Polski wynalazek, chwalą się nimnie ma co porównywać, nawet wystarczy zobaczyć na tabliczkę znamionową tego wiatraka z allegro, moc 3kW a waga 150kg to jakiś dramat
IMO aku jest tam klasycznym magazynem energii - tyle, że może to być prawie dowolne aku.. mając np. skup akumulatorów możesz łatwo zbudować sobie magazyn, jaki sobie wymyślisz..A tym Victronem to aku jest w chyba odwrotnym celu - czyli żeby zapewnić zasilanie awaryjne na wypadek braku prądu w sieci, tak jak generator.
A nie żeby odbierać nadmiary produkcji.
8100 kWh ? To ponad 2000 kWh za cztery miesiące. Jakiej mocy i co to za rodzaj pompy. W naszym przypadku najwięcej w miesiącu poszło 500 kWh na grzanie i ciepłą wodę.Ja chcę tylko osiągnąć taki efekt, że jak ni ma prundu w sieci (u mnie w lesie to się zdarza, np. całkiem niedawno kilkanaście godzin coś naprawiali - a mieli 1-2 godziny) to mam choć trochę napięcia w chałupie. No i z tego co wyczytałem, to czeka mnie albo wymiana falownika na off-grid (z opcją pracy w trybie awaryjnym czyli daje prąd 2-3kWh z dachu nawet bez baterii), albo dołożenie np. Victron Multiplus2 i podpięcie do niego albo kilku paneli, albo całej instalacji (ale wtedy trzeba kupić kilka sztuk takiego inwertera, bo jeden nie obrobi produkcji, chyba że taki wypasiony za prawie 30k zeta - drogo wychodzi tak czy siak), albo dołożenie małej instalacji 2-3kWp z takim Victronem albo z falownikiem off-grid.. No i docelowo chciałbym, żeby za baterię robił samochód
A wiatrak to tak dla dywersyfikacji.. ale podobniez w PL słabo z wiatrem jest.. no i te wiatraki drogie: pod 30k zeta za 3kWh mocy.
Jakoś ponad 7000kWh, ale trza odjąć 20% a moja pompa zeżarła 8100kWh
Pozdrawiam
Klapka duża kocia u mnie zalatwia ruchu dwukierunkowego . Żona się nie mieści, ale rzadko wychodzi![]()
W sumie to jest jakieś rozwiązanie.. ciekawe, jak by to się sprawdzało zimą.. 🤣U Ciebie widzę tylko drzwi wahadłowe jak w barze..
Żeby było śmieszniej, to ona ciepłolubna jest.. no i gdyby nie trzeba było się telepać na górę (nigdy już się nie zgodzę na chałupę piętrową) to bym zamykał - byłaby szansa, że jak się nie obudzi, to nie otworzy 🤣 No ale że kolana mi skrzypią, to mi się nie chce na górę..Na żonę sposobu nie ma, musi z plemienia Ewienków jakiś jej praprzodek był, lub co gorsza Eskimosem?
A obrotowe?U Ciebie widzę tylko drzwi wahadłowe jak w barze..