Olecki

Pionier e-mobilności
Mam już kolejny przykład z zagranicy "Odebraliśmy dziś rano Niro Ev, który został zamówiony na premierze 23 maja". Kurczę, jak to się dzieje, że są takie dysproporcje i nikt nie wie, kiedy coś będzie produkowane.
Ja zamawiałem w czerwcu i już odebrałem ale mój sprzedawca wyraźnie sugerował co można wybrać żeby produkcja była szybciej. Nie wiem czy wiedział coś więcej ale wyraźnie nie polecał niektórych konfiguracji.

electricar

Zadomawiam się
Ja zamawiałem w czerwcu i już odebrałem ale mój sprzedawca wyraźnie sugerował co można wybrać żeby produkcja była szybciej. Nie wiem czy wiedział coś więcej ale wyraźnie nie polecał niektórych konfiguracji.
Było do wyboru: Albo auto gotowe, na statku już płynęło, czyli to co ty kupiłeś. Pewne Było ze odbiór max 2 msc. Druga opcja z planowanej produkcji auto. I trzecia. Własną konfiguracja. "Widzi mi sie" z najdłuższym terminem.

Cav

Pionier e-mobilności
Nigdy nie jeździłem Toyotą plugin i w ogóle mi się ta marka nie kojarzy z pluginami. Oni tego rozwiązania nie mają tylko w RAV4?
Dokładnie.
Tylko w topowej wersji RAV4.
Był wątek o niej na forum.

Ten sam napęd jest jeszcze w bliźniaczym Suzuki.
No i bodajże w którymś Lexusie.

Olecki

Pionier e-mobilności
Było do wyboru: Albo auto gotowe, na statku już płynęło, czyli to co ty kupiłeś. Pewne Było ze odbiór max 2 msc. Druga opcja z planowanej produkcji auto. I trzecia. Własną konfiguracja. "Widzi mi sie" z najdłuższym terminem.
Raczej nie było gotowe bo informacje o VIN dostałem po kilku dniach a wypłynęło z Korei po ponad 2 tygodniach. Tak, auto było z planowanej produkcji co wyraźnie podkreślał sprzedawca mówiąc że będzie dużo szybciej i miał racje. W momencie gdy zamawiałem (6 czerwiec) było jeszcze trochę samochodów dostępnych z planu więc jakiś tam wybór był.

Co do samego samochodu po tygodniu użytkowania:
- kamera cofania jest w innym miejscu niż w poprzedniku ale brudzi się chyba tak samo.
- przed odbiorem zamontowałem wielosezonówki Continentala, trochę się obawiałem tego że będą głośne (72 db vs 69 seryjnych opon) ale jeżdżąc po mieście jeszcze i tak słyszę tylko silnik.
- no właśnie, głośność silnika. Tu chyba jestem najbardziej rozczarowany, po jazdach innymi elektrykami zdecydowanie brakuje mi tu lepszego wyciszenia i cały czas słyszę świst. Nie jest to coś do czego nie można się przyzwyczaić (piszę to mieszkając w strefie nalotów Okęcia) ale trochę niedosyt jest.
- zużycie energii - turlając się dookoła komina po lokalnych drogach i w delikatnych korkach byłem w stanie zejść do zużycia 11,1 kWh jednak średnio jak na razie wychodzi mi około 15 (sporo krótkich odcinków, cały czas włączona klimatyzacja). W przyszłym tygodniu sprawdzę jak to będzie wyglądać w trasie.
- palcowanie ekranu i konsoli centralnej to jakiś dramat. Jutro jestem umówiony na oklejenie ekranu to może i konsolę się uda. Jak nie będą chcieli to może sprzedadzą mi kawałek dociętej folii i sam się pobawię skalpelem i powycinam otwory na przyciski.

No i aliexpress zaczął mi już podpowiadać oferty dotyczące KIA i nowego Niro. Organizer do schowka w podłokietniku, okleiny z logiem KIA na progi i górę zderzaka, zabezpieczenia na ranty drzwi z logo KIA, zestaw żarówek LED z canbusem, projektor logo KIA na ziemię po otwarciu drzwi. Wiedzą jak wyciągać kasę bo pewnie na coś się skuszę :).

pawcjo

Posiadacz elektryka
- przed odbiorem zamontowałem wielosezonówki Continentala, trochę się obawiałem tego że będą głośne (72 db vs 69 seryjnych opon) ale jeżdżąc po mieście jeszcze i tak słyszę tylko silnik.
- no właśnie, głośność silnika. Tu chyba jestem najbardziej rozczarowany, po jazdach innymi elektrykami zdecydowanie brakuje mi tu lepszego wyciszenia i cały czas słyszę świst.
Jak to słyszysz silnik? Chodzi Ci o ten charakterystyczny dźwięk samochodu elektrycznego? Ja na jeździe próbnej słyszałem opony i nad tym mogli lepiej popracować.

electricar

Zadomawiam się
A teraz nikt kto ma elektryki nie zalapie się na tani prad w domu. To co Morawiecki wymyslil - limit 2000 kwh na rok. Jak przy przebiegu 15 k na rok trzeba 2400 kwh do samego ladowania auta. Więc ci mają być eko to zapłacą znowu w prądzie. Heheh Polska to stan umysłu.

darru

Nowy na Forum
A teraz nikt kto ma elektryki nie zalapie się na tani prad w domu. To co Morawiecki wymyslil - limit 2000 kwh na rok. Jak przy przebiegu 15 k na rok trzeba 2400 kwh do samego ladowania auta. Więc ci mają być eko to zapłacą znowu w prądzie. Heheh Polska to stan umysłu
Przy cenie kwh/2pln robi sie nieopłacalnie. Moze dlatego KIA nie chce nam dostarczyć zamówionych samochodów. Jak do tego dojdzie odstapie moje Niro zamówione przed podwyzkami;)

Last edited: