynajmniej dowolną (widziałem na foto do takiego Victrona podpięty zwykły aku AGM ino taki duży..)

Pozdrawiam

vwir

Pionier e-mobilności
OK, czyli zrujnowałeś kolego mój planik dywersyfikacyjny ;) 🤣
BTW: Najchętniej tobym poszedł w turbinę wodną, ale o tym nie pomyślałem podczas wyboru działki.. szlag by to :D Najbliższy strumień mam za daleko, żeby kabel pociągnąć..

Pozdrawiam
Zawsze możesz postawić klasyczny, zamiast pionowego.

Cav

Pionier e-mobilności
No i widzisz, rozmawiamy sobie jak dwaj ślepcy o kolorach.. ja też się nie znam :D

Skoro taki w/w Fronius sprzedaje takiego sprzęta, to myślę że to jakoś działa - nic się nie pali, czy co tam.. taki prąd może iść do baterii,
Kluczowe pytanie - może iść czy MUSI iść (do baterii).
Jest tu jakiś nie ślepiec w temacie wysp?

A tym Victronem to aku jest w chyba odwrotnym celu - czyli żeby zapewnić zasilanie awaryjne na wypadek braku prądu w sieci, tak jak generator.
A nie żeby odbierać nadmiary produkcji.

JareG

Pionier e-mobilności
Zawsze możesz postawić klasyczny, zamiast pionowego.
No wiem, a i nawet mam maszt (tzn. słup od prądu, który kiedyś dostarczał linię do chałupy).. ale te pionowe mi się bardziej podobały, no i zachwalają je :D
BTW: Ktoś mi powiedział, że w PL wiatry przy ziemi słabe są, i taki wiatrak słabo będzie działał.. w odróżnieniu od tych gigantów, u których tam w górze zawsze wieje 🤣

Pozdrawiam

vwir

Pionier e-mobilności
Widziałem kiedyś testy pionowego i poziomego, teoretycznie o tej samej mocy. Generalnie była przepaść w uzyskanej energii, pionowy dawał bardzo mało energii. Na youtube to widziałem, jeśli znajdę linka to podeślę.