Zastanawiam się nad zwiększeniem mocy instalacji, ale..

Szatan

Posiadacz elektryka
nie ma co porównywać, nawet wystarczy zobaczyć na tabliczkę znamionową tego wiatraka z allegro, moc 3kW a waga 150kg to jakiś dramat

JareG

Pionier e-mobilności
nie ma co porównywać, nawet wystarczy zobaczyć na tabliczkę znamionową tego wiatraka z allegro, moc 3kW a waga 150kg to jakiś dramat
Polski wynalazek, chwalą się nim :D

Pozdrawiam

JareG

Pionier e-mobilności
A tym Victronem to aku jest w chyba odwrotnym celu - czyli żeby zapewnić zasilanie awaryjne na wypadek braku prądu w sieci, tak jak generator.
A nie żeby odbierać nadmiary produkcji.
IMO aku jest tam klasycznym magazynem energii - tyle, że może to być prawie dowolne aku.. mając np. skup akumulatorów możesz łatwo zbudować sobie magazyn, jaki sobie wymyślisz..

Odnalazłem wątek na stronie elektrowozu, w którym jest trochę info - od tego posta http://disq.us/p/2pey0zg i w dół (ale można i nieco w górę), Victron pojawia się w poście @Grzesiek

Pozdrawiam

Last edited:

consigliero

Pionier e-mobilności
Ja chcę tylko osiągnąć taki efekt, że jak ni ma prundu w sieci (u mnie w lesie to się zdarza, np. całkiem niedawno kilkanaście godzin coś naprawiali - a mieli 1-2 godziny :D) to mam choć trochę napięcia w chałupie. No i z tego co wyczytałem, to czeka mnie albo wymiana falownika na off-grid (z opcją pracy w trybie awaryjnym czyli daje prąd 2-3kWh z dachu nawet bez baterii), albo dołożenie np. Victron Multiplus2 i podpięcie do niego albo kilku paneli, albo całej instalacji (ale wtedy trzeba kupić kilka sztuk takiego inwertera, bo jeden nie obrobi produkcji, chyba że taki wypasiony za prawie 30k zeta - drogo wychodzi tak czy siak), albo dołożenie małej instalacji 2-3kWp z takim Victronem albo z falownikiem off-grid.. No i docelowo chciałbym, żeby za baterię robił samochód :D
A wiatrak to tak dla dywersyfikacji.. ale podobniez w PL słabo z wiatrem jest.. no i te wiatraki drogie: pod 30k zeta za 3kWh mocy.

Jakoś ponad 7000kWh, ale trza odjąć 20% a moja pompa zeżarła 8100kWh

Pozdrawiam
8100 kWh ? To ponad 2000 kWh za cztery miesiące. Jakiej mocy i co to za rodzaj pompy. W naszym przypadku najwięcej w miesiącu poszło 500 kWh na grzanie i ciepłą wodę.

Michal

Moderator
No właśnie nie chciałem się odzywać, bo ja tyle zużywam na grzanie grzałkami CO i CWU :p
Przy pompie ciepła myślę, że te zużycie spadłoby mi do 3 MWh rocznie.

JareG

Pionier e-mobilności
Pompa powietrze-powietrze, jakiś Dimplex 16kW (ale COP 4 z hakiem).. jest na nim napisane, że z grzałką ciągnie w maxie 9kW. Ale to nie w pompie to zużycie - ja po prostu wielokrotnie, nocą (w dzień też) otwieram drzwi do ogrodu i wypuszczam futrzaki - bo chcą wyjść. A potem chcą wracać (i nie da się ich olać, bo napierniczają albo z jednej, albo z drugiej strony, w drzwi wejściowe) - i znów otwieram.. i wracają nie hurtem, tylko solo.. i tak kilka (albo częściej) razy 🤣 4 sztuki, plus kot (ten przynajmniej wyłazi raz i wraca raz, a nie wielokrotnie jak psia banda). Dodatkowo, moja lepsza połowa ma taką technikę zasypiania, że otwiera w sypialni na górze okno plus drzwi na balkon 🤣 Ale przenieść się do ogrodu zimowego nie chce..
.. i stąd to zużycie.

Pozdrawiam

Bronek

Pionier e-mobilności
Klapka duża kocia u mnie zalatwia ruchu dwukierunkowego . Żona się nie mieści, ale rzadko wychodzi :)
U Ciebie widzę tylko drzwi wahadłowe jak w barze..
Na żonę sposobu nie ma, musi z plemienia Ewienków jakiś jej praprzodek był, lub co gorsza Eskimosem?

JareG

Pionier e-mobilności
Klapka duża kocia u mnie zalatwia ruchu dwukierunkowego . Żona się nie mieści, ale rzadko wychodzi :)
:D
Jak już pisałem, kot wychodzi zasadniczo raz, więc szkoda energii na klapkę..
U Ciebie widzę tylko drzwi wahadłowe jak w barze..
W sumie to jest jakieś rozwiązanie.. ciekawe, jak by to się sprawdzało zimą.. 🤣
Na żonę sposobu nie ma, musi z plemienia Ewienków jakiś jej praprzodek był, lub co gorsza Eskimosem?
Żeby było śmieszniej, to ona ciepłolubna jest.. no i gdyby nie trzeba było się telepać na górę (nigdy już się nie zgodzę na chałupę piętrową) to bym zamykał - byłaby szansa, że jak się nie obudzi, to nie otworzy 🤣 No ale że kolana mi skrzypią, to mi się nie chce na górę..

Tak więc wybrałem metodę naładowania energii na maxa, czyli rozbudowy instalacji plus jakieś inne pomysły typu auto co potrafi oddawać prund, a po darmowy prund do Lidla (szybciej) albo na uczelnię (wolniej).. :D

Pozdrawiam

Last edited:

consigliero

Pionier e-mobilności
Obrotowe ze śluzą powietrzną włączane czujnikami wykrywającymi psy. Co do zwierząt, jak Chinook odchodził to spałem z nim w zimie przy otwartych drzwiach balkonowych, ale drzwi do pokoju i wszystkich innych pomieszczeń miałem zamknięte, aby ich nie wychładzać. Dzięki temu lodówka była tylko w sypialni.