Tesla Model 3, dostawy III kwartał 2022

Nemiroff

Zadomawiam się
Dziś kolejny statek był od wczesnych godzin rannych ładowany Teslami GLOVIS SUNRISE, (chyba ostatni transport do Europy w tym kwartale) bo jak oznajmił wczoraj Elon, w II połowie kwartału będą produkowane pojazdy tylko na rynek lokalny.
Statek jest duży, na 7353 pojazdów i prawdopodobnie będzie na Europę kontynentalną - tak więc chyba ostatnia szansa na pojazdy dla Polski. :unsure:
W niektórych krajach pojawiają się masowo VIN'y z tego statku. Ktoś u nas dostał VIN na M3? Obstawiam, że jeżeli do końca tygodnia nie pojawią się u kogoś na forum VIN'y to temat w tym kwartale z dostawami pozamiatany...

PiotrS

Posiadacz elektryka
Ktoś pisał, po rozmowie z salonem Tesli, że VINy u nas mają być najpóźniej na początku września.

tomik

Zadomawiam się
Nie wiem jak działa transport samochodów z portów do salonów ale domyślam się, że firmom transportowym może się nie chcieć nawet gadać o 100 samochodach, Jak ja miałbym dużą firmę transportową, to mi by się nie chciało.
Firmy transportowe mają zapewne jedną umowę z producentem na dostarczenie samochodów i tyle.

pluto

Pionier e-mobilności
Kolejny transport z portu Shanghai wyruszył właśnie do Europy. Na ten moment mamy potwierdzonych 6 transportów morskich:

ST PETERSBURG - zmierza do Zeebrugge (Belgia) 28 sierpnia - ok. 2000 Y
GLOVIS COMPANION - zmierza do Southampton (Anglia) 1 września
RCC ANTWERP - w zmierza do Koper (Słowenia) 26 sierpnia - ok. 4050 Y
CHALLENGE – prawdopodobnie zmierza do Southampton (Anglia) 09 września i Zeebrugge (Belgia) 10 września
GLOVIS SUNRISE - prawdopodobnie zmierza do Southampton (Anglia) 11 września i Zeebrugge (Belgia) 12 września
GLOVIS SUN – prawdopodobnie zmierza do Barcelony (Hiszpania)

Do portu zmierza kolejny statek - GLOVIS CRYSTAL - czyżby szykuje się kolejny transport jeszcze w tym kwartale ?

Z dotychczasowych odbiorów wynika że Tesla głównie koncentruje się na modelu Y, model 3 trochę zapomniany :(

Last edited:

Jarecki.cx

Zadomawiam się
Glovis Sun to kolejny statek płynący w stronę Europy, za 3-4 dni będzie wysyp VIN, miejmy nadzieję ze dla nas także. A jak nie ten to po Teslę zawija kolejny Glovis Crystal

Piter

Posiadacz elektryka
VINy pojawią się w ciągu 2 tygodni. Wg mnie data zamówienia auta nie ma żadnego znaczenia. Liczy się gotowość do odbioru. Dostaną pulę aut i dopasują do listy klientów „gotowych do odbioru”. Jeśli nie dzwonili by potwierdzić gotowość to marne szanse by ktoś taki odebrał auto jeszcze w tym kwartale bo czasu będzie bardzo mało.

Slomcio

Zadomawiam się
Ja już potwierdzałem odbiór dwa razy i nic to nie zmieniło. Powiem więcej, mam podpisane leasingi i nawet zaakceptowane dofinansowanie na elektryki, a Pan który ogarniał to wszystko siedzi codziennie w tesli i ich ciśnie i tez to nic nie zmieniło. Od 19 stycznia cisza. Wiec już nastawiam się że trójki staną się prezentem pod choinkę…

Piter

Posiadacz elektryka
Nie załamuj mnie. Przeciez od zawarcia umowy na dotację jest ograniczony czas na realizacje chyba 9 miesięcy, jeśli dostawy nie bedzie to dopłata przepada chyba. Co wtedy? Jeśli czekasz od stycznia to dziwie sie ze Santander podpisuje wirtualne umowy na towar którego nie ma.

Slomcio

Zadomawiam się
Umowa na lesing podpisana w maju, umowa na dofinansowanie z naklejka datowana jest na koniec lipca, wiec nawet jak jest tak jak mówisz to w 9 miesiącach się zmieszczą. Co nie zmienia faktu, że jeżeli nic się nie zmieni w przeciągu dwóch tygodni to na LR będę czekał rok.

Miało być idealnie w czerwcu przyjedzie LR a w lipcu miałem oddać do Arvala swój dotychczasowy samochód. Arval samochód zabrał a tesla nowego nie przywiozła….