zamrożenie cen energii nie dla bogatych

eldawido

Zadomawiam się
"Na przykład rozważamy zamrożenie cen energii elektrycznej na pewnym poziomie, ale do jakiegoś pułapu zużycia" – powiedział premier w rozmowie z Polskim Radiem.

Jak zaznaczył bowiem, są "ludzie, którzy są bardziej zamożni, mają większe domy albo po prostu stać ich na to, żeby korzystać z energii elektrycznej bez oszczędzania". Ci bogaci odbiorcy energii, jak mówi premier, w takim rozwiązaniu, "płaciliby więcej".

źródło

Jak rozumiem idea polega na tym by np. do 500kWh energii na licznik/dom było tańsze, a co więcej to już "widać ich stać niech więc płacą"
Emerytom to się spodoba.

solik

Pionier e-mobilności
kryteriow nie spelnia nawet kawalerka ktora uzywa bojlera do grzania wody i nie ma gazu w bloku.. sam bojler zuzyje ponad polowe miesiecznego limitu przy zalozeniu ze para lubi nie smierdziec

krzyss

Pionier e-mobilności
kryteriow nie spelnia nawet kawalerka ktora uzywa bojlera do grzania wody i nie ma gazu w bloku.. sam bojler zuzyje ponad polowe miesiecznego limitu przy zalozeniu ze para lubi nie smierdziec
Jest przekaz ze Ci biedni beda mieli taniej ? Jest, i tylko o to chodzi. Ale realnie dwie osoby w bloku w kawalerce sa w stanie sie zmiescic w 2000kWh jak oszczedzaja. Tylko swieczki trzeba tez miec 😂

KKL

Posiadacz elektryka
Ja już się szykuję do rozbudowy PV z 10kWp do 20kWp, wolę 30% oddać niż dokupywać po 2zł/kWh. Znając życie, te 2MWh/rok w cenie regulowanej nie będą dotyczyć samej nadwyżki nad produkcją z PV, tylko ogólnie ilości pobranej energii w skali roku (bez rozliczenia magazynu)...
Też myślę, że będzie tak, że mając PV cena "premium" będzie startować od pierwszej zafakturowanej kWh pobranej z sieci ponad to co wysłaliśmy. Też bym z chęcią rozbudował PV ale dopada mnie już syndrom 253V. A PGE ma to w dupie i generalnie mówi, że nic nie zrobi. A jak będziemy się burzyć to nam zrobią pomiary wieczorem w pochmurny dzień i wyjdzie i tak na ich. Dosłownie taki przekaz nam technicy dali:)

Kupiłem oczojeba by tanio jezdzic a zaraz śmierdziele beda tańsze w eksploatacji niż elektryki..świat na głowie stanął

Bronek

Pionier e-mobilności
Cieszmy się, że przestali ludzi światłych i postępowych palić, na stosie.
Zawsze tak było, za moment będą ogólnonarodowe modły o ciepłą zimę, chłodne lato i o kury aby znosiły po dwa jajka.

KKL

Posiadacz elektryka
Dzięki Enerdze mamy już Matkę Boską energetyczną.. więc zimę przetrwamy, biedni, ale szczęśliwi 😂😂

Michal

Moderator
Dzięki Enerdze mamy już Matkę Boską energetyczną.. więc zimę przetrwamy, biedni, ale szczęśliwi 😂😂
A jak zabraknie energii i zamarznięcie, to prosto do niebka 🙃

nnnnn

Pionier e-mobilności
E tam zamarznięcie, dbają o to żeby ludzie byli bliżej siebie, pod jedną kołdrą cieplej:D i może populacja wzrośnie.

Bronek

Pionier e-mobilności
E tam zamarznięcie, dbają o to żeby ludzie byli bliżej siebie, pod jedną kołdrą cieplej:D i może populacja wzrośnie.
Trzeba korzystać, Władza nam to dała, bo 500+ nie zadziałało. .

Strach się modlić o prąd i ciepło. Można za tą nadgorliwość trafić do Raju. Przechlapane.

Tam nie ma zapalniczek choć fajek od diabła (podrzucił sam Lucyfer cały transport) , pipki anielskie zarośnięte, usta śpiewem zajęte .
A wzód rajski permanętny na nic się nie przyda, bo ponoć ręce stają się za krótkie, tak że trzeba nawet siadać do sikania.
Jak nic trzeba będzie puknąć Archanioła i za to trafić do normalności. Tylko tam za pidony czyn od cholerny facetów w sukienkach z wieloma guzikami.

consigliero

Pionier e-mobilności
Ja tam na razie obserwuję, nie wiem jak miałoby to mnie trafić. Sam pomysł to czysty populizm a pole do nadużyć ogromne, widzę oczami wyobraźni te skargi, sprawy sądowe, odwołania itd. Będę się martwił jak przepis wejdzie w życie, na razie optymistycznie patrzę w przyszłość, mając nadzieję że akcja odejścia od palenia odniesie zamierzony skutek. Na dzień dzisiejszy jesteśmy do przodu i mam nadzieję że tak zostanie. Trochę prądu zabezpieczyłem na jazdę

Attachments

• 23437935-D805-49D3-B177-868EFCCEBC0D.png
    23437935-D805-49D3-B177-868EFCCEBC0D.png
    447,7 KB · Liczba wyświetleń: 77
  • 84BA207B-9530-4553-B019-E340681FE479.png
    84BA207B-9530-4553-B019-E340681FE479.png
    453,3 KB · Liczba wyświetleń: 70
  • C456561B-F040-4576-8E97-9369209D2E0B.jpeg
    C456561B-F040-4576-8E97-9369209D2E0B.jpeg
    236 KB · Liczba wyświetleń: 80